REUTERS/Thilo Schmuelgen / REUTERS
TEŠKA ZADAĆA

MOŽE LI DEMBELE ZAMIJENITI NEYMARA? Evo što misle hrvatski stručnjaci: 'Dobar je, ali ne može se usporediti s Brazilcem'

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 29. kolovoz 2017. 16:24

Kad je Neymar za 222 milijuna eura napustio Barcelonu i otišao u Paris SG, gdje se već počeo poigravati s francuskim klubovima i oduševljavati navijače kluba s Parka prinčeva, bilo je jasno da će Barcelona uskoro morati naći zamjenu za Brazilca. Prva želja bio je Coutinho, no Liverpool je bio pretvrd orah.

Okrenula se zatim Barcelona Ousmaneu Dembeleu, mladoj zvijezdi Borussije Dortmund, no u prvi je mah i tamo naišla na odbijenicu. Međutim, shvatili su na Camp Nou da je vrag odnio šalu i da nemaju drugu opciju nego ‘isprazniti blagajnu’ za Francuza. Borussija je “pala” na ponudi od 105 milijuna eura + 45 milijuna mogućih bonusa, što ovaj transfer čini drugim najskupljim u povijesti nogometa.

Sasvim druga priča

- Francuski krilni igrač ističe se brzinom, driblingom i svestranošću. Dolazi u Barcelonu nakon što je svoju kvalitetu prezentirao u Rennesu i Borussiji Dortmund. Može igrati na oba krila i poznat je po svom sjajnom driblingu. Prošle je sezone 103 puta uspješno predriblao suparnika, više nego ijedan drugi igrač u Bundesligi - stoji na službenoj stranici Barcelone, a u nastavku piše:

- Bez sumnje je riječ o talentiranom igraču, jednom od najboljih na kontinentu.

Dakle, Ousmane Dembele stiže kao zamjena za Neymara, ali može li on nadomjestiti Brazilca, može li uopće bilo koji igrač nadomjestiti Brazilca? Veliki je pritisak na ovom mladiću, trebao bi odmah uskočiti u Neymarove kopačke, ali zbilja ga je nezahvalno uspoređivati s individualcem takvog kalibra. Slaže se s time i Branko Strupar, koji je razočaran visinom ovog transfera...

- Kuda ovaj svijet ide, stvarno pretjerivanje, toliki novac dati za igrača koji se tek treba dokazati, koji je odigrao tek jednu dojmljivu sezonu u Borussiji, to stvarno nema smisla - krenuo je Strupar pa nastavio:

- Neymar je od svoje 19. godine na TOP razini, on je uz bok Ronaldu i Messiju, već pet sezona igra strašan nogomet. Baš sam mu nedavno gledao statistiku, koja je zbilja impresivna. Shodno tome mogu samo kazati da Dembele ne može u ovom trenutku nadomjestiti Neymara, mislim da još puno žganaca mora pojesti da bi dostigao njegovu razinu. Vjerojatno će mu odgovarati igra Barcelone, bit će mu i lakše igrati pored Messija i Suareza, ali da može zamijeniti igrača kao što je Neymar, ma to je nemoguće. Gledao sam Neymara ovih nekoliko utakmica u PSG-u, pa on se poigrava sa suparnicima, nemoguće ga je čuvati, kakve je samo golove zabio - istaknuo je Strupar.

Nema dvojbe, veliki će pritisak biti sada na Francuzu, može li se on u ovom trenutku nositi s time?

- U Njemačkoj je Bayern nedodirljiv, nije bilo imperativa, u Barceloni je to sasvim drukčija priča, očekivanja će biti velika, bojim se da ne izgori.

Situacija u Barci nije bajna, u zadnje vrijeme brojne su trzavice unutar kluba, igrači iskazuju nezadovoljstvo, što onda očekivati od Blaugrane u ovoj sezoni?

REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS

Smirivanje navijača

- Realu je ostala momčad na okupu i to je njihova snaga, posloženi su, imaju širok kadar, i stvarno su jaki. S druge strane, dojam je da Barcelona vuče očajničke poteze. Prvo su doveli tog Paulinha s kojim su se svi sprdali, sjećam se da nije mogao igrati u Tottenhamu, a onda su shvatili da je stanje alarmatno pa su doveli Dembelea, a cifra je takva kakva je, stvarno suludo. Smatram da bi bilo bolje da su kupili Coutinha, ali eto odlučili su to što prije riješiti kako bi smirili navijače. Očekivanja su uvijek ista, ali mislim da će ove sezone izostati trofeji kako u domaćem prvenstvu, tako i u Europi - zaključio je Strupar.

Slična je mišljenja i Mario Tokić...

- Smatram da svaki igrač, bez obzira na znanje, treba jedno vrijeme za prilagodbu i mislim da nema šanse da on tako brzo uhvati sve linije kretanja, ali ima prednost što će uz sebe imati igrače najvećeg renomea. Može li zamijeniti Neymara? Teško je u ovom trenutku to prognozirati, Neymar je igrač koji je uvijek mogao sam riješiti utakmicu, jednim potezom izbaci cijelu obranu iz ravnoteže, dok će Dembeleu biti potrebna podrška suigrača. Ipak, vjerujem da će Barcelona njegovim dolaskom dobiti na dubini - kazao je Tokić pa nastavio:

- Čini se da Barcelona u fazi obrane više nije sigurna kao prije, dojam je da je kod Piquea došlo do određenog zasićenja, smatram da iz zadnje linije dolaze najveći problemi. Što se tiče atmosfere na Camp Nou i učinka uprave u prijelaznom roku, morali su nešto napraviti nakon prodaje Neymara, ali vjerujem da su prije svakog poteza dobro promislili, njihova skautska služba je možda i najbolja u Europi, smatram da nisu napravili pogrešku što su doveli Paulinha i Dembelea, bit će oni opet uz bok Madriđanima - završio je Tokić.

Linker
18. travanj 2024 15:36