Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
ODUŠEVIO OBRANAMA

RIJEKA JE PREPUNA SAMOPOUZDANJA: 'NA RUJEVICI ĆE BITI PAKLENO' Novi heroj među vratnicama poručuje: 'Pokazali smo da nismo zalutali u Ligu prvaka!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. srpanj 2017. 10:11

Igrala se 60. minuta na Red Bull Areni. Salzburg je nakon izjednačujućeg pogotka navalio na gol Rijeke, nekako se u zraku osjećao da visi i drugi, kada je sijevnula jedna brza akcija Bikova preko desne strane. Minamino je na rubu kaznenog prostora čekao povratnu loptu, vjerojatno je i već vidio u golu nakon sjajnog i preciznog udarca, ali Simon Sluga sjajnom paradom sačuvao je riječku mrežu.

Bila je to najteža obrana riječke 12-ice, ali i točka na i odlične partije. Ono što je nekom napadaču pogodak, a veznjaku asistencija, Slugi je jučer bila upravo ova obrana Red Bullovu Japancu. I nije ostala usamljena, iako je priliku utakmice zapucao Dabbur, Sluga je uvijek bio siguran i dobro postavljen (čak i kada mu je na početku zaprijetio Elez!), nerijetko i pokretač riječkih akcija kada bi, rukom ili nogom, bacio loptu za kontru. Samo je kod Hwangova pogotka ostao razoružan...

- Teška utakmica, ali i prava europska nakon koje imamo aktivan rezultat s tim pogotkom koji smo postigli u gostima. Na Rujevici će biti pakleno, ali tamo ćemo ih znati dočekati - kaže vratar Riječana čije su riječi same od sebe brzo krenule prema suboti i susjedskom derbiju protiv Istre 1961.

- Sve je to lijepo i krasno što se tiče Europe, ali moramo se u glavama i tijelu prešaltati na teškog suparnika u subotu i sve misli okrenuti tom derbiju. Najprije moramo proći Istru 1961, a onda ćemo se pripremati za srijedu i Rujevicu.

Ipak, vratili smo se Red Bullu. Prvo poluvrijeme bilo je jedno od najzrelijih koje je Rijeka odigrala u Kekovu mandatu, sve s ploče u pripremi utakmice preslikano je na travnjak. Bijeli su bili pokretljivi, kontrolirali pritisak domaćina, brzo izlazili, postigli pogodak nakon akcije iz udžbenika.

Imamo se čemu nadati

- Mislim da smo se predstavili u dosta dobrom svjetlu. Dobra su momčad, imaju brze pojedince, radili su nam dobar presing praktički na sve linije. Ali isto tako mislim da smo dosta dobro na sve to odgovorili. Naravno, bilo je pogrešaka, možda je nečega i nedostajalo, ali ne igramo samo mi na travnjaku. I Red Bullu svaka čast, ali mislim da se imamo čemu nadati u uzvratu.

Da su Riječani takvu razinu ritma i koncentracije uspjeli zadržati i cijelo drugo poluvrijeme, pitanje uzvrata možda bi već i sada bilo donekle riješeno. Ovako se dogodio mali pad koji je domaćin znao kazniti.

- Jesmo li fizički malo pali u nastavku? Možda je tako izgledalo, ali mislim da su u zadnjih desetak minuta oni fizički malo pali odnosno da smo se mi fizički digli. Tijekom utakmice ima više tih razdoblja. Sada se moramo što prije regenerirati, u glavi se prebaciti na HNL i idemo dalje.

Lijepo su odigrali

Ne sumnjamo da je Slugi i suigračima Kek već jučer “zabranio“ govoriti o Red Bullu i u fokus stavio Istru 1961, ali vrataru Riječana akcija iz 49. minute sigurno će se još vrtjeti pred očima. Najviše zbog Hwangove realizacije; njegov je udarac bio, da ga slikovito usporedimo s rukometom, poput Mirze Džombe ili Nikše Kaleba kada bi zafrkali loptu oko vratara.

- Stvarno mislim da je prošla jedinim putem kojim je mogla. Lijepo su odigrali akciju, pokušao sam napraviti sve što sam mogao, ali Hwang je potkopao loptu taman koliko je trebalo da mi prođe iznad noge.

S druge strane, obrana Minaminu u 60. minuti bila je vrhunska, uostalom i jedan od preduvjeta da Riječani ostanu neporaženi u Salzburgu.

- To je moj posao. Nekada je to bolje, dugi put lošije, nekada nas prati rezultat, dobra igra momčadi...

Uvijek može bolje

Potvrda je to samo odlične forme, ali i najava slatkih briga za Matjaža Keka kada se Andrej Prskalo potpuno oporavi.

- Što se forme tiče, iskreno mislim da uvijek može bolje. Dosta sam samokritičan i želim puno bolje, trener ima povjerenja u mene, momčad ima povjerenja u mene i ja ću dati sve od sebe da to zadržim. Vratio se Prskalo, hvala Bogu, sada je zdrav, nedostajao nam je, i kao suigrač i kao dokapetan momčadi. Mislim da trener neće pogriješiti koga god da odabere i da smo potpuno mirni što se tiče vratarske pozicije.

Iako je rezultat aktivan, braniti taj pogodak prednosti u gostima moglo bi biti pogubno jer je Red Bull pokazao da zna kazniti svaku, pa i najmanju pogrešku.

- Nisu slučajno prvaci Austrije četiri godine zaredom, pretendenti na Ligu prvaka i Europsku ligu. Utakmica je bila prava europska, ali i Rijeka je pokazala da je europska momčad, da nije zalutala u ovo natjecanje. To je najvažnije, to nam svima može biti pohvala, od igrača i stožera, do kluba, navijača i grada. Nemamo razloga braniti prednost jer i mi i Red Bull znamo gdje dolaze, tako ćemo se i postaviti - zaključio je Simon Sluga.

Linker
19. travanj 2024 21:56