Gareth Copley / Getty Images
NA STARE STAZE SLAVE

ZABORAVLJENI DIVOVI USTAJU IZ 'MRTVIH' I NAPADAJU NAJVEĆE Kultni klubovi promijenili vlasnike i najavili: 'Vraćamo se tamo gdje smo i bili!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. svibanj 2017. 22:40

Leeds United sprema se za veliki iskorak i povratak u Premiership - najjači razred engleskog klupskog nogometa. Slavni klub već godinama tavori u nižim ligama, ali nakon što je talijanski biznismen Andrea Radrizzani objavio kupovinu kluba - ambicije su itekako porasle, a već je poduzeo i prve konkretne korake.

Radrizzani kupuje klub od sunarodnjaka Massima Celina, sve je i službeno obznanjeno, a u klubu je od siječnja kada je kupio prvi dio dionica.

- Oduševljen sam što imam priliku biti na čeku kluba ovakve povijesti i naslijeđa. Proveo sam ovdje neko vrijeme i vidim da smo spremni otići na viši nivo - izjavio je Andrea Radrizzani nakon preuzimanja slavnog kluba koji je zlatne dane doživljavao nekoliko puta tijekom povijesti s naglaskom na razdoblje između 1960. i 1975.

U tom periodu Leeds je dvaput bio prvak Engleske, osvojili FA Cup te Liga kup, kao i dva Kupa Velesajamskih gradova. Također, pamti se i generacija s kraja 1990-ih kada je menadžer David O'Leary instalirao nekoliko domaćih igrača, svježih lica poput Woodgatea, Bowyera i Smitha i došao do trećeg mjesta u Premiershipu te polufinala Kupa UEFA-e, što im je bilo prvo europsko polufinale poslije punih 25 godina.

No, tada slijedi pad koji je trajao godinama, dugo vremena su boravili i u First Division (treća liga), a proteklu su sezonu završili na sedmom mjestu. Inače, Radrizzani je odmah najavio da će zadržati sadašnjeg menadžera Garrya Monka, čovjeka koji je polučio ogroman uspjeh sa Swanseajem prije nekoliko sezona i sada pokušava napraviti isto i u Leedsu. Također, Radrizzani je doveo Agnusa Kiennara na poziciju izvršnog direktora, trebao bi doći i Victor Orta, priznati šef skauta koji trenutačno radi za Middlesbrough, a doći će i novi sportski direktor, navodno jedan bivši igrač Real Madrida.

Kontroverzni vlasnik grčkog Olympiakosa Evangelos Marinakis odlučio je kupiti Nottingham, prošao je sve kontrole engleskog FA-a i čini se da će upravo on preuzeti proces povratka ovog kluba na stare staze slave.

- Navijači Nottinghama su umorni od slabih rezultata, ali ipak su ostali vjerni unatoč svim problemima i to je jedan od glavnih razloga zašto kupujem klub. Imamo dugoročni plan kako vratiti klub u sam vrh engleskog nogometa jer tamo i pripada. Potencijal je ogroman, vjerujem da ćemo postupno napredovati kroz Championship, a onda ući u Premiership - otkrio je Marinakis.

Dosadašnji vlasnik Fawaz Al Hasawi je vodio klub pet godina, ali nije napravio planirane iskorake i posla je puno.

Linker
20. travanj 2024 06:00