Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
'ON JE TRENER NATJECATELJ'

U DUŠU POZNAJE I SALZBURG I RIJEKU TE ODGOVORNO TVRDI: ŠANSE SU 50:50, ALI... 'Kek je prevaga! Momčad mu je kompaktna, nešto što Dinamo nije imao!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 26. srpanj 2017. 17:32

Mladen Mladenović, Damir Milinović, Manuel Pamić i Nikola Pokrivač samo su neka od nogometnih imena koja povezuju Rijeku i Salzburg. I dok se ova četvorka zadržala uglavnom u igračkim vodama, Marinko Koljanin okušao se i izvan travnjaka i ostavio trag u oba kluba. U tadašnjem Casino Salzburgu bio je pomoćnik Ottu Bariću, koji je 1994. godine momčad odveo do finala Kupa UEFA, a desetak godina kasnije na Kantridi se prometnuo u jednog od najuspješnijih direktora riječkog prvoligaša. Rijeka je u njegovoj eri (predsjednik je bio Robert Ježić) osvojila Kup i bila drugoplasirana u prvenstvu.

Koljanin se na Kantridi istaknuo potezima koji su navijačima tjerali osmijeh na lice. Velika je bila njegova zasluga u dovođenju Fredija Bobića ili Davora Vugrinca na Kantridu, na njegovu je inicijativu skinut dio ograda na stadionu, a navijači Rijeke posebno su zapamtili kada je Zdravka Mamića poslao s Bad Blue Boysima na istok nakon što je ovaj nekoliko mjeseci ranije u jednoj od maksimirskih loža udario Nikolu Mandekića, šefa riječke POA-e.

Budući da je Koljanin rođeni Riječanin, nije uopće potrebno isticati na čijoj će strani biti srce, iako ne krije da će ova utakmica za njega biti itekako emotivna.

- Proveo sam u Salzburgu deset nezaboravnih godina, emocije su stvarno jake prema oba kluba. Stvarno mi nije svejedno jer sam emotivno jako vezan za obje strane, ali i sportski je ova utakmica stvarno velik izazov - kaže Koljanin, koji se u potpunosti slaže da je današnji Red Bull Salzburg sasvim drugi klub u odnosu na onaj u kojem je igrao i radio.

O Red Bullu je puno toga već napisano, iza nogometnog kluba stoji svjetski poznati brend koji i ovdje traži put afirmacije među nogometnom elitom. Može li im Rijeka pokvariti planove?

- Red Bull je kao momčad i kao klub puno bolji od Basaksehira, koji je prije godinu dana gostovao na Rujevici. Turci imaju dobre pojedince, ali me ničim nisu impresionirali. Red Bull s druge strane nema tako zvučna imena, ali ima igrače koji se uklapaju u njihovu filozofiju. Doduše, vlasnicima je sada primaran Leipzig, pa se po tom pitanju nešto promijenilo, ali tu je i dalje riječ o ogromnim iznosima za hrvatske prilike.

Traže brze i snažne

Nema zvijezda u momčadi, ali Koljanin ističe da Bikovi igraju germanski nogomet.

- Gotovo da nemaju igrače starije od 23 godine, a traže one koji su brzi i snažni, koji mogu igrati visoki presing, odnosno koji su spremni igrati moderan nogomet. Rijekinu prednost vidim u tome da Red Bull ima neki kompleks od Lige prvaka, ali i hrvatskog nogometa. Čitam u njihovim medijima da jako poštuju Rijeku, ali zbog budžeta koji imaju sve osim prolaska smatrali bi velikim neuspjehom.

Iako nije štedio komplimente na račun Red Bulla, Koljanin je uvjeren da je Rijeka momčad koja u predstojeće dvije utakmice može biti bolja.

- Rijeka je, po meni, u HNL-u apsolutno neprikosnovena u presingu. Kek to jedini radi, donekle i Kopić sa Slavenom Belupom, sada smo neke naznake toga vidjeli i kod Rudeša. U Hrvatsku, očito, još nije došla svijest da se u svijetu tako igra i to često bude problem. No Rijeci neće biti jer je to momčad rađena po europskim kriterijima. Kvaliteta joj je takva da može ravnopravno igrati s Red Bullom upravo zbog toga što Kek ima sličan koncept igre. Pritisak, fizika, kolektiv, disciplina... U cijelom je svijetu to recept za uspjeh, Kek je to sjajno posložio.

Upravo trenera Bijelih nekadašnji direktor posebno apostrofira kao prevagu.

- Šanse su 50:50, ali Keka vidim kao prevagu u ovom srazu, i ne samo zato što je njegov kolega Marco Rose mlad i nikada dosad nije vodio prvu momčad. Kek je trener natjecatelj, koji zna tempirati formu, držati momčad napetom i koji je, u četiri godine, razvio prepoznatljivost igre za hrvatske prilike. Naravno, uz dobre igrače koji iskaču u tom “kekovskom” kolektivu, poput Vešovića, Ristovskog, Bradarića, Mišića ili, posebno, Prskala, koji je odradio sjajnu sezonu, što me posebno veseli jer je u pitanju domaći dečko.

I zaključno:

- Ključna je igra visokog pritiska, koliko će ga Rijeka moći ponoviti protiv Red Bulla, odnosno kako će odgovoriti na sličan način igre s druge strane. Bitno je kako će zadnja linija reagirati na igru pod pritiskom, kako će iznositi loptu, otvarati napade... Ali mislim da je Rijeka dorasla tome, prije tri su godine pokazali da mogu igrati na europskoj razini. Dinamo je tada imao bolje igrače, ali nikada u Europi nije bio kompaktan kao Rijeka. A to je pitanje trenera - zaključio je Marinko Koljanin.

Linker
24. travanj 2024 14:30