Manchester United
 REUTERS/Andrew Yates / REUTERS
NE MOŽE IM NITKO NIŠTA

APSOLUTNO NEDODIRLJIVI! MANCHESTER VLADA ENGLESKIM NOGOMETOM Dok United i City gaze sve pred sobom, u gradu Beatlesa vlada neviđena tuga

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. rujan 2017. 18:08

Iako je odigrano samo pet prvenstvenih utakmica, što je prerano za neke ozbiljnije zaključke, osnovni pokazatelji nove premierligaške sezone su tu kad se pogleda ljestvica. Manchester City i Manchester United drže vrh s istim učinkom od četiri pobjede i jednog remija, također i s istom razlikom pogodaka, 16:2.

Tek jedan derbi Cityja

City i United zasad opravdavaju prognoze koje su ih uoči početka Premier lige svrstavale među glavne kandidate za naslov prvaka, obje momčadi su efikasne, djeluju moćno i bez većih problema izlaze na kraj sa svojim suparnicima. Istina, City je odigrao tek jedan derbi, u kojem je s 5:0 pregazio Liverpool, dok United još na rasporedu nije imao niti jedan ogled s ostalim članovima velike engleske šestorke. No, fini početak prvenstva uz tri domaće pobjede s gol-razlikom 12:0 dovoljan su razlog za zadovoljstvo navijača, a i menadžera.

Soccer Football - Premier League - Swansea City vs Manchester United - Swansea, Britain - August 19, 2017   Manchester United's Eric Bailly celebrates scoring their first goal with Romelu Lukaku    REUTERS/Rebecca Naden     EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Rebecca Naden / REUTERS

- Sretan sam. Postoji jasna razlika u odnosu na prošlu sezonu, jer igramo bolje i postižemo više pogodaka. Svaka utakmica je drugačija, i svaka sljedeća je važna - rekao je Jose Mourinho.

Crveni vragovi ove sezone postižu dosta pogodaka u završnicama utakmica, Portugalac ima objašnjenje za to.

- Mislim da Premier liga postaje vrlo defenzivna, mnoge momčadi pokušavaju igrati s petoricom iza plus dva ili tri u sredini, ponekad čak i četiri. A kad se natječu dvije momčadi koje igraju istim sustavom, onda dvoboji obično završavaju rezultatom 0:0 ili 1:0. Ponekad se u završnicama utakmica otvori više prostora, kad suparnik gubi s 2:0 i krene u napad, a mi to onda znamo iskoristiti.

Ključ je konkurencija

Mourinho tvrdi kako zasad ne razmišlja o gradskom rivalu s kojim dijeli vrh ljestvice.

- U nedjelju niti jednu sekundu nisam razmišljao o Manchester Cityju, nego o Tottenhamu, Arsenalu, Chelseaju i Liverpoolu. Oni su izgubili bodove, nisu pobijedili i to je bila prilika da im odmaknemo za dva boda, kao što su oni iskoristili naš remi u Stokeu. City je svoj posao obavio, i s tog stajališta mi nije bio zanimljiv - tvrdi Mourinho.

Reuters / Peter Nicholls
REUTERS

Branič Daley Blind smatra da je jaka konkurencija u momčadi zaslužna za dobre rezultate.

- Kad imate veliki roster, konkurencija je jaka na treninzima. To te čini boljim kao igrača, a bolja je i cijela momčad. Mislim da je to za klub vrlo dobro. Na terenu pokazujemo zajedništvo, gladni smo pobjeda, i to je najvažnije. No, moramo s obje noge ostati čvrsto na zemlji - smatra nizozemski branič.

Jedini kiks Manchester Cityja bio je u domaćem ogledu s Evertonom (1:1), a Građani su u posljednja tri nastupa iskazali impresivnu formu. Prvo su pregazili Liverpool na Etihadu (5:0), pa Feyenoord na gostovanju u Ligi prvaka (4:0), a u gostujućem susretu s Watfordom upisali su pobjedu od čak 6:0. Međutim, Pep Guardiola nastoji ostati smiren te ne želi pričati o borbi za naslov sve do ogleda s Chelseajem koji se na Stamford Bridgeu igra 30. rujna.

- Vidjet ćemo koja je naša razina kad se suprotstavimo aktualnom prvaku. No, mislim da smo napravili korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu - rekao je Cityjev menadžer.

I dok klubovi iz Manchestera mirno i puni samopouzdanja ulaze u uzbudljivu nogometnu jesen, u susjednom Liverpoolu u gradu Beatlesa situacija je daleko od idealne. Jürgen Klopp je u prijelaznom roku potrošio 89 milijuna eura na nove igrače, da bi nakon potopa na Etihadu upisao domaće remije protiv Seville u Ligi prvaka i Burnleya u prvenstvu. Redsi su na ljestvici tek osmi s osam osvojenih bodova u pet nastupa, i već sad za liderima zaostaju pet bodova.

Pate zbog Lukakua

Jedina utjeha Liverpoolovim fanovima može biti to što im je gradski rival Everton u još goroj situaciji. Momčad Ronalda Koemana nalazi se u zoni ispadanja, na 18. poziciji, za pobjedu ne zna šest utakmica u svim natjecanjima, a u posljednja četiri nastupa ima isto toliko poraza i to bez postignutog pogotka. Evertonova su ljetna ulaganja u rekonstrukciju momčadi bila još veća od Liverpoolovih, Koeman je potrošio čak 158 milijuna eura, ali njegove investicije zasad nisu opravdale očekivanja. Čini se da Toffeesi najviše pate zbog odlaska prvog napadača Romelua Lukakua, koji sad za Manchester United zabija kao od šale...

Linker
22. travanj 2024 05:35