Ivan Rakitić
 Aitor Alcalde/Getty Images
PIŠE R. MATTEONI

IZMEĐU RAKITIĆA I BARCELONE ODNOS JE DEFINITIVNO NAPUKNUT Hrvatski veznjak je psihološki poljuljan, ali nema alternative - mora se vratiti u formu

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. siječanj 2017. 17:21

Nema dvojbe da se između Barcelone i Ivana Rakitića nešto dogodilo. Donedavni idiličan odnos klub-igrač činio se otpornim na bilo kakve utjecaje “sa strane” ili nastajanje međusobnih problema. Rakitić je igrao standardno, što je najvažnije, igrao je jako dobro. Dvije godine su Barcelona i Rakitić zajedno osvajali trofeje i živjeli sreću tipičnu za uspješne nogometne priče. Prošle godine je Barcelona najavila kako će u kontekstu planiranja momčadi za iduće 3-4 sezone obnoviti ugovore s najvažnijim igračima. Ivan Rakitić bio je među njima, javno je to obznanjeno iz kluba.

No, od toliko puta spominjanih “finiša pregovora”, kako je često puta navodio katalonski sportski tisak, nije se dogodilo ama baš ništa. Štoviše, negdje u prosincu je iz kluba istim medijskim putem najavljeno kako ima vremena za to produženje, jer Rakitiću ionako ugovor istječe 2019. godine. Dodano je, ne beznačajno za kontekst igračeva nezadovoljstva kako “sada klub ima drugih prioriteta”. Logično je da se ta priča ponajprije odnosi na Messija, kojem ugovor istječe iduće godine. U međuvremenu su riješeni Neymar, Luis Suarez i Busquets...

Pate ‘obični odlični’

Jedan je španjolski kolega prije mjesec dana napisao kako je život u Barceloni najteži za “obične odlične” igrače. Pojasnio je tu tezu na zanimljiv način. Veliki (Messi) i nešto manji fenomeni (Neymar, Suarez) tretirani su kao najvažnija “bića” svlačionice zbog svoje top kvalitete koja je pod stalno prismotrom konkurencije. Oni praktično “pojedu” trećinu proračuna za plaće igrača. Onda dolazi grupa domaćih top igrača kao što su Iniesta, Busquets i Piquet, koji su uz kvalitetu dodatno super važni politici Barcelone jer su klupski proizvod. I za njih se klub upire što više može kako bi ih imao zadovoljne. Upravo je zato sada napeto i oko Inieste, jer on za novi ugovor želi uvjete koji su barem približni najvećim zvijezdama kluba, trojci napadača. Trenutno to ni približno nije tako.

I Iniesta gubi živce

Kako se muče pronaći dogovor s Messijem, u Barci trenutno Iniestu drže na stand by. To je navelo inače tihog igrača da u tisku izjavi kako nije na njemu požurivati klub za novi ugovor. Takva izjava jasan je znak da i Iniesta pomalo gubi strpljenje...

Eto, u grupi tzv. običnih odličnih igrača, koji se običnima smatraju jer nisu velikani, a nisu ni simboli La Masije i katalonskog duha, je i Ivan Rakitić. Pokazao se itekako vrijedan za Barcu protekle dvije godine i očekivao je da će u novom ugovornom statusu biti odgovarajuće nagrađen. Igrači njegove razine u drugim vrhunskim klubovima Europe imaju između 5-7 milijuna eura plaće. U Barceloni, očito je, do tih razina neće ići. Jasno se nazire kako je vodstvo kluba u preliminarnim razgovorima odalo kako je 4-4,5 milijuna i produženje dosadašnjeg ugovora za još jednu (do 2020.), eventualno dvije godine okvir pregovaranja. Kad je spoznao takav gard Barcelone, i kad je osjetio da “nije u prioritetu”, Rakitić je psihološki poljuljan. Nije bio jednostavno spreman na takav odnos, vjerojatno se vodio stavom kako je pokazao koliko im je vrijedan te da će se to nagraditi kroz novi ugovor.

Kad igrač u takvom klubu i razinama nogometa postaje opterećen vlastitim statusom i dvojbenim perspektivama to se logično reflektira na njegovu formu. Ona je kod Rakitića u ovoj sezoni u padu odnosu na prve dvije, a ni trener Luis Enrique mu ne pomaže kontinuirano ga mijenjajući. Rakitić je nakon izgubljenog El Clasica s Realom praktično marginaliziran i očito je da ni s trenerom odnos nije bajan. S obzirom da to Luis Enrique ni sam nije prelomio hoće li prihvatiti novi ugovor s Barcelonom ili odstupiti, a da forma momčadi dovodi u ozbiljno pitanje ovosezonske trofejne ambicije, lako je zaključiti kako Rakitićeva situacija, odnosno rješenje njenih dubioza, nije ružičasta.

Football Soccer - FC Barcelona v Manchester City - UEFA Champions League Group Stage - Group C - The Nou Camp, Barcelona, Spain - 19/10/16
Barcelona's Neymar celebrates scoring their fourth goal with Ivan Rakitic
Reuters / Albert Gea
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Albert Gea Livepic
Ivan Rakitić i Neymar

Bilo bi odveć nelogično kad bi Ivan Rakitić otišao iz Barcelone ovog siječnja. Preveliki je to transfer da bi se dogodio naprečac. U nogometu je sve moguće, doduše, ali ipak teško je vjerovati da se iza kulisa ne bi do danas saznalo za tako “težak sukob stavova” koji bi aktere naveo na pripremu kompliciranog transfera ove zime.

Zadnji veliki ugovor

No, u kontekstu ljeta i mercata, Barcelona i Rakitić upravo sada zauzimaju presudne stavove. Ako Barcelona obvezno želi Rakitića za budućnost, ona će u skorije vrijeme pronaći dogovor s njim i čim prije zaustaviti dodatno pogoršanje odnosa klub-igrač te posljedice (igre i odnos s trenerom). S druge strane, Rakitiću je imperativ da što prije probavi novonastalu situaciju te se vrati u formu, jer će samo tako održati šansu da u Barceloni dobije status kakav želi. Dakako, dobrim igrama najviše će pomoći sebi da održi rejting veznog top igrača s kojim će zainteresirane klubove navesti na dogovore po njegovim željama. Za igrača koji će u ožujku navršiti 29 godine i kojem će sljedeći ugovor biti najznačajniji u karijeri (posljednji veliki ugovor) Rakitić nema alternative. Što god bilo u Barci, mora se čim prije vratiti u najbolju, Rakitićevu formu.

Linker
23. travanj 2024 09:16