REUTERS
'SAGRADITE MU SPOMENIK!'

SVI SE ZGRAŽAJU NAD ODLUKOM KOJA JE POTRESLA SPORTSKU ENGLESKU 'Sramota! Večeras sam izgubio djelić ljubavi prema igri!; 'Iznenađen sam i šokiran!'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 24. veljača 2017. 10:47

Dok je preksinoć zadovoljno koračao travnjakom Sanchez Pizjuana nakon što je Leicester ostvario aktivan rezultat uoči uzvrata sa Sevillom (1:2), Claudio Ranieri nije ni slutio što će se dogoditi ni 24 sata kasnije. Čelnici kluba odlučili su dati mu otkaz!

- Claudio Ranieri nije zaslužio ovo što mu se događa, svi smo mi uz njega i znamo što nam je činiti. On je sjajna osoba koja nas je odvela do naslova prvaka i svi mu moramo pomoći - rekao je neki dan Jamie Vardy, koji je svojim pogotkom, ali još i više trudom u Sevilli pokazao kako stoji iza svog trenera.

Međutim, u klubu nisu više imali strpljenja i trenera koji ih je doveo do povijesne titule prvaka jednostavno su prekrižili.

“Leicester City otpustio je svog trenera Claudia Ranieria. Claudio je preuzeo našu momčad 2015. godine, vodio ju je prošle sezone do najvećeg uspjeha u 133 godina dugoj povijesti kluba, kada smo po prvi puta postali prvaci Engleske. Bez ikakve sumnje njegov status najuspješnijeg trenera u povijesti kluba je neupitan”, stoji u službenom priopćenju kluba sinoć odaslanom u javnost.

Zona ispadanja

Suhe birokratske činjenice ne otkrivaju što je sve 65-godišnji stručnjak napravio u Leicesteru. Kada je preuzeo momčad ona je bila jednom nogom u drugoj ligi, uspio ih je spasiti te sljedeće sezone u čudesnom pohodu pokoriti Premiership. Devet mjeseci kasnije suradnji je došao kraj. Ranieri je o svemu saznao nakon povratka iz Seville, s utakmice u kojoj je njegova momčad izgledala vrlo loše više od sat vremena, međutim, pokazali su hrabrost i izborili aktivan rezultat za uzvrat koji je na rasporedu 14. ožujka. No, kada gledamo gole činjenice, ovo je bio sedmi poraz Leicestera u posljednjih 10 utakmica i očito je kako su u vrhu kluba odlučili nešto promijeniti jer pozicija u prvenstvu je sve samo ne ugodna. Nakon 25 kola osvojen je tek 21 bod, primjerice protekle sezone u istom razdoblju Leicester je imao 32 boda više. Samo su jedan bod udaljeni od zone ispadanja.

Nitko nije, priznali su to i u klubu, očekivao ponavljanje protekle sezone, no ovakav strmoglavi pad ni najveći pesimisti nisu prognozirali, tim više što je šampionski sastav ostao na okupu, izuzev N’Gola Kantea koji je otišao u Chelsea. Čak su i dovedena zanimljiva pojačanja, Slimani iz lisabonskog Sportinga, Musa iz moskovskog CSKA, Zieler iz Hannovera, Ndidi iz Genka, Mendy iz Nice i Kapusztka iz Cracovije. Međutim, svi su se uklopi u sivilo koje je počelo od prve utakmice sezone. Jedino natjecanje u kojem je Leicester ličio na onu momčad koja je harala prošle sezone bila je Liga prvaka. Bez problema su prošli skupinu i to kao prvi u konkurenciji Porta, Club Bruggea i FC Kopenhagena.

U kolovozu prošle godine Ranieri je potpisao novi ugovor s Leicesterom i to do 2020. godine, a u siječnju ove godine FIFA ga je nagradila kao trenera godine 2016. Priča o njegovoj smjeni prošlih tjedana često se ponavljala, međutim, iz kluba su tada čvrsto uvjeravali da njegov posao siguran i da neće biti otpušten ni u slučaju ispadanja. Kao i obično “čvrsta podrška” ubrzo se pretvorila u otkaz, viđeno puno puta.

Najteža odluka

- Ovo je najteža odluka koju smo donijeli u posljednjih sedam godina otkada smo u klubu - rekao je potpredsjednik Aiyawatt Srivaddhanaprabha. - Ali naša je dužnost staviti dugoročni interes kluba ispred osjećaja pojedinca, koliko go to teško bilo.

Takva odluka, pak, nije se svidjela Garyju Linekeru, najvećem igračkom imenu Lisica u povijesti.

- Nakon svega što je Ranieri napravio za Leicester, smijeniti ga je neobjašniva, neoprostiva i bljutava odluka - jasan je bio Lineker.

A da je do odluke došlo preko noći svjedoči činjenica da se ne zna tko će ga naslijediti.

- Započeli smo s potragom za njegovim nasljednikom, kada ga pronađemo bit će obaviješteni - dodali su iz kluba.

Leicester sljedeću utakmicu igra u ponedjeljak protiv Liverpoola, kako se sada čini Redsima će se suprotstaviti momčad koju će na teren poslati Craig Shakespeare i Mike Stowell, dosadašnji Ranierijevi pomoćnici. Moglo bi se dogoditi da u tu utakmicu krenu s pozicije koja vodi u drugu ligu.

----------------------------------------------------------------

REAKCIJE JAVNOSTI NA OTOKU: Nitko nema razumijevanja za ovu odluku!

Teško se sjetiti kada je neka odluka čelnika kluba unisono dočekana na nož. Svi se zgražaju odlukom i još više načinom kako je sve napravljeno.

- Iznenađen sam i šokiran, ne znam što su mislili kada su je donijeli - rekao je Glen Hoddle, negdašnji engleski izbornik, a s njime se složio i Harry Redknapp.

- Ja nisam toliko iznenađen koliko sam razočaran. Ranieri je napravio sjajan posao. Tužan sam zbog svega, a on se nema što sramiti, može hodati uzdignute glave.

- Trebaju mu podignuti spomenik za sve što je napravio i to neka počnu odmah ujutro - razočaran je bio Jamie Carragher, bivši stoper Liverpoola, a sada komentator na Sky televiziji.

- Sramota! Večeras sam izgubio djelić ljubavi prema ovoj igri - napisao je Michale Owen na svom Twitter profilu.

- Šokiran sam, osvojio je naslov, a svejedno nije dobio priliku izvući momčad s dna, nestvarno - dodao je Rio Ferdinand.

Linker
24. travanj 2024 18:19