Getty Images
TRI PREDSJEDNICE

OVO JE DAN ŽENA NA ŠPANJOLSKI NAČIN Ruše se rekordi: Prvi put u povijesti nogometne Primere na čelu čak tri kluba su žene

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. ožujak 2017. 21:33

Dok korača Prolazom melankoličnih, ulicom između zgrada od crvene opeke, 29-godišnja Ainhoa se ne osvrće. Na njenoj platnenoj zelenoj torbici, prebačenoj preko lijevog ramena, čvrsto je privezan prugasti Atleticov šal. Poput čvrstine čvora snažna je i njena vjera u madridski klub. Na kraju ulice, najednom, otvara se pogled na divovski Stadion Vicente Calderon. Ainhoine smeđe oči titraju usmjerene u njegova modra stakla.

Baš poput nje, prošli su vikend tisuće žena diljem Španjolske bodrile svoje momčadi. Nogomet prate jednako strastveno kao i muškarci, no, odnedavno i upravljaju njime. Ove sezone tri kluba - Leganes, Eibar i Valencia - imaju predsjednice, što je rekordni broj u Španjolskoj prvoj ligi.

- Nogomet me svaki put iznova iznenadi. Niti jedan društveni fenomen tako ne generira i pomiče stvari - kaže 57-godišnja Maria Victoria Pavon, predsjednica Leganesa od 2009.

Uprava radi bez plaće

Na to mjesto postavljena je kad je njen suprug preuzeo klub u financijskim problemima. U gradić, zapravo jugoistočno predgrađe Madrida, došla je kao mala, odrasla u ulici gdje se nalazio stari stadion i nastavila živjeti ondje. Nogomet je zavoljela kasnije uz sinove. Ljetos je uvela Leganes u Prvu ligu, prvi put u njegovoj 89-godišnjoj povijesti.

Upravljanje joj nije bilo strano jer je vodila odjel ljudskih resursa u obiteljskoj kompaniji za poslovanje nekretninama.

- Ali vođenje kluba je drukčije. Ovdje postoji dio koji ne možeš kontrolirati bez obzira na to koliko držao sve u svojim rukama - napominje.

Euforiju kakve nema u poslovnom svijetu ovih dana proživljava Amaia Gorostiza, 49-godišnja predsjednica Eibara. Momčad iz baskijskog grada sa 28.000 stanovnika nalazi se na osmom mjestu i na pragu izlaska u Europu. Gorostiza je u svibnju postala predsjednica, nakon što je bila članica Uprave, na poziv bivšeg predsjednika.

- Nikada nisam, niti ću ikada uzeti makar euro od kluba. Nitko od nas iz Uprave ne dobiva plaću za ovaj rad, štoviše, ulažemo svoj novac - govori predsjednica rođena u Eibaru, također s iskustvom u biznisu.

A biznis je otvorio vrata primorskog grada Valencije singapurskom poduzetniku Peteru Limu. Kada je 2014. preuzeo klub, na predsjedničko mjesto postavio je svoju financijsku direktoricu Layhoon Chan.

- Za ženu je velik izazov biti na čelu ovakvog europskog kluba - kaže 49-godišnja predsjednica, dodajući:

- Puno puta sam čula da žene ne razumiju nogomet, no, ne vidim niti jedan razlog zašto ga ne bi razumjele.

Pametna navijačica

Na štandu sa šalovima pokraj Stadiona Vicente Calderon prodaje se i onaj na kojem piše: “Otac me učinio lijepom, pametnom... i navijačicom Atletica”. Na rubovima je oslikan otac s kćerkom na ramenima. U obližnjem kafiću roditelji s troje djece sjedaju ispred televizora, a petogodišnja djevojčica zabrinuto komentira da se ondje ne prikazuje nogomet. Ainhoa se smije i govori da je ona, za razliku od ostalih, zavoljela nogomet, premda se nije gledao u njenoj kući.

- Atletico simbolizira vrijednosti poput upornosti, skromnosti i vjere u nemoguće - ističe.

Predsjednice ne rade ekscese, analiziraju i spremne su delegirati zadatke. Gorostiza je mjesec dana nakon preuzimanja funkcije odvela Eibar na pripreme u SAD, prvu inozemnu turneju, gdje se klub predstavio investitorima i potencijalnim sponzorima. Proširila je mrežu skauta, a Matu Bilića zadužila za traženje talenata u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

- Ovdje su svi važni - naglašava.

Brojevi i psihologija

Layhoon se u Valenciji bori s uličnim prosvjedom navijača, koji traže odlazak Lima nezadovoljni 13. mjestom u prvenstvu. Osim poznavanja brojeva, bitno je poznavanje sociologije i psihologije, priznaje.

Prva ženska predsjednica u povijesti Španjolske bila je 1994. Teresa Rivero. Život 58-godišnje domaćice drastično se promijenio kad ju je suprug, dioničar kluba, postavio na čelo Rayo Vallecana. Majka 13 djece običavala je s dva poljupca u obraz pozdraviti svakog igrača nakon izlaska s terena, a šest godina kasnije madridski klub je došao do svog najvećeg uspjeha, četvrtfinala Kupa UEFA. Stadion u radničkoj četvrti Vallecas nosio je njeno ime.

U Leganesu, pak, Maria Victoria Pavon, koja se u početku ustručavala davati svoje mišljenje trenerima, danas kaže:

- Zaključila sam da nogomet zapravo nitko ne razumije. Zato bez problema dajem svoje mišljenje.

Linker
26. travanj 2024 04:45