Getty Images
POVIJESNA TRENERSKA ROŠADA

SPREMA SE REVOLUCIJA NA KLUPI BARCELONE Dva legendarna bivša igrača koji su igrali s Messijem konkuriraju za novog trenera i nasljednika L. Enriquea

Jedna klauzula i puno upitnika, Enrique i Wenger “out”, Sampaoli, Allegri, Tuchel, Jardim “in”Druga revolucija na Nou Campu, klupu preuzima Xavi?!
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. veljača 2017. 14:54

Jedna labava ugovorna klauzula i dva velika upitnika na klupama top klubova mogli bi u lipnju pokrenuti lančanu reakciju trenerskih promjena u vrhu europskog nogometa.

Navedena klauzula ugrađena je u ugovor Jorgea Sampaolija, Argentinca koji je u debitantskoj sezoni u La Ligi na prepad osvojio simpatije javnosti i bogatih klubova, dok spomenuti upitnici vise nad glavama Luisa Enriquea i Arsenea Wengera.

- Točno je da postoji ugovorna odredba prema kojoj strana koja pokreće ‘razvod’ mora platiti odštetu od 1,5 milijuna eura, ali mi u Sevilli smo prezadovoljni suradnjom s trenerom i definitivno ne planiramo potegnuti taj okidač.

Upravo suprotno, Sampaoliju nudimo obnovu ugovora i produžetak suradnje do ljeta 2019. godine - u predvečerje dvoboja s Leicesterom oglasio se Sevillin predsjednik Pepe Castro.

Sampaoli
Foto: Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media

Nada se Castro da će se Sampaoli na stadionu Sanchez Pizjuan zadržati “ne samo tu jednu dodatnu godinu, nego dugo, dugo vremena”, ali tvorac čuda s čileanskom reprezentacijom (prvak Južne Amerike 2015. godine) zasad ne žuri s potpisom. Jasno je i zašto, uslijed previranja na Nou Campu nakon pariškog debakla Barcelone u Ligi prvaka, Sampaoli je izronio kao prvi kandidat za Enriqueova nasljednika. Ne morate biti vidoviti da predvidite kako bi Sampaoli birao suočen s dilemom Sevilla ili Barça...

Veliki trenerski vrtuljak posljednji je put pušten u promet prošlog ljeta kada se Pep Guardiola poslije tri godine zasitio Bavarske i ispraznio svoj kabinet u Säbener Strasse i preselio u Manchester City. Na njegovo mjesto uskočio je vodeći trenerski globetrotter Carlo Ancelotti (Juve, Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid), njegov sunarodnjak Antonio Conte prihvatio je Chelsea, Jose Mourinho skrasio se na Old Traffordu, a Unai Emery je završio misiju u Sevilli i novi izazov pronašao u Parizu.

Football Soccer - Paris St Germain v Barcelona - UEFA Champions League Round of 16 First Leg - Parc Des Princes, Paris, France - 14/2/17 Barcelona coach Luis Enrique  Reuters / Christian Hartmann Livepic
REUTERS

Tko ulazi u prvi plan na sljedećoj trenerskoj promenadi? Ako će Luis Enrique zaista podignuti sidro, pored Sampaolija u prvom redu stoje Jürgen Klopp, Leonardo Jardim (Monaco) i Ernesto Valverde (Athletic Bilbao), ali kako Barcelona u ovakvim prilikama ne bježi od revolucionarnih zahvata (Guardiola je preuzeo pogon nakon iskustva u B-momčadi), tako izvjesna frakcija sada agitira za - Xavija Hernandeza!

Svoje prve umirovljeničke dane 37-godišnjak je trošio u Kataru kao nogometni ambasador, a vrijeme između utakmica kratio je izučavanjem trenerskih doktrina i pripremama za produženje nogometnog života na trenerskoj klupi. Corriere dello Sport u utorak piše da bi mu u Barceloni asistirao legendarni obrambeni as Carles Puyol.

Arsene Wenger je brzo ustao iz nokdauna pretrpljenog u Münchenu da bi krajem prošlog tjedna zatražio “još četiri godine” na Emiratesu, no nezadovoljstvo navijača u međuvremenu se približilo točki vrenja zbog čega klupski operativci ne istrčavaju s ponudom novog ugovora. Favoritom za klupu “topnika” engleski mediji proglašavaju Maxa Allegrija, koji u trećoj torinskoj sezoni juri prema novom “scudettu” i usput napada Ligu prvaka, a kalkulira se i s imenima Thomasa Tuchela, Rogera Schmidta (Bayer Leverkusen), Eddieja Howea (Bournemouth)...

Linker
26. travanj 2024 05:24