Gorgon
 Srdjan Vrancic / Hanza Media / CROPIX
GORGON ZA SPORTSKE

POSEBNA UTAKMICA ZA JEDNOG OD NAJVAŽNIJIH IGRAČA MATJAŽA KEKA 'Nadam se samo da u Beču neću ući u pogrešnu svlačionicu'

ALEXANDER GORGON ZA SN Ofenzivac Rijeke uoči preksutrašnje utakmice protiv bečke Austrije, u kojoj je proveo više od 20 godina
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 19. listopad 2017. 13:13

Kada smo uoči utakmice Rijeke i Red Bull Salzburga razgovarali s Alexanderom Gorgonom, ofenzivac Bijelih nije se dao navući na odgovor o nekom posebnom značaju koji je ta utakmica trebala imati za njega. Jednostavno, za Gorgona je Red Bull bio suparnik kao i svaki drugi, ali jednim dijelom svog odgovora kao da je isprovocirao sudbinu.

- Da igramo protiv Austrije Beč koja me nogometno afirmirala, za mene bi bilo stvarno posebno - rekao je Gorgon prije gotovo tri mjeseca pa nakon što je ples kuglica u Nyonu spojio njegov sadašnji i bivši klub samo uskliknuo - “nevjerojatno”!

Brojne uspomene

Rijeka će u četvrtak istrčati na Prater, a Alexander Gorgon u sebi prvi put osjetiti što to znači igrati protiv svog kluba. U svijet bečke Austrije ušao je prije 25 godina kada su mu bile samo četiri godine, kroz drugu i prvu momčad odigrao preko 250 utakmica i definitivno ostavio traga u klubu iz svog rodnog grada.

Milano, 280917
Stadion Giuseppe Meazza, San Siro.
Europska Liga, Grupa D, 2. kolo, utakmica AC Milan - HNK Rijeka.
Na fotografiji:  Alexander Gorgon, Leonardo Bonucci.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
  *** Local Caption ***
CROPIX

- Sada suparnik nije samo klub iz Austrije već i moj bivši klub. U Austriji sam proveo više od 20 godina, pa naravno da mi je ova utakmica posebna, uz taj klub me vežu mnoge uspomene, ali normalno je da igrači koji igraju protiv bivšeg kluba žele pokazati da su otišli u bolji klub i ne žele izgubiti.

Hoće li taj osjećaj povratka kući biti dodatna motivacija?

- Naravno. Motiv je uvijek prisutan, možda će biti malo čudno što ću igrati protiv kluba u kojem sam proveo tako puno vremena, ali ne osjećam pritisak koji bi mi onemogućio da se koncentriram na utakmicu. To je nogomet, za mene je ovo lijepa priča i željno iščekujem utakmicu. Nadam se samo da neću ući u krivu svlačionicu.

Malo finale

Rijeci se pobjeda nameće praktički kao imperativ ako želi ostati u utrci za prolaskom u drugi krug.

- Situacija za nas i za Austriju je praktički ista. Obje momčadi znaju da će ove dvije utakmice biti malo finale, zanimljiva situacija u svakom slučaju

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Može li Rijeka pobijediti u Beču?

- U Europskoj ligi svaki je suparnik opasan i moraš uvijek igrati na visokoj razini. Ako budemo na gornjoj granici svojih mogućnosti, mislim da nemamo razloga za brigu.

Austriju i događaje u klubu pratite svakodnevno, u čemu su opasni?

- Momčad su koja teži posjedu, koja i pod pritiskom pokušava igrati i ne nabija lopte prema naprijed. Imaju igrače koji odskaču dobrom tehnikom, na lijevom krilu igra Pires koji je brz, opasan u igri jedan na jedan. Treba obratiti pažnju i na prekide, Raphael Holzhauser je odličan izvođač, njegovi su ubačaji uvijek opasni, imaju nekoliko uigranih akcija i tu moramo biti koncentrirani.

Hoće li biti prednost za Rijeku brojne ozljede s kojima su suočeni?

- Trenutno stvarno nemaju sreće po tom pitanju, ali nekada se i takve stvari dogode. Ozlijeđena su im tri jako važna igrača iz prve momčadi, ali imaju odličnog trenera koji može prilagoditi momčad svakoj situaciji.

Idu po iskupljenje

Možete li usporediti Austriju i Red Bull Salzburg s kojim ste igrali ne tako davno?

- Riječ je o dvije potpuno različite momčadi. Gledao sam njihovu međusobnu utakmicu prije nekoliko tjedana u kojoj je Austrija dobro znala da im se ne može suprotstaviti i isključivo su bili fokusirani na obranu. Red Bull ima jake individualce, dok Austria živi od momčadskog duha, cijela momčad radi i kada u tome uspiju onda su opasni. Ovisit će malo i o danu, raspoloženju i formi igrača.

I Rijeka puno toga polaže na momčadski duh…

- Tako je, ali mislim da Rijeka igra brže i okomitije od Austrije. Je li poraz od Istre 1961 utjecao na moral momčadi? Ne mislim da je raspoloženje lošije zbog poraza. Znamo da smo bili bolji, da smo morali pobijediti. Drugačije je nego kada igraš loše, nakon ovakve utakmice ne možeš naći puno loših stvari, ali idemo se probati iskupiti za to!

Linker
23. travanj 2024 14:08