Screenshot/Youtube
ATMOSFERA SE ZAHUKTAVA

NEKADAŠNJA VELIKA NADA BARCELONE I HAJDUKOV VOJNIK SKEPTIČAN 'Atmosfera u kontinuitetu nije pozitivna, Real ima mirniju situaciju'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. prosinac 2016. 11:21

Kako bivši igrač Barcelone Goran Vučević vidi današnji Clasico? Tko je favorit, kakvu će ulogu imati naši reprezentativci?

- Nema favorita u današnjem Clasicu. Bez obzira što se čini da je Real u ovom trentutku u boljem stanju, konačno imaju i šest bodova viška. To je utakmica za koju žive Barcelona i Madrid, to im je ‘utakmica svih utakmica’, važnija od bilo koje Lige prvaka - kaže Vučević.

Podvlači da je zaista nezahvalno bilo što prognozirati, ali je uvjeren da će svi koji će gledati Clasico uživati u nogometu, da će to biti pravi, pravcati spektakl.

- Jedni i drugi posjeduju nevjerojatnu kvalitetu. Zato će biti jako neizvjesno, ne vjerujem da će netko slaviti uvjerljivo, ako će uopće slaviti, jer može biti i neodlučeno. Kad su naši u pitanju, vjerujem da će svi igrati te da će Modrić, Kovačić i Rakitić igrati bitnu ulogu.

Težak udarac

Veli da je u Barceloni ipak malo nategnutija situacija nego u Kraljevskom klubu.

- U Barci atmosfera u kontinuitetu nije pozitivna. Kad Barca odigra neodlučeno s protivnicima koje mora dobiti, onda nastaju problemi. Real ima mirniju situaciju, to je možda mala prednost za društvo iz Madrida. Makar, možda to ništa ne treba značiti, derbiji Barce i Reala su posebne utakmice.

Ipak, ako Real pobijedi Barcu, razlika između njih na ljestvici Primere iznosila bi devet bodova, bi li onda možda prvenstvo već moglo biti riješeno?

- Kad bi Real pobijedio, zaista bi stekao veliku prednost u odnosu na Barcu, bio to dosta težak udarac za katalonski klub. Međutim, dugo je do kraja prvenstva, ne bih nikad kazao da bi trijumfom ‘kraljeva’ Primera bila odlučena. Eto, ja bih ponovio rečenicu Luisa Enriquea koju je rekao prije nekoliko dana. Dakle, Barca je i prošle sezone bila u sličnoj situaciji, a na kraju su osvojili - zaključio je Vučević.

Premija za svakoga

Omišanin Mate Bilić (36) dugo je bio sudionik Primere, bio je napadač niza španjoskih klubova (Zaragoza, Sporting Gijon, Almeria, Cordoba, Lleida), a danas radi kao skaut za Eibar. S posebnom pozornošću pratit će El Clasico u kojemu se danas na Camp Nou sastaju Barcelona i Real Madrid. Što on misli, tko je u prednosti?

Split, 020215.
Pomocni stadion u Poljudu.
Prijateljska nogometna utakmica: HNK Hajduk II - Hrvatska  U 19.  

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
Na fotografiji: Mate Baturina, Tomislav Erceg i Mate Bilić

- Teško je u ovakvim utakmicama odrediti favorita. Rekao bih da je Real Madrid u blagoj psihološkoj prednosti budući da ima šest bodova više od Barcelone. Barcelona se zadnje vrijeme krpala na nekim pozicijama, a zapali su i u malu krizu, kiksali su zadnji susret protiv Real Sociedada u prvenstvu. Međutim, sve je relativno kada se sastaju dva najbolja igrača na svijetu.

Biliću Real Madrid izgleda bolje...

- Činjenica je da oni pod Zidaneom igraju odlično, kompaktni su i čvrsti, ali igra se na Barceloninu stadionu, na njima je veći pritisak. Uvjeren sam da će Messi biti jako motiviran, kao što on uvijek jest u utakmicama protiv Reala.

Što bi moglo presuditi u današnjem derbiju?

- Naravno, dosta toga ovisi o trenerskim zamislima, kako će Enrique i Zidane postaviti svoje momčadi, kakva će biti taktika. Sigurno da Zidane zna da Barcelona ima problema na desnoj strani obrane. Barcelona ima problem i s Busquetsom, on će im sigurno nedostajati ako ne bude igrao.

Hrvatska u tom derbiju ima čak trojicu predstavnika, u redovima gostiju igraju Modrić i Kovačić, dok je Rakitić u Barceloni...

- Premija je za svakog hrvatskog igrača biti u takvim klubovima i sudjelovati u takvom derbiju. Modrić se pokazao kao motor Real Madrida, koji već dugi niz godina igra na jako visokoj razini. Kovačić je praktički bio na izlaznim vratima, a dokazao se također, oni u njemu vide zamjenu za Modrića kroz nekoliko sezona. Rakitić ima jako važnu ulogu u Barceloni u defenzivnom smislu, a imat će još i veću ukoliko ne bude igrao Busquets. Pogodio je ligu odlaskom iz Schalkea i postao nezamjenjivi član Barcelone osvojiviši trostruku krunu čim je došao.

Linker
20. travanj 2024 01:20