REUTERS
KONAČNA ODLUKA

RIJETKO VIĐENA SCENA NA NOU CAMPU! BARCELONI PRIJETIO GUBITAK BODOVA I NA KRAJU JE IPAK KAPITULIRALA Messi i društvo igraju, ali na praznom stadionu!

Dvoboj 7. kola Primere između Barcelone i Las Palmasa ipak je odigran na Nou Campu, ali bez gledatelja. Podsjećamo, Barcelona je zbog policijskog nasilja u Kataloniji gdje se održava, za španjolsku vladu nelegalni referendum o otcjepljenju, tražila odgodu utakmice, ali španjolski savez i La Liga zaključili su kako nema razloga za odgodu.
Piše: HinaObjavljeno: 01. listopad 2017. 15:19

Španjolski mediji su prvotno objavili kako neće biti utakmice, međutim Barcelona je popustila pred pritiscima iz Španjolskog nogometnog saveza.

Pronađeno je kompromisno rješenje. Utakmica je odigrana, Barça je slavila s 3:0 uz dva gola Lea Messija i potvrdila prvo mjesto, ali bez publike.

Ispred Camp Noua se okupilo desetak tisuća navijača koji su se do posljednjeg trenutka nadali kako će ih ipak pustiti na stadion, ali od toga nije bilo ništa.

U Barceloni i cijeloj Kataloniji traju prosvjedi i sukobi građana s policijom koja im brani da se izjasne jesu li za katalonsku nezavisnost i odcjepljenje od Španjolske.

Trideset i osam osoba ozlijeđeno je gumenim mecima i pendrecima koje je upotrijebila španjolska policija pošto su joj se stotine osoba ispriječile na ulazima na biračka mjesta u Kataloniji gdje se odvija referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, priopćila je katalonska vlada.

REUTERS/Albert Gea
REUTERS

Ništa manja drama nije se odvijala niti na Nou Campu gdje je oko 12 sati sazvan hitni sastanak kluba gdje se tražila odgoda utakmice protiv Las Palmasa koja je bila predviđena za 16.15. sati. Barcelona jednostavno nije željela igrati u ovakvim uvjetima, a jedini problem u čitavoj priči bio je što o tome nije odlučivala Primera, već Španjolski nogometni savez. Ipak, jedni i drugi došli su do zaključka kako ne vide razloga za takav scenarij, dok su u Barceloni prema prvim informacijama donijeli odluku kako neće nastupiti bez obzira na sve.

Barca bi u slučaju neigranja izgubila utakmicu bez borbe (0:3), a neki mediji napominju da bi im se mogla oduzeti i dodatna tri boda.

Supporters holds a
REUTERS

S druge strane iz Las Plamasa su najavili kako su oni žele igrati i već su bili pripremili posebne dresove sa španjolskom zastavom za tu prigodu.

Stoper Barcelone, Gerard Pique glasovao je referendumu unatoč represiji španjolskih vlasti.

- Ovo je sramota, slike govore dovoljno same za sebe - napisao je Pique na svojem Twitter profilu.

Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje slijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Linker
24. travanj 2024 17:43