Slaven Bilić i Nikola Jurčević
 Christian Hofer/Getty Images
BILIĆEV ASISTENT

NIKOLA JURČEVIĆ O DOLASKU HAJDUKOVOG IGRAČA U EVERTON 'Nikola Vlašić je i nama bio zanimljiv, ali Everton je imao pravi 'tajming'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. rujan 2017. 17:10

Prvenstvena stanka po svim je parametrima došla u dobro vrijeme za West Ham. Nakon tri poraza u nizu Slaven Bilić je zajedno sa suradnicima dobio dva tjedna mira kako bi razmislio što u momčadi treba promijeniti za bolje rezultate, a onda pripremiti i neka nova taktička rješenja na travnjaku.

- Istina je, imamo vremena razmišljati, a što se taktike tiče, teško je pripremati nešto novo ako na treningu imaš šest igrača iz kadra igrača koji konkuriraju za utakmice. Ostali su nam igrači u svojim reprezentacijama i počet će se okupljati tek tijekom sljedećeg tjedna. Međutim, nije to samo naš problem, jer s tim se suočavaju i svi ostali klubovi u ligi, svi su puni reprezentativaca - smireno će Nikola Jurčević, Bilićev dugogodišnji asistent i trener od najvećeg povjerenja.

Britain Football Soccer - Southampton v West Ham United - Premier League - St Mary's Stadium - 4/2/17 West Ham United manager Slaven Bilic  Reuters / Dylan Martinez Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Dylan Martinez Livepic

Već smo to prolazili

Što se dogodilo West Hamu u prva tri kola? Nesreća, nezgodan raspored koji vam je donio tri gostovanja ili nešto treće?

- Mogao bih dugo nabrajati kojekakve stvari koje bi mogle poslužiti kao odličan alibi, ali jasno mi je da to nema puno smisla u ovom trenutku. Kada u tri utakmice na startu prvenstva doživiš tri poraza uz deset primljenih golova, onda je red da ne tražiš alibije, nego se prihvatiš posla.

Mediji dosta pišu o velikoj drami u klubu, o tome da je Bilić bio korak do otkaza, da je dobio ultimatum...?

- U Hrvatskoj je normalno dramatizirati nakon serije poraza, ali u Engleskoj takvo što ne postoji. Ovdje nema euforija nakon serije pobjeda, a nema ni drame ili depresije zbog poraza. Ustvari, nije se dogodilo ništa što nije uobičajeno, Slaven je razgovarao s predsjednikom mobitelom, kao što se u pravilu čuju svaki tjedan i popričaju o aktualnim stvarima vezanim uz momčad. Miran razgovor, bez velikih najava i bez dramatičnih sastanaka na najvišoj razini kluba.

Dakle, nema veze u pričama da ste pod teškom “prismotrom”, da morate pod hitno pronaći put do boljih rezultata?

- Ne treba nitko od nas razgovarati s predsjednikom da bi bio svjestan nekih stvari. Kad na kontu imaš nulu nakon tri kola, jasno ti je da se pod hitno stvari trebaju popraviti, jer novi porazi donijeli bi još veće probleme, a onda i sve što dolazi s njima. Situacija u West Hamu je ozbiljna, ali je daleko od alarmantne.

Možemo reći da ste imati takvih situacija i tijekom prošle sezone?

- Bila su dva ili tri razdoblja sa sličnim problemima, ali svaki put smo odlično reagirali u tim kritičnim trenucima. Dođe ti sjajni i favorizirani Tottenham, a ti pobijediš i već se puno toga mijenja. Dakle, treba nam pobjeda u sljedećem kolu i odmah će svima biti lakše.

Zaboravimo alibije, ali što je bio razlog lošeg ulaska u sezonu?

- Neki važni igrači su imali dosta problema, Carroll nije ni igrao, Antonio nije bio spreman nakon ozljede... Da, imali smo i težak raspored, tri teška gostovanja, United i Chelsea su glavni kandidati za vrh, Southampton je odlična momčad. Imali smo šansu, posebno protiv Southamptona kada smo s igračem manje dostigli njihovih 2:0, da bismo izgubili u sudačkoj nadoknadi.

Nakon stanke stiže vam Huddersfield, to se čini kao dobar izbor za početak pozitivne serije?

- Tablica baš i ne ide u prilog toj tvrdnji, ha-ha... Huddersfield ima sedam bodova, nije primio gol u tri utakmice. OK, složit ću se da je to daleko bolji izbor od Uniteda u gostima, ali u Premiershipu ne postoji suparnik protiv kojeg imaš pravo računati na bodove. To nije demagogija, jer postoje vrlo egzaktni parametri koji će to potvrditi.

Jesu li navijači West Hama nezadovoljni ulaskom u sezonu? Čeka li vas veliki pritisak protiv Huddersfielda?

- Jesu, naravno da su nezadovoljni. Pritisak? Stadion će biti rasprodan, kao što je uvijek rasprodan, i igrači će biti dočekani s velikim pljeskom, uz maksimalnu podršku kad počne utakmica. No, ne budemo li igrali dobro, njihovo će se nezadovoljstvo osjetiti, bit će zvižduka, poneka parola, ali opet sve će to biti kulturno i sasvim normalno.

