REUTERS
U NAJTEŽIM TRENUCIMA

ZA MNOGE NOGOMETAŠE TO JE SAN, ALI U REALU JE PRAVO PROKLESTVO Zadnjih godina niti jedan se nije proslavio, a sada je taj teret na sebe preuzeo Modrić

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 25. srpanj 2017. 01:10

Igrati u Real Madridu u dresu s brojem 10 oduvijek je bio san mnogih nogometaša. Hrvatski kapetan Luka Modrić, koji je u subotu skinuo broj 19 da bi navukao 10, samo je jedan od njih.

No već neko vrijeme u Madridu vjeruju da nositi na leđima desetku znači i nositi teret prokletstva koje se sručilo na klub prije više od deset godina. Donedavna situacija s Jamesom Rodríguezom, koji je morao napustiti Real, potvrđuje da se nešto čudno događa s nogometašima koji preuzmu ovaj broj.

Posljednji igrač koji se u Kraljevskom klubu proslavio s desetkom bio je Luis Figo. Portugalac je u Real došao 2000. godine iz najvećeg rivala, Barcelone, a u Madridu je proveo pet sezona osvojivši dva španjolska prvenstva, dva domaća superkupa, Ligu prvaka, Interkontinentalni kup te Europski superkup. Nakon što je Figo za Inter potpisao 2005, Real Madrid je potrošio 155 milijuna eura tražeći svoju novu “desetku”.

Robinho prvi izgorio

Prvi je stigao Robinho, mlada brazilska zvijezda, za kojeg je plaćeno 25 milijuna eura iako je bio na svojim počecima. Nakon tri sezone izašao je na stražnja vrata neispunjenih očekivanja. Manchester City nastavio je vjerovati u njega te ga je kupio za 40 milijuna eura. Na upražnjeno mjesto došao je mladi Sneijder, čijom je krvlju tekla tehnika velikih nizozemskih prethodnika. Prvu sezonu, dok je ondje bio Robinho, nosio je broj 23, no iduće mu je sezone, s brojem 10, pao učinak. Ubrzo je i on izašao na stražnja vrata u milanski Inter za 15 milijuna eura, gdje ga je dočekao Jose Mourinho. Ondje su mu se vratili osmijeh na lice i glad za titulama. Tamo je dobro igrao s desetkom na leđima.

Getty Images

U Madrid je zatim stigao Lassana Diarra, čija je uloga bila destrukcija igre. Tijekom dvije sezone bio je glavna figura mehaničkog Real Madrida. U početku je nosio šesticu, pa preuzeo upražnjenu desetku. Došli su onda kvalitetniji igrači, a Diarrino se vrijeme na terenu istopilo.

Igrač koji je podigao kvalitetu bio je Mesut Özil, posljednja “desetka” prije Jamesa. Vratio je magiju i lijep potez u madridski nogometni hram, međutim detalji kojima je mogao dostići slavu okrenuli su se protiv njega. Promašaj jedan na jedan s vratarom Borussije Dortmund u polufinalu Lige prvaka nakon kojeg je madridska momčad izgubila ostao je upamćen. Kada je završila sezona, Nijemac je kupio avionsku kartu za London. Arsenal je platio 45 milijuna eura. Svi ovi igrači, unatoč velikim partijama, nisu konstantno bili na najvišoj razini, na kojoj Real Madrid inzistira.

GIJON, SPAIN - APRIL 15:  Isco of Real Madrid celebrates with his teammates James Rodriguez of Real Madrid after scoring his team's third goal during the La Liga match between Real Sporting de Gijon and Real Madrid at Estadio El Molinon on April 15, 2017 in Gijon, Spain.  (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Manuel Serrano Arce/Getty Images

Prokletstvo je zatim prešlo na Jamesa Rodrigueza. Na madridski aerodrom sletio je u ljeto 2014. kao najbolji nogometaš SP-a u Brazilu. Prve je sezone u 46 utakmica zabio 17 golova, ali već iduće do sredine ožujka samo šest u 22 susreta. Njegove je nastupe izviždala publika na Santiago Bernabeuu u gradskom derbiju protiv Atletica. Jureći automobilom na trening bježao je policiji i morao platiti kaznu. Minute na terenu su mu se otapale. Kada je pak nakon nekoliko utakmica dobio priliku igrati, slučajno je na terenu ozlijedio suigrača Garetha Balea. Našao se pod medijskim pritiskom, a dio je novinara čitavo vrijeme ponavljao da će ga klub prodati.

Ovog je mjeseca posuđen Bayernu na dvije sezone; Nijemci će imati pravo otkupa njegova ugovora. James je imao veliku konkurenciju u veznom redu, a trener Zinedine Zidane je od dolaska na klupu u siječnju 2016. forsirao sustav 4-3-3 s Lukom Modrićem, Tonijem Kroosom i Casemirom u sredini. S klupe su konkurirali Isco Alarcon, Marco Asensio, Mateo Kovačić i James Rodriguez. James je ostao na tribini u najvećoj utakmici sezone, finalu Lige prvaka u Cardiffu, gdje je Real Madrid podigao svoj 12. pehar prvaka Europe.

Preteški okovi klupe

Kolumbijac je skinuo dres s desetkom nakon 111 utakmica, tijekom kojih je zabio 36 golova, a 41 put asistirao. Okovi klupe bili su pretežak teret. Otamo u trenirci više nije mogao gledati suigrače kako se vesele.

Modrić pak navlači desetku u najtežem trenutku u karijeri. U Hrvatskoj gubi potporu naroda nakon svjedočenja na sudu u slučaju Mamić, istražitelji ga sumnjiče za lažno svjedočenje u korist dužnosnika Dinama optuženog za izvlačenje milijuna iz zagrebačkog kluba. U Španjolskoj je istovremeno pod istragom Porezne uprave zbog sumnje u utaju poreza Također, predvodio je Hrvatsku u porazu od 0:1 na Islandu u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP.

Hrvat prekida crni niz

Luka Modrić, koji je u posljednje četiri godine tri puta osvojio Ligu prvaka, vjerojatno je najbolja osoba za testiranje ovog “ukletog” broja. Hoće li se crna legenda ponovno spustiti na bijeli dres Real Madrida ili će Hrvat prekinuti priče koje zaokupljaju maštu stanovnika, bit će uskoro poznato.

Već u nedjelju Modrić će istrčati s desetkom na leđima protiv svog prvog trenera u Real Madridu, Josea Mourinha, sada trenera Manchester Uniteda. Od kolovoza 2012. hrvatski je vezni igrač nosio broj 19. Ovaj put neće ići u driblinge samo protiv protivničkih igrača; s druge strane će imati i više od 10 godina dugu legendu koju nitko nije znao poraziti.

Linker
25. travanj 2024 03:11