REUTERS/Eloy Alonso / REUTERS
SJAJNI VRATAR

REAL MADRID SPREMA JEDNU OD NAJVEĆIH 'KRAĐA' IKAD Baski su na njemu mislili zaraditi 60 milijuna eura, a na kraju bi mogao u Madrid besplatno

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 20. rujan 2017. 09:57

Sa zatvaranjem tržišta 1. rujna nestaje i histerija prisutna u uredima mnogih klubova tijekom srpnja i kolovoza. No to nije slučaj s uredom zaduženim za transfere u Real Madridu. Baš poput drugih velikih klubova u Europi i ondje prate hoće li se negdje u svijetu upaliti alarm. U svakom trenutku mogla bi iskočiti prilika za kupnjom nogometnog talenta, mladog ili jeftinog igrača. U Madridu smatraju kako je mjesto vratara jedna od pozicija koju bi trebali ojačati.

Operacija De Gea 2

Trener Zinedine Zidane je ljetos jasno dao do znanja da potpuno vjeruje 30-godišnjem Keyloru Navasu, Kostarikancu koji je stao među vratnice 2014. a ima ugovor do ljeta 2020. godine. Time je deaktivirao operaciju De Gea 2, odnosno drugi pokušaj dovođenja 26-godišnjeg španjolskog reprezentativca Davida de Gee iz Manchester Uniteda.

David De Gea
REUTERS/Lee Smith / REUTERS

No kada je riječ o budućnosti, direktorima su odriješene ruke za prebiranje po tržištu. Zasad su selektirana tri vratara, poredana od najstarijeg do najmlađeg - Thibaut Courtois (25), Kepa Arrizabalaga (22) i Gianluigi Donnarumma (18).

S mladim talijanskim čuvarem mreže uspostavljen je ljetos kontakt no ono što je u uredu u Madridu ponudio njegov zastupnik kasnije je interpretirano kao jasna strategija za prisilu vodstva Milana da mu produži ugovor. Dobio je zatim novi ugovor do 2021. uz godišnju plaću od 6 milijuna eura i mogućnost raskida ugovora ako uplati 80 milijuna eura.

Belgijanac Courtois, pak, ima ugovor u Chelseau do 2019. i ne žuri mu se produžiti ga. Ima kćer u Madridu te bi se volio vratiti u glavni grad Španjolske gdje je već branio za Atletico Madrid. To je svakako nešto što generalni direktor Jose Angel Sanchez i predsjednik Florentino Perez imaju u vidu.

Britain Soccer Football - Chelsea v Manchester United - Premier League - Stamford Bridge - 16/17 - 23/10/16
Chelsea's Thibaut Courtois 
Reuters / Eddie Keogh

EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Eddie Keogh
Thibaut Courtois

Bez produljenja

No ukazao se onda Kepa Arrizabalaga. Obučen u podmlatku Athletic Bilbaa prošao je dvije sezone u niželigašu Ponferradini pa zatim i Valladolidu da bi prošle sezone debitirao u prvoj momčadi Athletica. Njegove lijepe obrane na stadionu San Mames oduševile su publiku. Sa svoje 23 godine, koje će napuniti za dva tjedna, smatran je jednim od najvećih vratarskih talenata u Španjolskoj. To je potvrdio ljetos na Europskom prvenstvu U-21 na kojem je Španjolska bila poražena tek u finalu od Njemačke.

Iz Madrida su ga pratili s distancom no njegov napredak je i njima upao u oči. Htjeli su ga dovesti još prije nekoliko godina kako bi igrao u trećeligašu Castilli, odnosno drugoj momčadi Real Madrida no na kraju je ostao na sjeveru zemlje. Interes im se sada ponovno probudio znajući da mu idućeg 30. lipnja istječe ugovor s Athleticom.

Mladi Bask, rođen u mjestu Ondarroa s 9.500 stanovnika na sjeveru Španjolske, ušao je tako na listu potencijalnih kandidata europskog prvaka. Za 102 dana bit će slobodan pregovarati s bilo kojim klubom što svakako brine Athletic no on sam je zasad miran.

- To su interni pregovori između mene i Athletica, a ja ih neću učiniti javnima. Moj ugovor ne završava sutra već iduće godine. Razumijem da je to slatka situacija za medije no ja ne mogu reći puno više od ovoga - rekao je Kepa prije mjesec dana.

Uprava Athletica je nemirna jer je s agencijom Bahia, koja zastupa vratara, počela pregovore u siječnju a međusobne razlike su vidljive i sada, deset mjeseci kasnije.

Kepina cijena je prilično niska, nešto uobičajeno za igrače iz podmlatka, a njegovu odštetu od 10 milijuna eura Athletic želi podići na 65 milijuna eura. Time bi uz središnjeg braniča Aymerica Laportea imao ‘najblindiraniji’ ugovor u momčadi kojim bi se klub osigurao od mogućih ponuda. Financijski uvjeti koje mu Athletic nudi, međutim, nisu u skladu s tim iznosom odštetne klauzule. Takva je barem pozicija njegovih zastupnika. Laporte zarađuje oko 4 milijuna eura godišnje pa Kepini zastupnici traže toliko ili više.

Loši odnosi

Prva ponuda je bila umjerena a premda je kasnije udvostručena još uvijek nije dosegnula razinu prihvatljivu vrataru.

- Kepa želi nastaviti igrati kod nas i mi želimo da ostane ovdje tako da moramo ovu temu prihvatiti kao nešto normalno - rekao je početkom ljeta Josu Urrutia, predsjednik Athletic Bilbaa.

Klub je međutim namjeravao produžiti ugovor s Kepom odmah nakon Europskog prvenstva U-21 no na sastanku održanom sredinom kolovoza opet su isplivale suprotstavljene pozicije dviju strana. Kepa zna da ga prati više velikih klubova, ne samo Real Madrid. Barcelona također promatra njegove nastupe i situaciju s ugovorom. Athletic zato pritišće i njega i zastupnike da što prije potpišu novi ugovor svjestan da bi iduće godine vratar, kojeg mnogi u budućnosti vide kao čuvara mreže Španjolske, mogao otići besplatno. Ode li bez ikakve odštete trebat će to objasniti publici.

U Madridu su zadovoljni onime što čuju. Znaju da će Kepu dovesti za sitniš ne potpiše li u Bilbau novi ugovor, kao što je ranije bio slučaj s veznim igračem Tonijem Kroosom u Njemačkoj. No isto tako su im poznati i slučajevi drugih igrača koji su u ovakvim situacijama potpisivali nove ugovore. Odnos Florentina Pereza i Josea Urrutije gotovo da i ne postoji, čime niti odnosi Real Madrida i Athletica nisu dobri. Pa ipak, Real Madrid bi mogao posegnuti u džep i isplatiti nešto novca Baskima ukoliko Kepa ne potpiše novi ugovor a pristane doći na Santiago Bernabeu.

Linker
24. travanj 2024 10:03