Pokušali ste dovesti pojačanja u smiraj prijelaznog roka, izbor vam je čak bio i Barcelonin Andre Gomes, dosta velik zalogaj?

- Probali smo dovesti nekoga tko bi nam odmah bio pojačanje, tražili smo profil igrača kakvog nemamo, ali, nažalost, nismo uspjeli.

West Ham je potrošio 45 milijuna eura na pojačanja, a prodali ste igrače za 25 milijuna. Samo 20 milijuna razlike doista je sitniš kad vidimo kako ostali u ligi troše?

- Budžet kluba nije u mojoj domeni, ali nije upitno da imamo dobru momčad i da smo doveli preko ljeta nekoliko odličnih igrača. Međutim, isto tako nije upitno da se u Premiershipu na transferima okreće golem novac i da svi klubovi imaju jake adute u prvenstvenoj utrci.

Everton je jako puno trošio, a na kraju je doveo i Nikolu Vlašića. Vi ste nedavno baš u našim novinama ustvrdili da je Vlašić u utakmicama s Evertonom pokazao da ima nogometni pedigre za igranje na Otoku?

- Baš mi je drago zbog toga što je Vlašić završio u Evertonu, dečko je potencijal, ima tjelesne, a i nogometne predispozicije gotovo idealne za Premiership. Everton je izvanredan klub, tamo je puno mladih igrača koji dobivaju prostor i Vlašić ima odličnu priliku dobro se uklopiti među njih.

FOTO: Sportske novosti

Vi ste hvalili Vlašića, hvalio ga je javno i Slaven Bilić. Zašto ga, recimo, West Ham nije probao dovesti?

- Nije to tako jednostavna priča. Nikola Vlašić je bio na našem radaru, znamo da je dečko odličan potencijal, ali kad smo pitali ljude koji su mnogo dublje od nas uz HNL i Hajduk, odgovor je praktički uvijek bio isti: “Vlašić je jako zanimljiv, ali...”. To “ali” se uvijek vezalo uz njegovo ime i to ti uvijek donosi neka pitanja. Ne igra za reprezentaciju, ne igra u europskim ligama, nemaš ga priliku vidjeti u europskim utakmicama izvan onih kvalifikacijskih, a i statistika mu je bila dosta skromna za poziciju koju je igrao u Hajduku. Uz to, mi smo u Engleskoj, nismo u mogućnosti češće ga gledati... A Koeman ga je izravno vidio u dvije utakmice, očito ga se jako dojmio, čim ga je tako brzo doveo.

Koeman je odličan

Niste li i vi mogli pokušati nakon što ste ga vidjeli protiv Evertona?

- Teoretski jesmo, ali poslije nula bodova u tri utakmice, nama treba igrač koji će nam sigurno i odmah biti pojačanje. Mi smo tražili nekog provjerenog poput Andrea Gomesa iz Barce, a Vlašić je jako mlad, nema ni 20 godina. Tko zna kako će se adaptirati i koliko će mu vremena trebati da pokaže sve što zna i može. West Ham nije bio u poziciji da to pruži mladom igraču koji dolazi kao pojačanje. Sami ste rekli koliko smo mi potrošili na pojačanja, a pogledajte koliko je potrošio Everton.

Football Soccer - Premier League - Everton vs Stoke City - Liverpool, Britain - August 12, 2017   Everton manager Ronald Koeman   REUTERS/Andrew Yates  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Andrew Yates

Everton si to može priuštiti?

- Everton je u momčad uložio ogromne novce, ali ne bih rekao da se odmah sprema napasti Ligu prvaka, nego mi se čini da je Koeman prije krenuo u stvaranje nove momčadi. Otišao je Lukaku, koji je bio uvjerljivo najbolji igrač momčadi, njega ne možeš samo tako nadoknaditi. K tome, Everton je pun mladih i jako talentiranih igrača, a njima će za napad na najbolje u ligi trebati još vremena. Zato bih rekao da je Everton idealna momčad za Vlašića, jer je ambiciozna, ali nije pod pritiskom rezultata. Tamo će Nikola dobiti vremena za aklimatizaciju koliko god bude trebao, jer ogromna je razlika između HNL-a i Premiershipa. Velika je rijetkost da se netko tako mlad adaptira bez ikakvih problema.

Spominjalo se da će Vlašić na posudbu?

- Njega je želio Koeman, a trener ne gleda što će biti za godinu ili dvije, nego što mu treba odmah. Vlašić ga je očito oduševio i on ga vidi u momčadi. E sada, vidi li ga odmah u udarnoj postavi, ili ga vidi u krugu 14-15 igrača, to ćemo tek vidjeti. I ne dvojim da Vlašić može odmah igrati u Premiershipu, bez obzira na mladost, a pitanje je samo koliko će mu trajati adaptacija na zahtjeve Evertona i lige. Odlična okolnost mu je i ta što je Koeman trener koji njeguje igru, koji nema problema staviti mladog igrača i stati iza njega, a i inače su mi se i on i njegov stožer učinili kao normalni, ugodni ljudi s kojima je igraču sigurno užitak raditi.

Linker
24. travanj 2024 20:55