REUTERS/Albert Gea
RIJEČ PREDSJEDNIKOVA

BARCELONA SE OGLASILA OKO NEYMARA 'Ako želi otići, onda će PSG morati platiti njegovu odštetnu klauzulu, i to do zadnjeg centa'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 30. srpanj 2017. 20:59

Svaki prijelazni rok na svjetskoj razini donese barem jednu ‘sapunicu’ čije gabarite određuju kvaliteta samog igrača te zainteresirani klubovi uključeni u transfer.

Odlazak Modrića iz Tottenhama u Real Madrid, Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda u Real Madrid, pa neuspjeli odlazak De Gee iz Manchester Uniteda na Bernabeu, pa Neymar kad je odlazio iz Santosa u ‘dealu’ gdje je bilo uključenih trećih strana uz nezaobilaznog oca velike brazilske zvijezde... Sve dugometražne ‘sapunice’ s nekoliko desetaka epizoda.

Nemirno spava

S obzirom da su financije u nogometnom svijetu dotakle vrata Sv. Petra iznad nebeskog svoda, ovog ljeta na rasporedu su dva ‘ljubavna’ serijala. Hoće li Neymar otići u PSG i hoće li Kylian Mbappe napustiti Monaco, najvjerojatnije prema Santiago Bernabeuu? Jer, Zidane od napadača ima samo Benzemu, ne mislite valjda da bi puštao Moratu u Chelsea da nema nešto ‘spakirano’... Ukoliko se dogodi samo jedan od ta dva transfera, pada rekord Paula Pogbe pri povratku na Old Trafford od 105 milijuna eura.

Posljednjih dana Neymar ipak nešto nemirnije spava od 18-godišnjeg Francuza iz Monaca. Prvo je njegov put u Kinu otkazan zbog “transfernih pitanja“ da bi se na treningu ‘zakačio’ s novim pojačanjem na desnom bočnom, Nelsonom Semedom iz Benfice. Tko zna što bi bilo da nije uletio Javier Mascherano te smirio situaciju... Brazilac je ljutito napustio trening bacivši marker i šutiravši bočice vode te čunjeve, ali putem Weiba (kineske socijalne mreže) ipak je najavio dolazak na Daleki Istok, odmah nakon susreta protiv Real Madrida.

Dakle, sutra je Neymar u Šangaju. A gdje će biti 31. kolovoza? Odgovora su samo dva. Ili na Camp Nouu ili na Elizejskim poljanama gledajući u Eiffelov toranj.

Paris Saint Germain može platiti mnogo. Vjerojatno koliko treba. Neymarova odštetna klauzula iznosi nevjerojatnih 222 milijuna eura i kada bi Nasser Al-Khelaifi ponudio toliki iznos, katalonski klub ne bi više mogao zucnuti ni slovo. Međutim, kako je do kraja mercata još mjesec dana, licitacija je u punom opsegu...

Probni baloni

Recimo, Unai Emery u kadru ima solidne ‘žetone’ koje može ponuditi u zamjenu za novac. To su, prije svega, Angel di Maria (u Realu imao klauzulu da ne smije preći u Barcelonu!) i Lucas Moura, pa i Blaise Matuidi.

Takvi ‘probni baloni’ izazvali su reakciju u Barceloni, koja je dosad tvrdila da će Neymar ostati u Kataloniji. Međutim, predsjednik Katalonaca Josep Maria Bartomeu više ne priča o transferu koji se neće dogoditi, već o transferu koji će se dogoditi ukoliko PSG ispuni jedan uvjet. Pogađate koji?

- Želimo da Neymar ostane s nama, ali postoje klauzule - prenosi El Mundo Deportivo riječi Barcelonina predsjednika.

- Ako želi otići, onda će PSG morati platiti njegovu odštetnu klauzulu, i to do zadnjeg centa. Nismo s njim o tome razgovarali, to ćemo učiniti kada se vrati kući. Ukoliko bismo dobili takav novac, naravno da bismo ga utrošili u dodatno jačanje momčadi, no podsjećam da se klubovi moraju držati UEFA-inog Financijskog fair playja, a mi smo klub s najvećom ili drugom najvećom zaradom na svijetu - kazao je Bartomeu.

U špekulacijama i Rakitić

Dok na medijskom bojištu traju bitke dvaju uprava, dok Barcelona testira za koliko bi Liverpool pustio Coutinha kao moguću zamjenu za Neymara (Mirror donosi da bi kao dio tog posla mogao biti uključen i Rakitić kao dio odštete Redsima), suigrači Brazilca nagovaraju da ostane na Camp Nou.

- Jako smo bliski, znam kakva je situacija i želim da ostane. On trenutačno ne zna što mu je činiti i suigrači mu pomažu usmjeriti ga u dobrom pravcu - poručio je Gerard Pique, koji je na Twitteru prije nekoliko čak objavio fotku s Neymarom uz potpis ‘ostaje’, ali su se promptno javili iz brazilskog stožera tvrdeći kako nemaju pojma zašto je Pique to napisao.

Uz stopera, još jedna legenda španjolskog nogometa misli da bi Neymaru bilo najbolje ostati s Lionelom Messijem i Luisom Suarezom.

- Bilo bi dobro kada bi novinari prestali ispitivati o Neymaru, ali to može završiti samo na jedan način, a taj je da Neymar progovori. Ako mene pitate, mislim da on Barceloni vrijedi više od 200-300 milijuna eura na računu, on je jedan od najboljih igrača na svijetu. Može biti u Barci, Parizu, Londonu, Manchesteru, svi ti klubovi bi ga odmah uzeli. Stvar je u prioritetima. Želiš li više novca ili više trofeja - lakonski je upitao Iniesta.

Linker
18. travanj 2024 12:06