Darren Staples / REUTERS
SPORTSKE NOVOSTI DONOSE

EKSKLUZIVNI INTERVJU S LUKOM MODRIĆEM 'Moja misija je samo u Realu, ne zanimaju me ponude'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. kolovoz 2016. 16:40

Sunce je pržilo kao obično u španjolskoj metropoli. Živa termometra popela se do 38 Celzijevih stupnjeva kada nas je ispred svog madridskog doma dočekao jedan od najpoznatijih stanovnika elitnog rezidencijalnog kvarta La Moraleja. Luka Modrić, nakon osam mjeseci od posljednjeg mu velikog intervjua, pristao je na ekskluzivni razgovor.

Puno se toga dogodilo od proljeća do danas. Sjajan finiš sezone Real Madrida okrunjen europskim naslovom. Nastup s Hrvatskom na Euru 2016. Početak nove sezone s klubom, najave novog produženja ugovora kojim mu Real praktično daje do znanja da ga želi do kraja karijere. Od ponedjeljka počinje i novi reprezentativni kvalifikacijski ciklus, akcija Rusija 2018, u kojoj će on biti i službeni predvodnik Vatrenih, s vrpcom oko ruke, kao nasljednik velikog mu prijatelja Darija Srne

Gdje započeti Modriću, tema je napretek?

- Uh, najradije bih da odmah završimo - odgovorit će u svom stilu, smijući se, iako je odavno znano kako nije vičan medijskom eksponiranju.

Rijetko daje intervjue iako je jedna od glavnih zvijezda slavnog Real Madrida te vrlo cijenjene reprezentacije Hrvatske. No, svjestan je da početak nove sezone, novih starih nadanja u trofejnu sezonu te uspješni pohod na SP iziskuje stav onog koji je među najiskusnijima u redovima Blancosa, a tako i Vatrenih. Možda baš to, kako se osjeća kao član grupe najstarijih, može biti dobar zamah…

- Istina je da ću 9. rujna navršiti 31 godinu, ali stvarno nije fraza kada kažem da se osjećam kao da mi je 27-28 godina. Nemam teret razmišljanja o dobi, granice su pomaknute i igrači traju puno duže nego nekad. Osnovno je kako se čovjek osjeća, nekad možeš biti fizički i pogotovo psihički zasićen i prije 30. godine ako se ne paziš i radiš na sebi.

Vrhunske pripreme

U kakvome ste vi stanju?

- Izvrsnome. Odradio sam vrhunske pripreme. Imamo novog kondicijskog trenera, Talijana, koji je nametnuo iznimno snažan ritam rada. Bilo je prilično naporno, ali svjesni smo kako se sada stvara temelj za vrlo dugu i zahtjevnu sezonu. Kasnije nema vremena.

Zidane je još od siječnja, kad je došao isticao, kako je fizička sprema jako važna?

- Pa je, inzistirao je na tome da samo fizički snažna momčad može iskoristiti svoje tehničke potencijale. Bio je plemenit igrač, ali ipak moćan, a u Juventusu, odnosno Italiji, dobio je taj štih, odnosno spoznaju o važnosti fizičke spreme. Kad je došao, obavili smo mini pripreme jer smo imali vremena nakon diskvalifikacije u Kupu. Sada se nadamo, i uvjereni smo, da toga vremena neće biti, pa eto, ovo se ljeto stvarno žestoko skupljala “zimnica”.

I u danu našeg razgovora, kada je Zidane igračima dao slobodno, vi ste išli u kamp Valdebebas trenirati?

- Jesam, jer radim i dodatno na sebi. Imam poseban stručni program koji već duže vrijeme dozirano provodim, u suglasju s obvezama u klubu, ne samo radi održavanja, nego i dodatnog razvijanja fizičkih kapaciteta. Važno mi je to i za ravnotežu mišićne strukture, a sveukupno s ciljem da kvalitetno odgovorim svim obvezama koje su postavljene ispred mene.

Za početak ste preskočili prvu utakmicu sezone, u San Sebastianu?

- Ma, već sam bio zaboravio da u prvom kolu nemam pravo nastupa zbog petog žutog kartona u posljednjem kolu prošle sezone. Čini mi se nelogična ta odredba, ali dobro. Budući da sam na pripreme došao kasnije zbog Eura, ispalo je da mi je tih tjedan dana dobro došlo za kompletiranje najnapornijeg mi pripremnog ciklusa otkako sam u Realu.

Možemo biti samo bolji

Realu su svi trofeji prioritet, ali ovaj u prvenstvu doista nedostaje predugo za ovakav klub?

- Baš tako. Naravno da ćemo i u Ligi prvaka, natjecanju za koje je Real iznimno vezan, u španjolskom Kupu kralja i Svjetskom kupu ići s istom idejom osvajanja naslova. Jedan smo ispit već prošli osvajajući Europski superkup. Prvenstvo Španjolske je praktično jedini klupski trofej koji nisam osvojio i poklapa se s četiri sušna Realova pohoda na prvo mjesto. Za klub ove razine to je previše i vrijeme je da to promijenimo.

Govorite kao lider grupe, kako priliči i novom kapetanu Hrvatske?

- Ne znam hoću li biti novi kapetan i ne vodi me to u stavovima koje smatram da dijele svi suigrači. Izbornik će odrediti tko će ponijeti vrpcu, ali ova Hrvatska ima više lidera i prekaljenih igrača, kao Mandžukić, Ćorluka, Rakitić i još poneki. Mi ćemo kao najstariji biti zajedno u prvim redovima odgovornosti i davati primjer borbe za nacionalni dres mlađima i budućim glavnim osloncima.

Imate li nekih dvojbi, možda drugih opcija ili…?

- Ma kakve druge opcije, ni o čemu ne razmišljam, niti me zanima itko osim Reala te kako da pridonesem njegovim uspjesima. U Madridu sam presretan, u Realu sam ispunjen. Ljudima koji mi vode brigu o tome vjerojatno se jave interesenti, ali kazao sam im prije neka mi ništa ni ne prenose. Moja misija je u Realu, sve dok klub bude to trebao, odnosno htio.

Jeste li očekivali da bi oslabljeni Dinamo mogao upasti u Ligu prvaka?

- Nadao sam se tome, ali, iskreno rečeno, donedavno nisam vjerovao. Gledao sam prvu utakmicu s Red Bullom i meni je 1:1 bio vrlo aktivan rezultat. Dinamo svakome može zabiti gol u gostima i uz dozu sreće, ali i ogromnu borbenost, oni su u Salzburgu zasluženo nagrađeni! Gledao sam i utakmicu Hajduka, baš mi je krivo što su tako ispali, na jedanaesterce.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN

Linker
20. travanj 2024 12:07