Davor Šuker i Ivan Brleković
 Željko Puhovski / Hanza Media
ŽIVOPISNA RASPRAVA NA SUDU

ŠUKER TUŽIO BRLEKOVIĆA ZBOG KLEVETE 'Da sam ga htio oklevetati, rekao bih što mi je o njemu govorio Dino Pokrovac ili da je jedva završio osnovnu...'

Piše: Hajdi Karakaš JakubinObjavljeno: 21. lipanj 2017. 20:45

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker tužio je za klevetu Ivana Brlekovića, bivšeg dopredsjednika HNS-a, zbog izrečenih tvrdnji u intervjuu u studenom 2014. godine u Večernjem listu u kojem je Brleković, između ostaloga, kazao da je “čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a”.

Osim tog navoda, Šukeru je još zasmetao i Brlekovićev zaključak da bi Savez “apsolutno bolje funkcionirao bez Šukera jer da ništa nije napravio osim trošio novac”, piše Jutarnji list.

Brleković se ne smatra krivim, a ponajmanje da je Šukera oklevetao već tvrdi da je njegov intervju bio s “društveno snažnom porukom i isključivo usmjeren da u ulozi poštenog građanina kojeg svi cijene, smiri tenzije i spriječi eskaliranje nogometnih sukoba sjevera i juga”.

- O Šukeru nikad javno nisam govorio, a da sam ga htio oklevetati, rekao bih što mi je o njemu govorio pokojni Dino Pokrovac ili da je jedva završio osnovnu školu, i to prva četiri razreda u jednom danu u Doboju. Pojam 'spiskati' Šuker je protumačio kao lopovluk. A to u književnosti znači rastrošnija, neracionalna potrošnja. Evo, i svjetska književnost poznaje taj termin. Puškin u svom Jevgeniju Onjeginu ga je koristio, baš kao i Krleža u Povratku Filipa Latinovicza, a i Držić je pojam koristio u drugačijem obliku. Dakle, spiskati nije krađa nego primjerice prespavati u hotelu s tri, a ne s pet zvjezdica. Riječ spiskati ima i zakonsko uporište u Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu, prema kojem neprofitna organizacija, a HNS je udruga, moraju namjenski i ekonomično trošiti sredstva – opisivao je u dahu sutkinji Dubravki Čošić okrivljeni Ivan Brleković napominjući da je i novinska agencija HINA o Šukerovom putu u Ameriku izvijestila u listopadu 2014. godine. Brleković je još istaknuo kako je u ono vrijeme, s obzirom na splet okolnosti nezadovoljnih ljubitelja nogometa, i on sam bio “izrazito ogorčen te da mu je bio povrijeđen nacionalni ponos zbog sportskih događanja u nogometu kada je Argentina inkasirala pet puta više od Hrvatske” u istoj (ne)prilici.

- Kad je Šuker preuzeo HNS u srpnju 2012., Hrvatska je bila 4. na svjetskoj rang listi, a danas smo srozani. Iza Šukera su debakli u Brazilu i Francuskoj. Dakle, totalni potop. Da Šuker u HNS-u ništa nije napravio, to je moj vrijednosni sud. U HNS-u nisam od 2010. kada je došla današnja garnitura krađom i otimanjem, a o tome postoji sudska presuda – rekao je Brleković odgovarajući na pitanja Šukerova odvjetnika Mate Matića.

Željko Puhovski / Hanza Media
Ivan Brleković

- Riječ 'spiskati' po vama, po Puškinu, Držiću i Krleži je pozitivno ili negativno potrošen novac – upitao je Matić još Brlekovića koji mu je odgovorio protupitanjem “Zar ćete mi postavljati sugestivna pitanja?”.

Sugerirao je potom Matiću i da pročita spomenutu literaturu, ali Brleković je na kraju ipak odgovorio da “spiskati nije lopovluk, no za jednu javnu osobu koja treba biti uzor mladima, pa i po štedljivosti, to je negativno”.

Intervju nisam dao Večernjem nego dva dana ranije za sportsku reviju Max, koja je izlazila u par tisuća primjeraka, u tiskanoj formi. Pa samim time taj članak, koji nije autoriziran, nije mogao obići svijet kako tvrdi Šuker. Kako je dospio u Večernji potom, ne znam, no mene nitko ništa nije pitao. Tjedan dana prije objave intervjua u Maxu, na Maksimiru je odgođena utakmica Dinama i Hajduka jer Hajduk nije htio igrati. Cilj mi nije bio razgovarati o Šukeru jer mene on kao osoba ne interesira u životu. A kako je došlo do sporne rečenice o spiskanju i trošku? Čuo sam to od jedne osobe iz računovodstva HNS-a u kojem sam dugo godina bio dopredsjednik, i koja mi je rekla da je Šuker ispeglao oko 200.000 kuna na specijalnoj MasterCard affinity kartici HNS-a – kazao je još Brleković istaknuvši kako je i on koristio spornu Affinity karticu kad je putovao.

Drugog Šukerova odvjetnika Nikolu Badovinca je, pak, zanimalo tko je osoba iz računovodstva HNS-a koja mu je rekla klevetničku tvrdnju o trošenju novca Saveza, ali Brleković se očito zakleo na šutnju rekavši “Radije bih umro nego da tu osobu odam pa da ostane bez posla”.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE

Linker
20. travanj 2024 15:05