Laurence Griffiths/Getty Images
OD 13.30 SATI

ŽESTOKA BITKA ZA SJEVERNI LONDON Wenger žestoko najavio derbi: 'Arsenal nikad, ni protiv koga, ne može biti autsajder na domaćem travnjaku!'

ARSENAL - TOTTENHAM Nakon 22 godine Pijetlovi su preuzeli žezlo sjevernog Londona i trenutačno su bolja momčad od Wengerove družine.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. studeni 2017. 00:23

ARSENAL - TOTTENHAM 0:0

ARSENAL: Čech; Monreal, MUSTAFI, Koscielny; Kolašinac, Xhaka, Ramsey, Bellerin; Sanchez, Lacazette, Özil

TOTTENHAM: Lloris; Vertonghen, Dier, D. Sanchez; Sissoko, Davies, Dembele, Trippier; Eriksen, Alli, Kane

-------------------------------------------------------------------

U životu samo stalna mijena jest... Pa je tako stigla i promjena u nogometnom "kraljevstvu" sjevernog Londona - žezlo je, naime, nakon dugogodišnje dominacije najvećeg suparnika Arsenala, čvrsto prigrabio Tottenham. Kad su u travnju Spursi svladali Topnike na svom White Hart Laneu 2:0, osigurali su drugu poziciju na ljestvici i prvi put nakon 22 godine završili su prvenstvenu utrku ispred Arsenala, koji je, pak, plasmanom na šesto mjesto prvi put nakon šest sezona ostao bez nastupa u Ligi prvaka...

Bitka za sjeverni London u subotu je na rasporedu na Arsenalovu Emiratesu (13.30 sati). Nakon 11 kola, Tottenham drži treće mjesto sa 23 boda, četiri više od šestoplasiranog Arsenala, Tottenham je neporažen u posljednjih šest međusobnih ligaških dvoboja (četiri remija i dvije pobjede), pa prepun optimizma stiže susjedu "na ručak". Međutim, podatak da je u zadnja 32 derbija samo dvaput slavio u gostima (jednom na Highburyju, jednom na Emiratesu), jasno upozorava "Spurse"... A spoznaja da je engleski izbornik Gareth Southgate za prošlotjedni prijateljski susret s Brazilom pozvao čak šestoricu igrača Tottenhama (Trippier, Dier, Winks, Dele Alli, Kane i Rose, koji je naknadno otpao zbog ozljede), dok iz Arsenala nije bilo ni jednog igrača(!?), zorno ocrtava zbog čega je Tottenham preuzeo prevlast u sjevernom Londonu!

Trener Spursa, karizmatični Argentinac Mauricio Pochettino (45), u klubu je tri i pol godine i sad ubire plodove svoje nogometne filozofije koju je ponudio klupskom predsjedniku Danielu Levyju prilikom dolaska na White Hart Lane:

- Želim stvoriti mladu i jaku momčad, želim da okosnica mog sastava budu naši mladi igrači. Znam da ne možemo sanjati o vrhu bez zvučnih pojačanja, ali ne zanima me isključivo kupovina, želim stvarati igrače - rekao je Pochettino i Levy mu je dao posao.

I sad se ubiru plodovi kvalitetnog stručnog rada temeljenog na vjerovanju u vlastitu omladinsku školu. Iako su mnogi predbacivali Pochettinu da se neće dobro provesti igrajući s mladima, nudeći tezu "dobra je momčad dovoljno – stara momčad!", Pochettino je odmah kontrirao:

- Ne slažem se, ne igraju stari i mladi, nego dobri i loši! Ako je netko dobar sa 17 ili 18 godina, zašto ne bi uskočio umjesto nekoga tko je lošiji od njega, a ima 25 godina! Iskustvo? Zaboravite tu praznu priču. Onda mladi igrači nikad ne bi stekli iskustvo, jer ne bi ni igrali! Igrač s 18 godina mora imati dovoljno profesionalizma i odgovornosti da odradi ono što treba na travnjaku i zato su u razvoju nadarenih igrača iznimno važni kvalitetni treneri - smatra Argentinac.

LONDON, ENGLAND - APRIL 30:  Aaron Ramsey of Arsenal and Dele Alli of Tottenham Hotspur battle for possession during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Arsenal at White Hart Lane on April 30, 2017 in London, England.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

A uoči subotnjeg okršaja, engleski su novinari pokušali baciti kost između Pochettina i Arsenalova menadžera, Arsenea Wengera (68), koji je na klupi Topnika od 1996. godine. "Nije li se Wenger malo predugo zadržao u Arsenalu?" - bilo je novinarsko pitanje, na koje je Pochettino gentlemanski odgovorio:

- Kad ostaneš u klubu pet godina, to znači da si dobar trener. Ostaneš li deset, onda si vrlo dobar. A radiš li u jednoj sredini više od 20 godina, poput mog dragog kolege Wengera, onda si uistinu – poseban! Wenger je fantastičan trener, divim mu se i pogledate li Arsenalove rezultate u zadnja dva desetljeća, vidjet ćete da je napravio mnogo dobrih stvari - govorio je Argentinac.

Zanimljivo, posljednjih se dana provlačila teza da će u subotu Arsenal na svom Emiratesu biti - autsajder! Na to je, pak, žestoko reagirao Wenger...

- Kako to uopće možete pomisliti! Arsenal nikad, ni protiv koga, ne može biti autsajder na domaćem travnjaku! Uostalom, ostvarili smo niz od deset uzastopnih prvenstvenih pobjeda, to je naš rekord na Emiratesu i taj podatak neprijeporno donosi neprospavane noći našem subotnjem suparniku - rekao je francuski stručnjak.

A Wengeru noćne more stvara pomisao na Tottenhamova napadača Harryja Kanea, koji je dosad tresao Arsenalovu mrežu u svih pet sjeverno londonskih derbija na kojima je nastupio, zabio je ukupno šest golova! A glavobolju mu donosi i sjajna forma izvrsnog danskog veznjaka Christiana Eriksena...

Uglavnom, treba očekivati vatrometnu utakmicu, svatko ima svoje adute i posve je bespredmetno prognozirati čije su šanse veće, ili tko je favorit... Tottenham će na Emiratesu biti bez ozlijeđenog Belgijca Tobyja Alderweirelda, dok je u Arsenalu upitan nastup ozlijeđenog Girouda.

Linker
24. travanj 2024 18:02