Messi i Ronaldo
 REUTERS/Paul Hanna
FIFA vs. PES

SAMO NA FOOTBALL FESTU U ZAGREBU Usporedite FIFA-u i PES, oni su kao Messi i Ronaldo, najjače što svijet može ponuditi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. listopad 2016. 11:49

Stiglo je „to vrijeme u godini“. U listopad smo već debelo zakoračili, što znači da su najnoviji naslovi dvije najbolje nogometne virtualne simulacije izbačeni na tržište: FIFA 17 i PES 17. Što to tjera više ili manje prosječnog igrača videoigri da iz godine u godinu kupuje nove naslove zapravo jedne te iste igre, zna samo on - istinski zaljubljenik u virtualni nogomet. No, radi li se uistinu o jednoj te istoj igri, bilo da je to PES ili FIFA, te koliko se taj nogomet približio stvarnome, ostaje na prosudbi svakog igrača.

FIFA 17. Pregršt opcija, pregršt klubova, driblinga, zanimljivih golova, stadiona, odlična grafika zahvaljujući novom Frostbite engine-u... Sve je to prisutno u novoj EA Sports FIFA. Uz klasične modove za igranje koje čine FIFA Ultimate Team i Career mode, novitet je i „The Journey“, priča o Alexu Hunteru, mladom igraču koji je završio akademiju i s vašom pomoći kreće u svoje prve nogometne korake. Kod FIFA-e je prisutno sve što vam treba za apsolutno najbolji virtualni doživljaj nogometa. Pojedine kritike u najvećoj mjeri osvrću se na gameplay odnosno igrivost, žaleći se na to da nogometaši stvaraju dojam „klizanja“ po terenu te da im je FIFA još uvijek samo obična arkadna igra. Ostaje na vama da procijenite hoćete li steći isti dojam. Poslovica kaže da se o ukusima ne raspravlja.

S druge strane kod FIFA-ine konkurencije, PES-a, postoji i dalje veliki problem s licencama klubova, stadiona i igrača koje svake godine u puno većoj brojci, logično, uživa FIFA, iako PES sadrži prava na Ligu prvaka i Europsku ligu. Za one kojima problem s licencama nije presudan čimbenik, nego im je bitna sama igrivost koja je i ove godine na visokom nivou, neće to ni osjetiti te će ostati naklonjeni Konamijevom PES-u. Uostalom, uz malo izdvojenog vremena Konami nudi i „edit mode“ gdje možete ispraviti sva imena i igrače koji su vam potrebni za ugodnije igranje. Osim odlične igrivosti, PES nudi igranje u različitim modovima koji su od ranije poznati i među kojima se mogu naći Become a Legend, Master League, MyClub i drugi. Grafika je na visokom nivou, AI je poboljšan i svi elementi za vrhunski nogometni doživljaj su tu, a pogotovo ako ste jedan od onih koji igrivost smatraju najbitnijom.

Sama usporedba FIFA-e i PES-a može biti jednaka onoj Messija i Cristiana Ronalda ili Real Madrida i Barcelone. Svi su oni trenutno u svojoj domeni ono najjače što svijet može ponuditi. FIFA i PES u nogometnim simulacijama, Messi i CR u igračkom smislu, a Real i Barcelona u klupskom. Svaki od njih ima ponešto dobro, ali i ponešto loše. Savršeno u tome smislu ne postoji niti će ikada postojati koliko god bi mnogi korisnici i igrači htjeli tome težiti. Recimo da bi u tome smjeru moglo krenuti i razrješenje ove dileme. Čitajući različite kritičke osvrte korisnika na portalima i različitim stranicama o videoigrama, stječe se dojam da obje igre imaju svojih uspona i padova, ali i da će svaka pronaći svoju publiku, ovisno o preferencijama pojedinaca (licence ili igrivost, grafika ili brzina, online ili offline igranje i slično).

Priliku za stjecanje iskustva u igranju nove FIFA-e 17 imat ćete na jedinstvenom i prvom takvom nogometnom događaju u Hrvatskoj - Football Festu - na kojem će se od 27. do 30. listopada 2016. na Zagrebačkom Velesajmu održati i veliki turnir u FIFA-i 17. Interes je velik i na turnir se prijavilo preko 400 igrača, a za one najbolje pripremljene su i vrijedne nagrade: za 1. mjesto PlayStation 4 1 TB Slim D Chassis Black + FIFA 17, a za 2. i 3. po jedna FIFA 17.

Linker
25. travanj 2024 00:29