REUTERS/Juan Medina / REUTERS
IZBJEGAVANJE POREZA

PRIZNAJ I PLATI Jesu li najbolji nogometaši i najbolji lovci u mutnom: Messi već osuđen, a Ronaldu prijeti bar šest godina zatvora

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2016. 15:31

Je li moguće da dvojica najboljih nogometaša svijeta doista love u mutnom kad je u pitanju izbjegavanje poreza? Za jednog je to sudski dokazano, Lionel Messi osuđen je na 21 mjesec zatvora, no izvukao se s uvjetnom kaznom, a portal Football Leaks ovih je dana na stup srama stavio i Cristiana Ronalda.

Čak 150 milijuna eura

Zvijezda Real Madrida navodno je od 2009. preusmjerila najmanje 150 milijuna eura prihoda prema različitim inozemnim poreznim oazama, a grupa europskih medija koja je istraživala dokumente Football Leaksa tvrdi da španjolske porezne vlasti istražuju Ronalda posljednjih godinu dana. U Španjolskoj je vijest objavio sportski dnevnik El Mundo Deportivo, a službena istraga pravosudnih organa zasad nije pokrenuta.

Na kraju godine za koju je nedavno izjavio da je najbolja u njegovu životu, nakon osvajanja Lige prvaka s Realom, Europskog prvenstva s Portugalom te vrlo vjerojatno i Zlatne lopte, pred Ronaldom su vrlo ozbiljne i neugodne optužbe. Predsjednik sindikata španjolskih poreznih djelatnika (GESTHA) Carlos Cruzado izjavio je kako bi i Ronaldo, poput Messija, mogao završiti pred sudom zbog porezne prijevare.

Football Soccer - FC Barcelona v Borussia Moenchengladbach - UEFA Champions League Group Stage - Group C - Camp Nou stadium, Barcelona, Spain - 6/12/2016 - Barcelona's Lionel Messi celebrates a goal against Borussia Moenchengladbach. REUTERS/ Albert Gea
REUTERS/ Albert Gea / REUTERS

- To se može očekivati. Porezne vlasti trebale bi proslijediti slučaj javnom tužitelju, i vrlo lako je zaključiti da će to sigurno završiti na sudu - izjavio je Cruzado u jednoj radijskoj emisiji.

Oglasio se i glavni tajnik istog sindikata Jose Maria Mollinedo, koji tvrdi da bi Ronaldo mogao upasti u velike probleme te da mu prijeti minimalno šest godina zatvora (?!).

- Podaci o Cristianu Ronaldu otkrivaju da je zatajio više od 150 milijuna eura prihoda, to je kazneno djelo koje zahtjeva zatvorsku kaznu. No, ukoliko optuženi prizna djelo i plati utajeni iznos poreza, kazna može biti smanjena - kazao je Mollinedo.

Football Soccer - Barcelona v Real Madrid - Spanish La Liga Santander- Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain - 3/12/16. Real Madrid's Cristiano Ronaldo reacts  during the
REUTERS

Za što se Ronalda sumnjiči? Pretpostavlja se da je prihode od prava na marketinško korištenje njegova lika (image rights) od 2009. do 2020. godine preusmjeravao kroz niz offshore kompanija uz pomoć agencije Gestifute kojoj je vlasnik poznati menadžer i Ronaldov prijatelj Jorge Mendes. A zna se da je Ronaldov lik iznimno popularan u cijelom svijetu, te su sukladno tome i prihodi ogromni. Dakle, na spomenutih 150 milijuna eura Portugalac navodno nije platio poreze u Španjolskoj, već je koristio razrađen sustav svog agenta Medesa te je preusmjeravao novac kroz niz offshore računa i offshore kompanija u Irskoj, na Djevičanskim Otocima te u Panami i Švicarskoj.

Naravno, agencija Gestifute odmah je oštro demantirala navode po kojima je njen najpoznatiji klijent kriv za poreznu prijevaru, a priopćenjem se oglasio i Ronaldov klub Real Madrid.

“S obzirom na napise koji su objavljeni i u svjetlu certifikata kojeg je izdala Porezna agencija, koja dokazuje da je naš igrač Cristiano Ronaldo besprijekorno obavljao svoje porezne obveze, Real zahtijeva najveće poštovanje za igrača poput Ronalda, čije je ponašanje bilo potpuno primjerno tijekom cijele njegove karijere u našem klubu”.

Neymarov transfer

Dosad je najviše problema zbog utaje poreza imala Barcelona, čiji su igrači Messi i Mascherano proglašeni krivima za poreznu prijevaru te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne, a duga prazna bitka i optužbe za korupciju vezali su se uz transfer Brazilca Neymara. No, sad se na udaru našao i Real, dokumenti koji su procurili uz Ronalda optužuju i bivšeg trenera Josea Mourinha te igrače Pepa, Modrića, Coentraa, Carvalha, Özila i Di Mariju.

Bez obzira na ozbiljne optužbe na Ronaldov račun, malo je vjerojatno da će Realov napadač doista zbog poreznih problema završiti u zatvoru.

Linker
23. travanj 2024 14:38