Mateo Kovačić
 Michael Steele/Getty Images
PIŠE T. JURANOVIĆ

INTRIGANTNA IZJAVA LEGENDE POTAKNULA JE LAVINU NAGAĐANJA Hoće li Mateo Kovačić postati prvi Hrvat u legendarnom Kazalištu snova?

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 22. listopad 2016. 12:27

Baš svaki put kada to stavljamo na papir, ostajemo osupnuti: stvarno nevjerojatno zvuči informacija da od svih svjetskih velikana, baš nikada nismo u Manchester Unitedu imali svog predstavnika!

Real, Barca, Bayern, Juventus, Milan, Inter, Arsenal, Chelsea, Liverpool... baš svuda smo iza sebe ostavili značajan trag, samo nikada nismo zakoračili na ekskluzivne daske Teatra snova. U kontekstu transfera spominjali su se mnogi, i Tudor, i Bokšić, i Rakitić, Kovačić i Pjaca, no realno dosad su samo dva Hrvata bila na pragu dolaska u United.

Kobna mononukleoza

Prvo se Sir Alex Ferguson silno zaintrigirao za Zvonimira Bobana, kojeg je još 1996. godine podcrtao debelim flomasterom, želeći ga dovesti u Englesku. No Bobana je tada snašla opaka mononukleoza koja mu je zaprijetila i karijeri. Boban se, znamo, oporavio, a Ferguson se u međuvremenu ohladio, vjerojatno znajući da Bobanu tada ni u peti nije bio odlazak iz Milana, u to doba najboljeg kluba na svijetu.

Drugi je put legendarni Škot krenuo u akciju kada je u Tottenhamu vidio što radi Luka Modrić. Opčinjen igrom Paula Scholesa, Ferguson je prvo javno, bez fige u džepu, otvoreno kazao kako je Luka Modrić najbolji igrač Premiershipa. Bio je to probni balon, jer u to je doba Chelsea vabio Luku (i bio blizu da ga dovede!), a onda je Ferguson zamolio Rija Ferdinanda da osobno kod Luke vidi je li zainteresiran postati Crveni vrag, budući da se Fergusonu nije dalo bez potvrde ulaziti u posao s omraženim mu Danielom Levyjem!

Uglavnom, oba su velika posla propala. Modrić, baš kao i danas Rakitić, ovoljetna Mourinhova želja, nakon potpisivanja ugovora života sigurno neće doći u Manchester United, no Ryan Giggs je jučer u Zagrebu istaknuo jednu intrigantnu rečenicu koja daje naslutiti da će napokon i jedan Hrvat završiti u Kazalištu snova.

- Siguran sam da će vrlo brzo jedan Hrvat doći u klub - podvukla je legenda kluba.

Perišićev potencijal

Tko bi to mogao biti? Ako s liste potencijalnih izbrišemo Rakitića i Modrića, prvo ime koje se definitivno nameće kroz prizmu budućnosti jest Mateo Kovačić. O njemu se na Old Traffordu priča, bio je u opcijama i ovoga ljeta, ali ostaje vidjeti kako će se razvijati njegova karijera te simpatija manchesterskog establišmenta. Osim njega, u ovome času u konkurenciju eventualno može ući Perišić, ako u Interu budu držali kontinuitet visokih igara, ali možda i neki novi klinac koji nije u najvećem nogometnom fokusu. Konačno, u mladim reprezentacijama razvija se dosta talenata. Na njima je, međutim, da talent pretvore u stalnu klasu koja će United natjerati na potez. U svakom slučaju, bilo bi vrijeme.

U KOJIM SU VELIKANIMA HRVATI BILI?

REAL MADRID: Igor Jovićević, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Robert Jarni, Luka Modrić

Mateo Kovačić

BARCELONA: Goran Vučević, Robert Prosinečki, Ivan Rakitić, Alen Halilović

INTER: Anton Blažević, Damir Brnčić, Marcelo Brozović, Mario Bušić, Bruno Kazianka, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Marko Livaja, Dario Šimić

CHELSEA: Mario Stanić, Mario Pašalić, Stipe Perica, Matej Delač

LIVERPOOL: Igor Bišćan, Dejan Lovren

BAYERN: Niko Kovač, Robert Kovač, Ivica Olić, Mario Mandžukić, Danijel Pranjić, Božidar Senčar, Zlatko Škorić, Anton Vučkov

JUVENTUS: Igor Tudor, Alen Bokšić, Zoran Ban, Robert Kovač, Dario Knežević, Mario Mandžukić, Marko Pjaca, Robert Jarni, Antonio Vojak, Simon Sluga

MILAN: Zvonimir Boban, Dario Šimić, Dražen Brnčić, Dario Smoje, Mario Pašalić

ARSENAL: Davor Šuker, Eduardo da Silva

Linker
24. travanj 2024 10:32