Dragan Matic / Hanza Media / Hanza Media
NAJAVA KAZNE

STRAŠNO: PROCURILO ŠTO SPREMAJU DARIJU SRNI Legendarni kapetan u 35. godini pred najtežom sankcijom u karijeri!

Koordinator doping-kontrole ukrajinskog prvenstva Maksim Becko najavio je kaznu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. rujan 2017. 15:27

Koordinator doping-kontrole ukrajinskog prvenstva Maksim Becko za tamošnje medije ispričao je pojedinosti vezane uz slučaj Darija Srne čiji je dopinški nalaz ukazao na postojanje zabranjene supstance.

Srna je obaviješten o nalazima doping-kontrole 18. rujna, a dobio je 10 dana za dostaviti svoje objašnjenje.

Za tri dana, dakle 29. rujna bi se trebalo odlučiti o Darijevoj sudbini, odnosno hoće li ga se ukloniti iz svih natjecanja na teritoriju Ukrajine. Što se tiče UEFA-e, ona će donijeti odvojenu odluku.

Po onome što je rekao Becko, čak ako Srna i dokaže da nije uzeo doping, svejedno će morati snositi odgovornost. Po svemu, Srna se suočava sa suspenzijom od jedne do dvije godine.


Darijo Srna. FC Shakhtar Legend

Tragom ove vijesti iz Ukrajine, razgovarali smo s liječnikom Vatrenih Zoranom Bahtijarevićem, jednim od dopredsjednika Zdravstvene komisije UEFA-e te članom Antidopinškog panela UEFA-e.

Pitajte milijun puta

- Slučaj Darija Srne neću komentirati. Isto tako nisam komentirao ni slučaj Arijana Ademija, niti to imam pravo, niti išta konkretno znam o tome. Dakle, službeno ništa ne znam o Darijevu slučaju - kazao nam je u uvodu Bahtijarević

Ono što je želio kazati trebaju pozorno pročitati svi sportaši.

- Mi učimo sportaše sve ovo vrijeme da su za sve što se nađe u njihovu organizmu, odgovorni oni sami! Takva su dopinška pravila. Ne možemo, dakle, govoriti je li to pravedno ili nije, tako je. Sportaš je uvijek odgovoran. Stalno govorim svim sportašima ove rečenicu: Ako vam bilo tko nešto ponudi, pa čak ako vam to ponudi vaš liječnik, ako vam čak ponudim i ja, pitajte što je to, o čemu se radi, je li to legalna supstanca. Ako niste sigurni, nikad ništa ne uzimajte, jer ćete na kraju vi biti odgovorni! Pitajte, milijun puta pitajte. Kad je Srna u pitanju, on se uvijek, doslovce uvijek konzultirao sa mnom. Ako se pokaže točnim da je nalaz pozitivan, onda ću kazati ono što sam već kazao; uvjeren sam da je riječ o nekakvoj pogrešci.

Priča nam da su se antidopinška pravila postrožila.

- Ne možemo uspoređivati slučajeve od prije pet ili manje godina, jer su pravila jako, jako postrožena. Evidentno s razlogom, jer, nažalost, dopinga je sve više. Javlja se veliki broj ljudi koji nisu educirani, neki kvazitreneri, kvazistručnjaci koji sportašima daju i propisuju nekakve suplemente koji će “sigurno” djelovati. To je razumljivo, jer je riječ o golemu biznisu, tu se vrte veliki novci, proizvodnja suplemenata golemi je biznis.

Na kraju, liječnik Vatrenih je kazao nešto što svi moraju zapamtiti...

- Ako nešto djeluje, vrlo vjerojatno je - zabranjeno!

Linker
24. travanj 2024 16:01