Reuters / John Sibley Livepic
DESNA RUKA OTKRIVA

UPORNI HRVAT NE DA IM MIRA! ENGLEZI GA UPORNO SMIJENJUJU, A ON I DALJE 'JAŠE' Bilić preživio još jedan tjedan na Otoku: 'Samo pobjede donose mir'

WEST HAM Nikola Jurčević, pomoćnik Slavena Bilića, nakon prvog trijumfa u prvenstvu priznao je da su bili pod većim pritiskom nego inače
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. rujan 2017. 14:47

Ovaj 11. rujna ipak nije Slavena Bilića podsjetio na katastrofu, ipak je bio svečarski. Rođendanski. Još je jedna resica ostala do pedesetice, lete godine, a lete i utakmice na klupi West Hama. Treću je već sezonu na kormilu Čekićara, iako je već toliko puta bio ‘smijenjen’. Kao da je u Hrvatskoj, svaka utakmica je povijesna, u svakoj mu se radi o glavi. ‘Ako sad ne pobijedi, onda je bivši’, već su toliko puta zaključili engleski mediji, no, on još uvijek ‘jaše’. Kad su svi ponovno zaključili da je presuda napisana, West Ham je srušio Huddersfield 2:0, klub je oživio, Bilić preživio.

- Evo, odradili smo trening, sve ide svojim tijekom. Pobjeda je dobrodošla, naravno, ali ona sama za sebe ne znači puno - javio se iz Londona Nikola Jurčević, Bilićev dugogodišnji pomoćnik.

Nije slavlje poslije utakmice bilo veliko, iako je razlog bio dvostruki.

- Ništa posebno, malo se družili sat vremena poslije utakmice, nema vremena za neko preveliko slavlje, čeka nas vrlo brzo nova utakmica, novi izazov.

Britain Football Soccer - Southampton v West Ham United - Premier League - St Mary's Stadium - 4/2/17 West Ham United manager Slaven Bilic  Reuters / Dylan Martinez Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Dylan Martinez Livepic

Vjerovali u trijumf

Iako nam je Jurčević više puta govorio kako nije baš sve tako kako se prezentira u medijima, kako pritisak nije takav kakvim se čini izvana, sad je priznao da su zadnjih dana živjeli pod velikim pritiskom.

- Iako je doista u Engleskoj to drugačije, logično je da kad ne pobjeđuješ, kad uđeš u seriju od tri poraza na startu sezone, nije lako. Nije to bilo nešto što smo očekivali, znaš da svaki idući neuspjeh produbljuje nervozu. Vidite, De Boer je dobio otkaz nakon samo četiri utakmice, iako njegova momčad nije igrala loše, pogotovo ne u zadnjoj utakmici, međutim, na kraju je rezultat tak koji odlučuje i koji se broji. Mi smo u svim utakmicama imali dobar pristup, dali maksimum, osim u Newcastleu, ali kad ne pobijediš uvuče se neka nelagoda. Zato je ova utakmica bila jako važna, pobjeda nužna.

Soccer Football - Premier League - West Ham United vs Huddersfield Town - London, Britain - September 11, 2017   West Ham United manager Slaven Bilic reacts   Action Images via Reuters/John Sibley    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/John Sibley

Otkriva da su i Bilić, on i suradnici vjerovali u trijumf, da su igrači stali uz njih.

- Već koji dan prije utakmice vidjeli smo na treningu da su igrači usredotočeni, da su pravi, motivirani. Nije im Slaven ni trebao nešto posebno reći u svlačionici prije utakmice, oni su bili spremni, svjesni da je pred njima utakmica koju trebaju dobiti. Tako su i odigrali.

To je, zapravo, uz samu pobjedu i najvažnija poruka koju je dobio Slaven Bilić.

Podrška s tribina

- Tribine su reagirale odlično, bodrile nas i pljeskale, a to kako je momčad odigrala jest jasan znak da slijede trenera i spremni su dati maksimum u ovakvim trenucima. Reagirali su perfektno! Stoga, vjerujem da opet dolaze bolji dani, da ćemo pokazati da smo nezasluženo tako nisko na ljestvici.

Ipak, teško je reći da je ova pobjeda kupila mir na dulje vrijeme?

- Naravno, bilo bi iluzorno takvo što misliti. Mi smo još pri samom dnu, tu nam nije mjesto, niti je to plasman sukladan ambicijama svih nas. Dobili smo ovom pobjedom olakšanje, ali za pravi mir treba nam jedan niz pobjeda, izlazak iz te opasne zone, pomak prema sredini ljestvice. To je jedini put koji može dugoročno donijeti neki pad pritiska. Ovako, svaka je utakmica ključna, u Premiershipu svatko može svakoga pobijediti, s jednim porazom možeš pasti, s jednom pobjedom se dignuti. Zato je važno osvajati bodove u kontinuitetu. Iskusni smo, znamo da nas ova pobjeda ne smije uljuljkati, već gledamo prema idućem susretu, vjerujemo, prema drugoj pobjedi u nizu.

Slijedi gostovanje kod WBA-a, pa Liga kup protiv Boltona, dva domaća prvenstvena susreta s Tottenhamom i Swanseajem, zatim u goste Burnleyju... Serija koja će reći puno o ovom West Hamu, možda i o Bilićevoj budućnosti u Londonu.

Linker
19. travanj 2024 21:44