VELIKI JUBILEJ

VIDEO, FOTO: PRIJE TOČNO 50 GODINA Ni Alex Ferguson nije uspio zaustaviti Plave: Legendarni Škot prije pola stoljeća Dinamu je utrpao dva komada

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. listopad 2016. 21:45

Tog 26. listopada 1966. godine Plavi su drugi put (nakon 1936. i 4:4 protiv Heartsa) u svojoj povijesti gostovali u Edinburghu. I u gotovo svim se detaljima povijest ponovila. Danas legendarna Dinamova generacija, koja je predvođena Zambatom i Lamzom, te sezone osvojila jedini euro-pokal u povijesti hrvatskog klupskog nogometa (Kup velesajamskih gradova) morala preskočiti tešku otočku momčad. Za Dunfermline je tada igrao Alex Ferguson! Da, legendarni Sir Alex Ferguson, koji je kasnije proveo dugih 27 godina na klupi Manchester Uniteda. I ne samo da je Ferguson igrao protiv Plavih, već im je zagorčao život s dva postignuta pogotka.

Dunfermline, mali industrijski gradić, predgrađe milijunskog centra Škotske Edinburgha tog listopadskog dana privukao je svakog petog stanovnika na tribine stadiona (10 tisuća gledatelja od 50.000 stanovnika). Umjesto burnog orkestra sve se ubrzo pretvorilo u tiho promatranje. Za to je bila kriva sjajna igra Dinama.

Dok su Fifersi, kako ih zovu navijači, igrali tipičnim otočkim stilom, brzo, snažno i dijagonalno, Dinamo je parirao smirenom igrom tehničkog proigravanja, ponekad presitnog, ali tako uspješnog da se domaćin brzo našao u podređenom položaju, kao nemoćan promatrač. Bili su Ferguson&co. još nemoćniji kako je vrijeme prolazilo jer je Dinamo mijenjao ritam igre i u prvih sat vremena igre vodio 2:1 golovima Zambate i Gutzmirtla.

Međutim, u finišu, nakon punih sat vremena izvrsne igre, Dinamo je sve prokockao zbog slabe igre lijeve strane i zbog nedovoljne kondicije vezne linije koja je izgubila komandu nad sredinom terena. Na kraju je Dunfremline slavio 4:2 na krilima napadača Alexa Fergusona.

Kako su Sportske novosti pisale:

“Prvo je u 76. minuti Novak pogriješio. Htio je petom vratiti loptu svom igraču i taj neoprezni potez stvorio je pravu oluju koja se srušila na Dinamov gol. Na kraju je s desnog krila lopta vraćena pred gol i tu iz vrlo teške pozicije Ferguson dovodi svoju ekipu u vodstvo od 3:2.”

Ferguson je postavio i konačan rezultat susreta.

“Pred Dinamovim golom stvorila se u 83. minuti nevjerojatna gužva. Na kraju su se tri plava dresa zbunila i iznenadno propustila loptu. Tu je pogrešku Ferguson vrlo prisebno iskoristio i bilo je to - 4:2.”

Mladi Alex Ferguson stigao je u predgrađe Edinburgha u ljeto 1964. godine i prvi puta u nogometnoj karijeri postao profesionalac. Upravo u toj sezoni u kojoj se postigao Dinamu dva pogotka, bio u formi života. Naime, u 51 utakmici postigao je čak 45 pogodaka i te je sezone zajedno s Celticovim Joeom McBrideom bio najbolji strijelac škotskog prvenstva sa 31 postignutim golom. Istog ljeta kad je Dinamo slavljenički podizao trofej Kupa velesajamskih gradova, Ferguson je potpisao za Glasgow Rangers za, škotske prilike, rekordan iznos transfera od 65 tisuća funti.

Uoči puta prema Otoku trener Dinama Branko Zebec našao se u neočekivanih problemima s kompozicijom momčadi. Naime, rezervni golman Slobodan Mrgan iz nikada razriješenih razloga nije otputovao s momčadi u Škotsku. U to doba smatralo se da Mrgan nije otputovao s momčadi zbog straha od letenja zrakoplovom. Tako je Dinamo protiv Dunfermlinea igrao bez rezervnog vratara. To su dakako domaćini htjeli iskoristiti jer su prije utakmice čuli da je Dinamo doputovao samo s jednim golmanom. Stoga je Zlatko Škorić odigrao tog tmurnog škotskog dana jednu od svojih najboljih partija u dresu Dinama.

Tjedan dana kasnije u uzvratu na Maksimiru Dinamo je sa 2:0 (golovima Slavena Zambate) prošao Škote i plasirao se u osminu finala KVG-a. Tako zlatnu generaciju u povijesti Dinama nisu uspjeli zaustaviti ni Sir Alex Ferguson, niti kasnije Nicolae Dobrin, a pogotovo ne Jackie Charlton u finalu protiv Leedsa.

Aug 1967:  Alex Ferguson, new signing for Glasgow Rangers, from Dunfermline.   Mandatory Credit: Allsport Hulton/Archive
Getty Images / Getty Images

Linker
16. travanj 2024 15:41