Action Images via Reuters/Adam Holt / Action Images via Reuters
SUĐEN MU JE CAMP NOU

SKICA ZA PORTRET MENADŽERA EVERTONA RONALDA KOEMANA Hajduku neće biti jednostavno u Play-offu: 'Ne sjećam se da sam ikada vidio nervoznog'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 12. kolovoz 2017. 15:41

Bio je fantastičan nogometaš. S mirnoćom u posjedu lopte, sjajnom tehnikom, sposobnošću čitanja igre te iznošenja lopte, podjednako dobro mogao je na veznog i stopera, a treneri su ga često znali koristiti kao libera gdje je zaista bio svjetska top klasa. Uostalom, Ronald Koeman na vrhu je ljestvice strijelaca među braničima! Podaci o broju golova variraju (193?), no sigurno je ispred Passarelle koji je ranije držao taj rekord...

U naponu snage igrao je u napadački potentnim momčadima (Ajax, PSV, Barcelona) gdje je izvodio kaznene udarce (drži rekord od 25 uzastopno uspješno izvedena 11-erca u Primeri) te prijetio iz daljine nevjerojatno jakim (slobodnim) udarcima. Neki se sigurno sjećaju pogotka Portu (Baia) 1994. na Camp Nou kada je krenuo sa svoje polovice pa s 30-35 metara neobranjivo pogodio rašlje.

Tehnika, čitanje igre i “bomba” u nogama (iz slobodnjaka). To je definicija Ronalda Koemana, jednog od najboljih, ako ne i najboljeg napadača među defenzivcima.

Krenuo je u Groningenu (33 pogotka, 90 nastupa), otišao u Ajax, pa u kontroverznom transferu u najvećeg rivala PSV kojeg je vodio Hiddink, no 1989. godine u Kataloniji se ujedinio s nekadašnjim učiteljem iz Amsterdama. Radi se o Johanu Cruyffu i Barceloninu “Dream Teamu”. Uzeo je Koeman tada četiri uzastopna naslova (1991-1994), zabio pogodak iz u finalu Lige prvaka protiv Sampdorije (1:0) te u sezoni 1993/94. s osam golova podijelio status najboljeg strijelca tog natjecanja.

- Tada su bila dopuštena smo četiri strana igrača, a danas ih imate 15 u svakoj ekipi. Teže je biti grupa, obitelj, klapa.

Za kraj karijere vratio se u Nizozemsku, ali u Feyenoord, čime je postao jedan od rijetkih koji su igrali za “veliku trojku” (Ajax, PSV, Feyenoord). Iste klubove kasnije je i (jedini) trenirao...

Trener vizionar

Takav vizionar jednostavno je morao postati trener. Prvo kao pomoćnik Hiddinku u reprezentaciji (1998) skupa s Neeskensom i Rijkaardom te pomoćnik u Barceloni (Robson, Mourinho...), a premijerni samostalni posao bio je Vitesse. Suđen mu je bio Ajax (dva naslova i kup) gdje se posvađao s Van Gaalom (tehnički direktor). Naime, Louis bi uzeo stolicu, sjeo pokraj terena, gledao trening te pljeskao pojedinim igračima što je Koemana iritiralo.

- Imali smo problema u relacijama između njegova i mog posla. Bilo je teško jer je problem bio nogometne prirode, pa je prerastao u nenogometni. Nikada poslije nismo ostvarili kontakt... Ako se dvojica ljudi svađaju, ne može biti jedan krivac, zar ne? - kazao je Koeman nesretan zbog prodaje Ibrahimovića u Juventus koju je amenovao LVG.

Uslijedila je Benfica, PSV, Valencia (jedva obranjen prvoligaški status), loš posao u AZ-u nakon čega je 18 mjeseci pauzirao prije tri godine Feyenoorda (igrao 3-5-2 umjesto omiljenih 4-3-3) i - Premiershipa. U Southamptonu (4-2-3-1/4-5-1) je napravio posao, u drugoj sezoni (2015/16) ostvario najbolji plasman (6. mjesto) te najviše bodova (63) u klupskoj povijesti. Najbolji strijelci bili su Pelle i Mane, a momčad je igrala brzo, napadački i oku ugodno.

Kad je Martinez sjeo na klupu Belgije, Farhad Moshiri dao mu je u ruke Everton. U prvoj (lanjskoj) sezoni nije mogao bolje od sedmog mjesta jer je gore “velika i skupa šestorka”. U nadolazećoj cilj je kandidirati za mjesta u Ligi prvaka... Lukakua golgeterski moraju zamijeniti Sandro Ramirez, Davy Klaassen i Wayne Rooney, a i presing (da, Koeman voli igrati visoko) će biti nešto jači bez Belgijanca.

- Napadač je prva linija obrane, njegove kretnje određuju podizanje ostatka momčadi u defenzivnoj fazi - kazao je Koeman koji nema problema s panikom.

- Ne sjećam se da sam ga ikada vidio nervoznog - ocijenio je Hans van Breukelen, legenda PSV-a.

Napadački nogomet

Kao što se kao igrač nije bojao pucati 11-erac ili slobodnjak, kao trener se nije plašio “zalediti” Ibrahimovića (Ajax), Canizaresa i Albeldu (oboje Valencia). Ima samopouzdanja, vjeruje u napadački nogomet kroz posjed lopte s tehnički nadarenim i fizički moćnim igračima (Barkley, Gueye) te kreativna i realizatorski sposobna krila (Bolasie, Mirallas).

Kad-tad Ronald Koeman će završiti na Camp Nou.

Linker
20. travanj 2024 10:54