CROPIX
OD BELGIJE DO TURSKE

SVI SU POLUDJELI ZA HRVATSKIM TRENERIMA! Čak sedmorica Hrvata preuzela su europske klubove

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 31. kolovoz 2016. 10:41

Hrvatski nogomet je u novu sezonu ušao s trojicom trenera u Ligama petice, Slavenom Bilićem (West Ham, Engleska), Nikom Kovačom (Eintracht Frankfurt, Njemačka) i Ivanom Jurićem (Genoa, Italija). I trenutno najbolje stoji debitant u Serie A, Jurić, čija je momčad vodeća nakon dva kola, sa svih šest bodova i boljom gol-razlikom od Juventusa, Sampdorije i Sassuola.

- Tek smo na početku, nemamo iluzija, ali zadovoljni smo rezultatom. No, u prvih pola sata smo igrali jako loše, možda sam negdje pogriješio u pripremi utakmice - priznao je Jurić nakon preokreta za 3-1 pobjedu u “svome” Crotoneu, kojeg je prošle sezone uveo u najviši rang, prvi put u povijesti kluba.

- Žao mi je što Crotone ne može svoje ljude imati u kontinuitetu - dodao je sjetno 41-godišnji Splićanin, kojeg nakon Fifine stanke čeka domaći sraz s Fiorentinom.

Niko Kovač je proljetos iz naoko izgubljene situacije spasio Eintracht od ispadanja, a na startu nove sezone u Frankfurtu pobijedio favorizirani Schalke. Kovačeva momčad je već tjelesno na optimumu, brdske pripreme poput triatlonaca zasad daju rezultat, idilu kvari tek mononukleoza Ante Rebića za kojeg je polusezona gotova.

Slaven Bilić je s West Hamom krenuo o svoju drugu englesku sezonu, za razliku od prošle kad je na startu skidao favorite, a gubio od autsajdera, sad je obrnuto: porazi u gostima kod Chelseaja i Manchester Cityja, dva od tri favorita za naslov, ali pobjeda na novom domaćem stadionu nad Bournemouthom i to bez najboljih igrača koji su ili nespremni ili ozlijeđeni. Uz to i ispadanje iz Europe, što će pripomoći u koncentraciji na Premiership...

Lanjski stručni stožer PAOK-a sastavljen od kumova raspolovio se: Igor Tudor vodi turski Karabükspor, a Ivan Leko belgijski Sint-Truiden. Tušo je na startu nesretno izgubio kod Galatasaraya u sudačkoj nadoknadi, ali je u 2. kolu sa 3-0 nadvisio Rizespor. U Belgiji je, pak, odigrano već pet kola, Leko je na startu slavio protiv Lokerena, pa izgubio kod Standarda, doma remizirao s Anderlechtom (0-0) te izgubio od Mouscrona i Kortrijka. Glavni cilj mu je ostanak...

Od ovog tjedna, konačno, Hrvatska ima i šestog te sedmog trenera zaposlenog u nekoj europskoj ligi, jer Krunoslav Jurčić je potpisao dvogodišnji ugovor s Adanasporom, povratnikom u tursku Süperligu, dok će danas Nenad Bjelica preuzeti Lech iz Poznanja!

- Radi se o ambicioznom klubu, jedinom turskom u potpuno privatnom vlasništvu, koji ima čak dva kampa i gradi novi stadion. Momčad je mlada, treba je posložiti i stabilizirati, dakle zadatak po mojoj mjeri. Velik mi je to izazov i baš mu se veselim - kaže Jurčić, koji je tek peti strani trener u turskoj ligi.

Značajni hrvatski stručni boom odjeknuo je Europom...

Linker
24. travanj 2024 21:05