Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
PONOVNO NA ČEKANJU

U DINAMU KONSTERNIRANI ZBOG SLUČAJA 'CASica PRASICA' 'Tužni smo i razočarani, pa to traje već godinu i pol, a znamo o kakvom se igraču radi'

CAS Opet odgođena odluka o Dinamovu igraču, ovoga puta do 17. ožujka, kapetan Antolić odlučan
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. veljača 2017. 10:59

Netko je duhovito i razočarano dobacio “CASica prasica!” aludirajući na “objektivnost” i nepodmitljivost Sportskog arbitražnog suda, CAS-a. Dakako, ne bismo išli tako daleko i nekoga optužili za bilo što, pogotovo ne jedno tako visoko i poštovano tijelo, ali možemo primijetiti da se Cijenjeni sud ponaša kao malo dijete. Poželi autić, kupiš mu autić, on želi lutku. Kupiš mu lutku, sad plaće jer želi loptu. Kupiš mu i loptu i očekuješ iskreni osmijeh, a dobiješ suze, jer je plava, a ne žuta. E, baš tako izgleda čitava ta priča oko “slučaja Ademi”. CAS je jučer opet poslao obavijest da nije odlučio i da odluku odgađa do 17. ožujka.

Pred Arijanom Ademijem je, dakle, još barem mjesec dana iščekivanja. I propitkivanja “što se događa i što će se dogoditi”? Jer, tlo je izuzetno pogodno za rast raznih teorija zavjere. Dakle, da je Ademi kriv i da je tu sve jasno, CAS bi odrješito oprao ruke i potvrdio UEFA-ine četiri godine suspenzije. Ali, kad na stolu imaš tri nalaza iz tri različita laboratorija i sva tri potvrđuju isto, da je Arijan Ademi nenamjerno bio dopingiran, odnosno uzeo kontaminirani uzorak, onda je tu valjda odluka puno teža? Jer, ako ga se proglasi nedužnim, time bi se srušio i autoritet UEFA-e koja nikakve uzorke nije željela ni slati na analizu. Naravno, uvijek postoji solomonsko rješenje, odrapiti kaznu od, recimo, dvije godine, pa vuk sit, a ovca cijela.

Dinamo Zagreb's Arijan Ademi attacks Bayern Munich's Kingsley Coman (L) during their Champions League Group F soccer match against Bayern Munich in Munich, Germany, September 29, 2015. REUTERS/Michael Dalder
REUTERS

No, da bi dobio i dvije godine mora za nešto biti kriv, a krivnju je teško potvrditi ako su nalazi takvi kakvi jesu. OK, uvijek postoji doza osobne odgovornosti, no možda ona nije dovoljna za tako visoku kaznu, pa se kalkulira... Tko će znati što se valja u pozadini, Sud je u svakom slučaju sam kriv što je predmet špekulacija i, sad već, ismijavanja. Toga 17. ožujka napunit će se pet mjeseci od saslušanja, na kojemu je CAS tražio samo jedno - novi, nezavisni nalaz. I dobio ga otprilike mjesec dana kasnije. Dobro, bio je Božić i svi ti popratni blagdani, pa sezona skijanja, godišnjih odmora, može se donekle opravdati. Ali što je sad uzrok odgode? Je li dotični gospodin Zimmerman neki romantičan lik pa je supruzi obećao kakvo egzotično putovanje za Valentinovo?

Pravda spora i dostižna

U Dinamu su, naravno, konsternirani, razočarani, nisu čak ni željeli davati neke službene izjave. Tek je kapetan Domagoj Antolić uime svlačionice poručio:

- Tužni smo i razočarani što odugovlače s odlukom, znamo da mu to jako teško pada, to traje već godinu i pol. Sigurno mu nije lako. Nadam se da će izdržati tih mjesec dana, igraju se sa sudbinom igrača i kluba, svih nas. Mi ga čekamo, vjerujemo da će dokazati nevinost. Svi znamo o kakvom se igraču radi i dobili bismo najveće pojačanje da se ta kazna ukine - rekao je Antolić i dodao:

- Naravno, igrat ćemo i za njega ove utakmice!

Kad se tenzije i negativne emocije smire i svi se pomire s činjenicom da treba pričekati još mjesec dana, možda se opet pojavi optimizam. Doista, ako je kriv i zaslužuje četiri godine suspenzije, zašto CAS nije tu kaznu već potvrdio? Pa, ne može valjda vječno odugovlačiti, a možda je doista, kako se kaže, pravda spora i dostižna. Ništa, čekamo 17. ožujka i još jedan “Dan D”.

Linker
26. travanj 2024 05:33