Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media
NAGLEDALI SMO SE SVEGA, ALI...

PRAVA AGONIJA HRVATSKOG TRENERA U SUSJEDSTVU 'To je baš pravi mobbing...Jeste li ikad čuli za takvo što, da je to moguće u civiliziranom svijetu?'

IGOR JOVIĆEVIĆ Hrvatski trener ima ugovor još dvije godine, a već su mu raspustili stožer, otkazali stan, puštaju igrače... žele da sam ode
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. lipanj 2017. 17:02

Nagledali smo se svega i u našem nogometu, raznoraznih nevjerojatnih situacija, međutim, ova priča iz Slovenije doista nadmašuje mnoge od njih. U državi iz koje dolazi predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, ovakvo nešto teško bismo očekivali. Slučaj kakav je primjereniji za neke nesređene, nazadne saveze. Ali, krenimo redom.

Dakle, Igor Jovićević trener je Celja, s kojim je u proljetnom dijelu prvenstva ostvario odlične rezultate, stigao na korak do plasmana u Europu. U klubu su bili ukrajinski investitori koji su i doveli i Jovićevića, no polako se stvar počela okretati. U Celju je nestalo novca, stigla je nova uprava.

Otpustili čitav stožer

- Bili smo, dakle, jako dobri u nastavku sezonu, imali odlične rezultati. Napravili smo i više no što se očekivalo, Europa nikad i nije bila imperativ - priča Jovićević i onda prelazi na sve ono što se počelo događati uoči samog završetka sezone. I traje i dalje.

- U klubu su rekli da nema novca, da će Celje otići u stečaj i da igračima i trenerima mogu isplatiti samo zadnje dvije plaće. Neki igrači su pristali, meni su ponudili isto, rekli: “Neka te plate oni koji su te doveli.” Međutim, klub nije otišao u stečaj i onda su mi rekli da bi htjeli da raskinemo ugovor, sporazumno, ali da mi mogu dati samo te dvije mjesečne plaće. Ja imam ugovor još dvije godine, kazao sam da mogu oprostiti godinu, ali dvije godine neću oprostiti. I tek su tu počeli novi problemi.

Jovićević je otišao na odmor, a iz kluba su, kaže, krenuli s mobbingom.

- To je baš pravi mobbing. Zamislite, poslali mi mailove da napravim analizu prošle sezone, da ocijenim svakog igrača, što je dao, što još može dati. Tehnički, fizički... I da pošaljem plan priprema za sljedeću čitavu sezonu, da napišem što od kojeg igrača mogu očekivati. A igrači jedan po jedan otišli iz kluba. Pa su mi poslali poziv na sastanak na koji moram doći, a ja fizički ne mogu doći jer sam na odmoru. Pa su mi govorili da će me kazniti jer nisam došao i slično... Otpustili su čitav moj stožer, nemam nijednog pomoćnika, a doveli su i novog čovjeka, Tomaža Petroviča. Zapravo, službeno on nije trener, nego, kao, glavni menadžer, ali u biti bi trebao raditi trenerski posao. Jer, trenera, službeno, ne mogu dovesti dok ja imam ugovor kao glavni trener. Jeste li ikad čuli za takvo što, da je to moguće u civiliziranom svijetu?

Agonija traje i dalje, Jovićević se obratio i za pomoć.

- Razgovarao sam s ljudima i slovenskog i hrvatskog nogometnog sindikata, oni su uvijek na strani igrača i trenera dok ih štiti pravovaljani ugovor, siguran sam i da su na mojoj strani. Samo, to nije kraj problema.

Da, u četvrtak, 15. lipnja Celje počinje s pripremama. Jovićević je još uvijek službeno trener, iako je u klub stigao Petrovič koji mu je formalno nadređeni, a de facto novi trener.

- Ne znam što će biti, stvarno ne znam. Ja sam profesionalac, bio sam dosad, radio sam vrijedno svoj posao, imao rezultate. Ponosan sam na moje igrače, na sve što smo napravili, a s obzirom da i dalje imam pravovaljani ugovor ja dolazim na okupljanje i prvi trening u sezoni. Vidjet ćemo što će biti, ne znam što mogu očekivati.

Ne poštuju ništa

Ne samo to, Celje, tvrdi Jovićević, ne poštuje još neke stavke iz ugovora.

- Ma, ne poštuju gotovo ništa. Recimo, javili su mi neki dan da su morali vratiti ključeve moga stana, jer nisu mogli plaćati stan. Kao da to ima veze sa mnom, u ugovoru piše da mi moraju plaćati stan, hranarinu i službeni auto, a od toga ništa. Eto, idem u Celje na okupljanje, a nemam ni gdje prespavati, zar bih se trebao voziti svaki dan tamo? Strašno.

Očito, Celjani pritišću, nadaju se da će slomiti Jovićevića da sam podnese ostavku i da mu ne moraju ništa platiti. No, on ne odustaje. Što će donijeti četvrtak?

Linker
19. travanj 2024 14:59