CROPIX
EFIKASNOST NA MAKSIMUMU

POVRATAK NA STARE STAZE KADA SU NAŠI ŠPANERI TRESLI NAJUBOJITIJE Hrvati zabijaju kao na traci: Rekord od 106 golova iz devedesetih blizu rušenja

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2017. 17:14

Nakon još jednog vikenda u kojem smo zbrajali kao vlasnici casina poslije prometne noći, hrvatski nogometaši “ubrali” su fantastična 102 gola u ligama Petice. Stipe Perica zabio je za Udinese točno 100. pogodak igrača koji stječu slavu pod našim barjakom, i na koje Ante Čačić može računati za nacionalnu vrstu. Ne mareći za one koji su se poput Hrgote, Jajala… opredijelili za druge reprezentacije.

Tih 102 u najjačim ligama svijeta zvuči kao kao sjajna potvrda 24-karatne lepeze Vatrenih, premda Hrvatska danas nema golgetera na čijem je kontu tridesetak i koji drži neko od vodećih mjesta na tablici strijelaca. Nekad je Davor Šuker znao zabiti 24, a Alen Peternac 23, sada prednjači Nikola Kalinić sa 14. No, s čak četvoricom dvoznamenkastih i Čopom koji im kuca na vrata, Hrvati su među boljim strijelcima.

Hanza Media / Arhiva

Povratak na stare visine

Ali ako mislite da su već ispisali rekorde i ugravirali imena na listi besmrtnih, varate se. Hrvatska dugo nije tako visoko kotirala u najmoćnijim klupskim natjecanjima, dosegla je najveće domete u Ligi prvaka, no ovih 102 samo je povratak na staze slave iz sredine devedesetih kad su naši španeri tresli najubojitije. U sezoni 1995/96., i bez ijednog pogotka u Premier ligi, Davor Šuker i ekipa zabili su čak 106 golova i postavili letvicu koja bi do kraja svibnja konačno mogla biti prevladana. Tada je okosnica bila španjolska Primera u kojoj je Peternac dao 23 za Valladolid i postao četvrti strijelac lige, Šuker 16 za Sevillu, Bjelica 13 za Albacete, Jarni 8 za Betis, Stipe Andrijašević, otac Rijekina frontmena Franka, 4 za Rayo Vallecano

Robert Belosevic / CROPIX
CROPIX

Kalinić je u Fiorentini 14 puta potpisao autorstvo nad promjenom rezultata u prvenstvu, ali samo jedan gol zaostaje Ivan Santini iz Caena, Kramarić je na 12, a Perišić od subote na 10. U Italiji su Hrvati dali 44 gola, bolji su samo domaćini i Argentinci, pritom Gauči dominiraju sa 121 pogotkom na 34 igrača. U Serie A imamo čak 23 nogometaša, a osim Kalinića i Perišića egzekutori su bili Mandžukić u šest navrata, Perica u pet, Pašalić je dao četiri gola, Brozović tri, a Badelj dva.

U Španjolskoj, gdje se prije dvadesetak godina “pričalo hrvatski“, i danas se “skida šešir“ Vatrenima, pogotovo nakon golova poput Rakitićeva u El Clasicu, kontra dvojice veznjaka (Modrić, Kovačić). Sa 23 pogotka sedmorice šmekera držimo osmo mjesto. I tu su prvi domaćini, a drugi Argentinci. Tako je 245 španjolskih igrača dalo 445 golova, a 33 argentinska 80.

Kako se radi o širokom nacionalnom opusu iz svih relevantnih država, golemom broju igrača u 98 klubova, ne samo o kremi, asovima koji nose prevagu, pothvat Hrvata je i veći na broj stanovnika naše zemlje. Jedino Urugvajci se vrte oko naših dometa. Stotka u Petici je dvadesetak godina kasnije opet pala.

Linker
20. travanj 2024 00:31