REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
ZASTRAŠUJUĆI DETALJI

STRAVIČNA OTKRIĆA: RADNICI GINU NA GRADILIŠTIMA Ovo je mračna strana Svjetskog prvenstva: Smrtno stradalo već više od tisuću ljudi

Piše: Ivan ŠtenglObjavljeno: 15. lipanj 2017. 20:43

Samo godinu dana uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će se održati u Rusiji, Rusi su suočeni sa problemima vezanim uz radnike i njihove uvjete.

Organizatori nisu naučili iz prošlih slučajeva vezanih uz Brazil ili Južnu Afriku, gdje je velik broj radnika stradao ili se ozlijedio prilikom gradnje stadiona. Stadion u Jekaterinburgu, osim vrlo loših uvjeta smještaja, daje radnicima priliku da osjete pravu rusku hladnoću.

S temperaturama ispod 25 stupnjeva Celzijusovih te zabranama odlaska na pauze uvjeti rada postaju gotovo nemogući. Osim toga, mnogi radnici ili ne dobiju plaću ili dobiju samo onoliko koliko je njihov poslovođa raspoložen platiti u tom trenutku. Mnogi od njih su se tako okrenuli FIFA-i i napisali brojna prosvjedna pisma u kojima zahtijevaju bolje uvjete.

Radi se 80 sati tjedno

Na žalost, nova FIFA, za koju se zalaže Infatino, nije napravila mnogo po pitanju zaštite radnika. Do sada je tako na gradilištima diljem Rusije poginulo 17 radnika, najčešće zbog padova, dok je slučaj smrti jednog radnika iz Sjeverne Koreje posebno zaintrigirao javnost. On je samo jedan od mnogih Sjevernokorejaca koji rade na gradilištima te je dio velikog broja imigranata, koji osim loših uvjeta i smještaja nemaju ni kvalitetnu pravnu zaštitu.

Problem izrabljivanja radnika najviše se mogao vidjeti na proteklom svjetskom prvenstvu u Brazilu. Tamo je osim premašenih rokova i samog budžeta, svakog mjeseca poginuo najmanje jedan radnik, dok su mnogi od njih morali odustati jer nisu mogli izdržati napore.

Primjerice, radnici su morali nositi vreće betona teške i do 50 kg na visine do 50 metara, radeći i više od 80 sati tjedno.

Više od 1.000 mrtvih

Sindikat je najviše naljutio broj prekovremenih sati koje su ljudi skupili da bi se stadioni završili u roku. Satnice od 12 sati, koliko su radnici radili dnevno, zakonom su zabranjene u Brazilu. Međutim, vidljivo je da se sredstva i ljudski napori nisu štedjeli za ostvarenje konačnog cilja i prikaza Brazila u što boljem svjetlu.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje nas očekuje 2022, mnogi smatraju revolucionarnim jer će se za tu priliku izgraditi zatvoreni stadioni usred pustinja koji će gledateljima pružiti nevjerojatni komfor.

Na žalost, Katar je spreman učiti sve da bi svijetu osigurao najveći spektakl. Od početka gradnje u siječnju 2012. pa sve do danas, na gradilištima diljem Katara poginulo je preko 1.000 radnika, od čega njih 147 između siječnja i travnja ove godine.

Međunarodni sindikat za zaštitu prava radnika ističe da bi, ako se nastavi ovakav rast, do početka prvenstva moglo poginuti čak 4.000 radnika.

Većina radnika dolazi iz najsiromašnijih zemalja poput Nepala ili Indije.

Nije još kasno za FIFA-u da intervenira i spriječi ono najgore, da Svjetsko prvenstvo ne bude zavijeno u crno...

Linker
21. travanj 2024 02:15