Getty Images
NEUGODNO STANJE STVARI

RONALDO I DALJE U VELIKIM PROBLEMIMA ZBOG NEPLAĆANJA POREZA 'Brani svog menadžera Jorgea Mendesa, ali i on mora na optuženičku klupu'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. rujan 2017. 21:32

Portugalac Jorge Mendes (51), zastupnik napadača Cristiana Ronalda, optužen je za prijevaru španjolske porezne uprave pa se 19. listopada mora očitovati pred sutkinjom u Španjolskoj. On i ostala dva savjetnika, Luis Correia i Carlos Osorio, optuženi su da su osmislili financijsku konstrukciju kojom je Ronaldov novac od reklama bio usmjerevan na Britanske Djevičanske Otoke čime u Španjolskoj nije plaćen porez.

Doktor Osorio

Sutkinja Monica Gomez Ferrer pozvala je njih trojicu da daju iskaz nakon što je napadač Real Madrida prilikom svog svjedočenja rekao kako oni čine ekipu suradnika kojima “plaća jako dobro kako ne bi imao problema i kako oni ne bi radili gluposti”. Ronaldo je također rekao kako se s njima savjetuje oko svih bitnih operacija koje realizira.

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 32-godišnjeg portugalskog reprezentativca jer navodno nije platio 14,7 milijuna eura poreza na prihod ostvaren od prodaje imidža, odnosno od reklama i sponzorskih ugovora. Ronaldo je izišao pred sutkinju u mjestu Pozuelo de Alarcon, predgrađu Madrida, 31.srpnja. Novine El Mundo, koje su u Španjolskoj otvorile aferu poznatu kao Football Leaks, tvrde da je Ronaldo svjedočio u korist Mendesa. Sutkinji je rekao da njegov agent ne zna ništa o porezima.

- Jorge ima godinu dana škole manje od mene, ne razumije ništa oko poreza i nije pokvaren. Njegova specijalnost je postizanje što boljih ugovora i to je sve - izjavio je tada Ronaldo, prenosi El Mundo pozivajući se na svoje izvore sa suda.

Za Luisa Correiu je rekao kako je zadužen za upravljanje njegovim imidžem, odnosno zadatak mu je “ostvariti ugovore s najboljim sponzorima”. Carlos Osorio je, pak, Ronaldov odvjetnik kojeg naziva “doktor Osorio”. On mu je savjetovao da poslove s porezom u Španjolskoj ostavi kod odvjetničkog ureda Garrigues jer “su oni najbolji”.

Golgeter europskog prvaka rekao je kako su mu osobe koje rade za njega uvijek govorile kako je sve napravio ispravno vezano uz poreze pa ne razumije zašto je optužen za utaju u razdoblju od 2011. do 2014.

Prisjetio se da mu je Manchester United, za kojeg je igrao od 2003. do dolaska u Real Madrid 2009., savjetovao otvaranje tvrtke na Britanskim Djevičanskim Otocima kako bi “uštedio dobit” pa je zato postao vlasnikom tvrtke Tollin Associates.

Soccer agent Jorge Mendes arrives to court to testify as part of the investigation of alleged tax fraud committed by former Atletico Madrid player Radamel Falcao, in Pozuelo de Alarcon, outside Madrid, Spain, June 27, 2017. REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez / REUTERS

Prava na imidž

- Sada znam da se tvrtka nalazi u poreznom utočištu, tada to nisam znao. Znam samo da je ta tvrtka služila za moja prava na imidž. Ja sam uvijek plaćao porez, moj život je otvorena knjiga, bilo bi smiješno da sam nešto pokušavao sakriti. I Manchester United i Real Madrid su mi rekli da sam sve napravio pravilno tako da uopće ne znam što radim ovdje - rekao je Ronaldo.

Sutkinja je odgovorila:

- Da se zovete i Antonio Perez bili biste tu.

Ronaldo je 2014. godine uplatio 5,6 milijuna eura poreza za ranije razdoblje pa tvrdi da to ne bi učinio da je namjeravao nešto sakriti. Njegovi savjetnici su mu, tvrdi, bili rekli kako je nakon te uplate “sve u redu”.

Državni odvjetnici su ga nastavili ispitivati oko savjetnika:

- Rekli su vam da je tvrtka Tollin najbolji način da uštedite dobit ili da platite manje poreza?

Želi se vratiti

- Da uštedim svoju dobit. Uvijek sam im govorio da ja moram platiti sve propisano zakonom, poput ostalih građana. Znam da zarađujem puno i da zato moram platiti puno novca. Ono što propisuje zakon zemlje gdje igram - odgovorio je Ronaldo.

Državni odvjetnici su ustvrdili da je “Mendes morao imati nešto” sa svime ovim. Ronaldo je ponovo branio svog agenta.

- Mi nogometaši uvijek govorimo u neto iznosima, da ono što sjeda na naš račun bude čisto. Ne razumijemo bruto iznose. Zato sam rekao Jorgeu u kojoj ekipi želim igrati i koliko želim zarađivati a on se brine da to ostvarim. To je sve što on radi. Gospodo, pogledajte me u oči, ja vam govorim istinu i ne lažem. A ako lažem vratit ću se ovdje da mi izrečete kaznu. Osoba poput mene koja je toliko učinila za Španjolsku - izjavio je Ronaldo.

Rekao je kako tijekom igranja u Engleskoj nikada nije imao takvih problema i da zato žali za tim vremenima.

- Ne bih to trebao reći... ali zbog toga se želim vratiti - izjavio je dok mu je sutkinja rekla da mu očito zbog nečega državno odvjetništvo pripisuje poreznu prijevaru.

Linker
16. travanj 2024 21:59