Marko Livaja
 Giuseppe Bellini/Getty Images
ZABLJESNUO OVE SEZONE

JE LI ZLOČESTI DEČKO HRVATSKOG NOGOMETA OTPLATIO GRIJEHE PROŠLOSTI? Slavni hrvatski golgeter otkriva: 'Uz manje oscilacija može i do reprezentacije'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. siječanj 2017. 21:05

Marko Livaja zaprijetio je Atletico Madridu! Nakon 2:0 za Crveno-bijele u prvoj utakmici osmine finala Kupa kralja, u kojoj hrvatski napadač u redovima Las Palmasa nije igrao, u utorak je Livaja dvaput matirao Simeoneovu momčad u uzvratu.

Ekipa s Kanara dobila je 3:2, četvrfinale Kupa kralja neće vidjeti, no Livaja je, pogotovo prvim golom nakon solo prodora i izvrsnog šuta, pokazao da bi trener napravio mnogo bolji posao da ga je koristio i u tom ogledu. Livaji je to bio prvi nastup ove sezone u Kupu kralja, u Primeri je igrao 14 puta, a sve skupa zabio šest pogodaka.

Je li Livaja igrač koji će do kraja karijere otplaćivati grijehe prošlosti i veseliti navijače malih klubova, ili sa 23 godine ima vremena napraviti iskorak prema reprezentaciji i većoj sceni? U trenucima nadahnuća njegove je nogomet moćan i čaroban, potezi virtuozni, na granici genijalnosti, akcije teško zadržljive, a recenzije izvrsne. No, ako to nije taj dan Livaja je samo običan igrač provincijske sredine. Što više bude po prvom scenariju, to će naravno izgledi da se ne utopi u prosječnosti rasti.

- Njegove igre u tom malom klubu će rezultirati s daljnjim razvojem. Ako nastaviti zabijati golove to mu je put prema većoj momčadi i reprezentaciji. Uhvati li kontinuitet, da ima manje oscilacija, da uspije postići 15 golova u sezoni, to mu je vizitka za veći klub, otvaraju mu se vrata i nacionalne vrste.


Marko Livaja

To nam je kazao Alen Peternac, negda, u devedesetim godinama prošlog stoljeća i sam golgeter u Španjolskoj sa sudbinom izvrsnog strijelca na “sporednoj” adresi (Valladolid). On nikad nije pregazio svoj Rubikon. A kako vidi Marka Livaju?

- Malo bljesne, pa ga nema. Demonstrira potencijal, pokaže da zna kad hoće, kad je spreman i pravi, ali sad to treba pretvoriti u stalnost forme.

Drukčija vremena

Peternacu niti 23 gola u jednoj prvoligaškoj sezoni, samo u prvenstvu, nije bilo dovoljno da “kupi” ulaznicu kod izbornika Ćire Blaževića, niti ugovor u nekom od giganata. Zar će Livaji onda 15 biti dostatno?

- Ja sam otišao u tom času u Zaragozu koja je igrala u Ligi prvaka, napravio sam tada stepenicu više. U reprezentaciju su pozicije držali Šuker i Bokšić, koji su bili ključni igrači te Vlaović. Bilo je teško ući. Tako se potrefilo. Sada je novo doba, njegovo vrijeme. Nema više toliko kvalitetnih pojedinaca koji mogu zabijati, specijalni su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi. Klubovi vape za strijelcima, traže se napadači. Sigurno mu 15-tak pogodaka otvara vrata. Pa pogledajte, kad to u Primeri bilo tko učini, recimo Negredo, proda se u Englesku. Svi te gledaju, a ako u tom ritmu treseš mreže pod povećalom si. Jedna prava sezone ti daje sve mogućnosti.

Nakon svih promjena klubova, šaranja od Intera do Rusije, u Las Palmasu djeluje zrelije, koncentriranije, u igri odgovornije. Nastavi li tako možda opravda barem dio najave koje su mu predskazivale zvjezdane dane. Vremena ima, a sam će demonstrirati nosi li to u sebi. U doba izbornka Igora Štimca činilo se da nije daleko od A vrste, potom je glavinjao u krivom pravcu

Danas može samo stati u redu, koliko god trenutačno bio udaljen. Radi dosta za momčad, ima tri asistencije u Ligi, ali napadačima se prije svega broje golovi. Po tome ih klubovi cijene i traže.

Linker
08. svibanj 2024 05:38