Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
OHRABRUJUĆA STATISTIKA

OVO JE GLAVNI RAZLOG ZBOG KOJEG NORVEŽANI NEMAJU ŠTO TRAŽITI U ZAGREBU Apsolutni rekord Dinama koji svima tjera strah u kosti kada dolaze na Maksimir

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. srpanj 2017. 13:26

Mario Cvitanović večeras će postati već 15. trener od samostalnosti Hrvatske koji je vodio Dinamo na otvaranju europske sezone. Dvojica stratega to su činila po tri puta, Miroslav Blažević upisao je tri pobjede u tri europremijere, dok je Krunoslav Jurčić dobio dvije utakmice uz jedan remi, bez primljenog pogotka. Razlika je u tome što je Jurčić sve tri prve prepreke preskočio, dok je Blažević u rujnu 1994. nakon 3:1 slavlja protiv Auxerrea potpisao kapitulaciju u Francuskoj izgubivši 3:0.

Samo je još jednom Dinamo u posljednjih 25 godina posrnuo već na prvoj europskoj stepenici. U sezoni 2000/01. prvi je suparnik bio prejak, u 3. pretkolu Lige prvaka maksimirski klub morao je na San Siro, gdje je čekao Milan. Alberto Zaccheroni bio je trener Rossonera, za koje je dva pogotka u 3:1 pobjedi zabio Andrij Ševčenko. Čast Modrih, koji su u uzvratu poraženi s 3:0, u Lombardiji je golom spasio Renato Pilipović. Trener Zagrepčana bio je Marijan Vlak, aktualni sportski direktor Dinama, koji je izgubio i u svojem premijernom eurodvoboju od Partizana 1997. No Vlak je tada uspješno nadoknadio zaostatak, Beograđani su pakao Maksimira napustili s pet golova u svojoj mreži. Poraz je od Milana, inače, i posljednji Dinamov u ljetnoj europskoj premijeri, u proteklih 17 godina Modri nijednom nisu izgubili prvu utakmicu u sezoni u UEFA-inim natjecanjima.

Zagreb, 181116.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 16. kola MAXtv Prva hrvatska nogometna liga,
GNK Dinamo - Istra 1961.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Junior Fernandes, Angelo Henriquez.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Nijedan Dinamov trener od samostalnosti Hrvatske nije izgubio prvu europsku utakmicu na domaćem terenu. Osam pobjeda i dva remija Modri su ostvarili u tom razdoblju kod kuće, s fantastičnom gol-razlikom 29:3. Samo su dvije momčadi Maksimir napustile neporažene: Osvaldo Ardiles 1999. nije uspio pobijediti mađarski MTK (u uzvratu su Zagrepčani slavili 2:0), a Damir Krznar, koji je mijenjao Zorana Mamića (izašao iz pritvora, u poluvremenu se spustio u svlačionicu), 2015. godine luksemburški Fola Esch. Mamić se u uzvratu vratio na klupu i glatko trijumfirao s 3:0.

Dinamo, tada pod imenom HAŠK Građanski, poražen je 1991. u prvoj europskoj utakmici u sezoni protiv Trabzonspora, ali tada je domaćin bio u Klagenfurtu. U cijeloj svojoj povijesti Dinamo prvu europsku utakmicu u sezoni kada je utakmica bila igrana na Maksimiru nikada nije izgubio!

Linker
19. travanj 2024 17:34