REUTERS
TURBULENTNA GODINA

SEZONA KAKVU SLAVEN BILIĆ NE PAMTI Potrošio je najviše u povijesti, ozlijedio mu se rekordan broj igrača, ali sve je preživio i dobio veliko obećanje!

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 24. svibanj 2017. 23:04

Iako je protekla sezona bila teška, turbulentna i, na kraju priče, prilično neuspješna, Slaven Bilić je dobio povjerenje uprave West Hama te će voditi momčad i sljedeće sezone. Ugovor mu i traje još godinu dana, bilo je i razgovora o produženju, a kako bi se napravili željeni iskoraci, obećana su mu i četiri pojačanja, navode vodeći engleski mediji.

West Ham i Slaven Bilić su prvenstvo završili na 11. mjestu sa 45 bodova, što je četiri mjesta i 17 bodova slabije u odnosu na onu prvu. Razočaranje jest prisutno, ali ne treba zaboraviti na sve probleme s kojima se klub suočavao.

Bilić bi eventualni novi ugovor mogao dobiti u siječnju 2018. godine, tijekom zimskog prijelaznog roka, pišu mediji, ali zasad je najvažnije da ima povjerenje vlasnika kluba Davida Sullivana i Davida Golda, čija je podrška stizala je i tijekom sezone.

Analize su pokazale da je West Ham imao najviše ozljeda od svih premierligaških klubova i to ne samo ove, nego u razdoblju od posljednjih pet godina. Ozlijeđivali su se redom pouzdani branič Aaron Cresswell, Andy Carroll, Angelo Ogbonna je mjesecima izvan akcije zbog operacije koljena, sličnu kalvariju prolazi i Diafra Sakho, naposljetku su se ozlijedili kapetan Mark Noble i Winston Reid...

Brojni problemi

Problema koliko hoćeš, a kada kažemo da se niti pojačanja nisu pokazala bogzna što, onda je sve jasno. Doduše, njih je Bilić dovodio na vlastito traženje, Gokhan Tore, Arthur Masuaku, Havard Nordtveidt i Simone Zaza nisu se ni nametnuli, a kamoli dokazali. Nešto su uspješniji bili Robert Snodgrass, Manuel Lanzini i Andre Ayew, ali svi se oni čine nekako nedostatnim, nedovoljno dobrima za teško natjecanje poput Premier lige. Kada se tome svemu doda Payetov odlazak, logično je da su rezultati bili lošiji nego prošle sezone.

Stoga, kako se ne bi ponovila ovako teška sezona, Bilić je figurativno rečeno udario šakom o stol i napravit će sve da pojača postojeći kadar. Mediji naveliko špekuliraju s cijelim nizom imena, ali se iskristalizirala nekolicina. Najčešće se spominju Daniel Sturridge, Yaya Toure, Pablo Zabaleta i Kelechi Iheanacho. Sturridge se nalazi na izlaznim vratima Liverpoola, a slična je situacija i s trojcem iz Manchester Cityja.

Toure, koji ima 34, i Zabaleta koji ima 32 godine, više nisu u prvim planovima Josepa Guardiole, pa je lako moguće da promijene klub. Iheanacho je mlad i potentan, ima 20 godina, ali njemu se neiskustvo nalazi kao nedostatak, a tu bi u prvom planu bila opcija posudbe. No, iako se govori o velikim imenima, to ne znači da će doći baš u West Ham. Svjestan je toga i Bilić.

Slične liste

- Razgovarao sam s puno menadžera i zanimljvo je da igrače koje mi želimo, žele i oni. Svatko ima listu od 10 imena za svaku poziciju i nije jednostavno izboriti se za igrača kojeg tražiš. Tražimo pojačanja, ne prinove, iako treba biti realan i znati da ‘Griezmanne’ ne možemo dovesti - rekao je hrvatski strateg.

Gužva je nedvojbeno ogromna, konkurencija još veća, nitko u Premiershipu ne oskudijeva u novcu i veliko je pitanje što će se od zacrtanog ostvariti.

U svakom slučaju, najvažnije je da se ne ponovi prošla godina, odnosno ljeto, kada se mahom nije pogodilo s pojačanjima, što je na koncu bio jedan od glavnih razloga zašto su West Hamoci rezultati bili slabiji nego u prvoj sezoni.

U igrače uloženo rekordnih 83 milijuna eura

West Ham je prošle sezone potrošio ukupno 83 milijuna eura na nove igrače, dok su od prodaje nogometaša uprihodili 41 milijun eura. Taj iznos od 83 milijuna u jednoj sezoni je rekordan u povijesti Čekićara - do tada je tron držala sezona 2006/2007., ona u kojoj su, tada senazcionalno, u klub pristigla dva argentinska dragulja, Carlos Tevez i Javier Mascherano.

U svojoj prvoj sezoni u West Hamu Slaven Bilić je potrošio 52 milijuna na igračke prinove, a najskuplji od svih u posljednje dvije godine je bio Andre Ayew (24 milijuna), zatim Dimitri Payet (15 milijuna), Snodgrass i Lanzini (12 miljuna) te Ogbonna (11 milijuna).

Linker
19. travanj 2024 07:38