CROPIX
JOZAKOVA LEGIJA

ROMEO OSVAJA VARŠAVU U VELIKOM STILU 'Kao direktor sam osvojio sve! Bog mi je dao sposobnost da budem vođa i bit ćete zahvalni onome koji me doveo!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. rujan 2017. 15:51

Romeo Jozak pred najvećim je izazovom, od srijede je službeno novi trener varšavske Legije, za pomoćnike je uzeo Deana Klafurića i stručnjaka za kondiciju Krešimira Šoša, a Ivan Kepčija postao je direktor Akademije. Najveći poljski klub struku je predao u ruke Hrvata.

Jozak je bio direktor škole Dinama i to mu je očito najveća referenca. Njegov je najveći mentor bio Ilija Lončarević, koji kaže:

- To je specifična situacija da čovjek bez puno prakse kao trener dobije takav klub, ali on je dokazao na drugim raznim pozicijama da je sposoban za te stvari. Koliko je za trenerski posao, to će se tek vidjeti, međutim ima sa sobom odličnu mladu ekipu, to su sve među najstručnijim ljudima u hrvatskom nogometu. Velika je stvar da jedna postava trenera iz Hrvatske dobije takvu šansu vani.

U Legiji je kapetan bio Ivica Vrdoljak. Nosio je njezin dres šest godina.

- Poljaci su me pitali kakav je Romeo Jozak trener, a ja sam ih kao pokušavao ispraviti da možda krivo misle, da on dolazi na funkciju sportskog direktora. Iznenađen sam da je preuzeo trenerski posao, kazao sam da im ne mogu reći kakav je trener, jer čovjek jednostavno to nije bio u seniorskom nogometu. No, mogu reći da oni žele raditi po principu Dinama, da stvaraju iz omladinske škole i onda skupo prodaju. Samo što tamo u školi nema toliko kvalitete kao ovdje, to je problem, a najvažnije, morat će se tome okrenuti jer Legia je ostala bez novca, financijski je u jako lošoj situaciji. Pretpostavljam da im je Romeo došao kao spas.

Stvorio je marku

Vrdoljaka ovaj put u Legiji nisu pitali za mišljenje.

- On se spominjao prije dvije godine za sportskog direktora, imali su kontakte, pa je evidentno ostao na vezi s tim ljudima koji su ga i tada predlagali. Stvorio je marku jer je mnogo naših igrača transferirano za veliki novac, u Legiji sa superlativima govore o igračima s našeg podneblja. Bit će mu teško jer ovo je po igračkom kadru najlošija Legija u zadnjih 7-8 godina. A sumnjam da će se to popraviti na zimu - konstatirao je Vrdoljak koji je u Zagrebu jer zbog ozljede koljena morao je završiti igračku karijeru.

Nenad Bjelica je nakon osam kola prvi na tablici poljske lige, međutim peta Legija zaostaje samo dva boda.

- Očekujem prije svega da će Lech biti bolji od Legije, ali nismo tu samo mi, još je dobrih ekipa. U toj borbi sigurno da smo mi i Legia najveći favoriti. Romea poznajem kao predavača na Trenerskom akademiji, od kojeg smo mi svi iz nove generacije na neki način učili, mogu reći da mi je drago što je dobio tako dobar posao. Legia je stvarno veliki klub, dobiti ovdje angažman nije baš lako.

A koliko je teško prvi put voditi seniorsku ekipu?

Nisam mađioničar

- Trenerski posao je potpuno drugačiji nego kad si koordinator ili sportski direktor, to nema puno dodirnih točaka. Poznavajući Jozaka vjerujem da će se dobro snaći, ima nogomet u malome prstu, a dovodi i jako dobre pomoćnike. Želim mu da bude uspješan, naravno ne toliko da bude bolji od Lecha.

Što će tamo zateći?

- Veliki je to klub, zadnje dvije godine su bili prvaci, trener koji je osvojio titulu Jacek Magiera dobio je otkaz zbog ispadanja od Karabaha u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te od Šerifa za Europsku ligu... Atmosfera sigurno nije najbolja, iako su po kvaliteti najjača ekipa, vrlo iskusna, sa 4-5 reprezentativaca raznih zemalja. Eto, Hrvati sada treniraju dva najbolja poljska kluba. To je činjenica - konstatirao je Bjelica.

Jozak se u srijedu predstavio poljskoj javnosti:

- Gledao sam Legiju u tri utakmice, moramo više težiti igri. Pokazat ćemo bit nogometa, potrebni su agresija i hrabrost, ali i više igre s loptom. Postoje načini da se to postigne, za to treba vremena, nastojat ću da što prije Legia prezentira napadački nogomet. Neki ljudi kažu da sam čvrste ruke, to je istina, moja je filozofija da je najvažniji težak rad, no otvoren sam za kontakte s igračima.

Na temu nedostatka trenerskog iskustva, kazao je:

- Kao direktor sam osvojio sva područja u kojima sam radio. Kad sam osjetio da sam učinio sve, znao sam da želim biti trener. Igrači još ne znaju moje ime, ali upoznat će me, ne samo u Poljskoj. Odluka o dolasku u Legiju zahtijevala je hrabrost, da je nisam imao, ne bih bio ovdje. Bog mi je dao sposobnost da budem vođa. Vidjet ćete da ćete jednog dana biti zahvalni predsjedniku Mioduskom koji je imao hrabrost i odlučio realizirati ovu viziju.

Predsjednik je rekao da su prvi kontakt napravili u nedjelju, a dogovorili se u utorak.

- Nisam mađioničar. Znam što mogu učiniti, ali ne znam što igrači imaju u glavama - zaključio je Jozak.

Linker
22. travanj 2024 02:59