REUTERS/Susana Vera / REUTERS
EKSPLOZIJA TALENTA

REALOVOM MAJSTORU SE KLANJA ČITAVI SVIJET, A NAJVIŠE TALIJAN KOJEG JE 'PODERAO' 'Čak niti Messi nije znao tako odigrati, došlo mi je da mu zaplješćem'

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 04. rujan 2017. 20:57

Španjolski nogomet definitivno ima novog, velikog aduta. Poslije odličnih izdanja u dresu Real Madrida u dosdašnjem tijeku sezone, Isco Alarcon je zabljesnuo i u dresu reprezentacije te s dva pogotka Talijanima prekjučer u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo trasirao put pobjedi od 3:0 na Santiago Bernabeuu.

Priča se gotovo pa samo o njemu u Španjolskoj, novinski stupci vrve komplimentima o 25-godišnjem veznjaku, a hvale ga i iz suparničkog tabora.

Isco je parao mrežu Talijana u 14. i 40. minuti čime su Španjolci otišli na predah s dva gola prednosti, a konačnih 3:0 postavio je Alvaro Morata u 77. minuti. Oba Iscova pogotka bile su prave majstorije - najprije je naciljao iz slobodnog udarca sa 20-ak metara, praktički iz koraka i bez zaleta, a zatim je varkom izbacio čuvara, namjestio se na lijevu nogu i udarcem s vrha šesnaesterca matirao nemoćnog talijanskog velikana Gianluigija Buffona.

Brojne pohvale

Santiago Bernabeu je eksplodirao, propisno su proslavili pogotke ‘svog’ Isca, a imali su biti na što biti ponosni. Španjolci su se sada osamili na vrhu poretka kvalifikacijske skupine G s tri boda više od Italije i Rusija nije daleko, uskoro će kraj kvalifikacija, a s ovakvim Iscom ne bi trebalo biti problema za Furiju.

- Napatio sam se s njim. Teško sam ga pratio, čak niti Messi nije znao odigrati na takvoj razini. I meni je došlo da mu zaplješćem za igru koju je pokazao - izjavio je Marco Verratti, veznjak talijanske reprzentacije nakon utakmice.

Pohvale stižu sa svih strana, a naslovnice najuglednijih tiskovina iz obje zemlje dovoljno govore same za sebe. Isco je u prvom planu, kapu do poda su mu skinuli Marca, AS, El Mundo Deportivo, La Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport, Tuttosport... ‘Isco, kakav nasilnik’, ‘Isco torpedirao Italiju supergolovima još prije poluvremena’, ‘Svjetsko prvenstvo!’, ‘Izravno u Rusiju’, naslovi su španjolskih novina, koje uživaju u slavljenju novog heroja, dok Talijani uz komplimente Iscu dodaju dakako i kritike svojoj momčadi te postavljaju pitanja izborniku Venturi.

Slične su reakcije i na društvenim mrežama, navijači slave Realova majstora, ističu kako je ‘poderao’ Verrattija, a komplimenata se nisu suzdržavali čak niti navijači Realova rivala Barcelone, a kad ti i ‘neprijatelj’ oda priznanje - onda znaš da vrijediš.

Inače, fantastična predstava u subotu navečer samo je nastavak Iscova uspona koji traje već mjesecima, pa i duže, još od dolaska Zinedinea Zidanea za trenera Reala prije godinu i pol dana. Počeo je polako, ali sigurno izlaziti iz mraka gdje se nalazio još od dolaska iz Malage 2013. godine. Doduše, utakmica mu nije nikad nedostajalo, ali uglavnom je bio čovjek s klupe, igrač iz drugog plana i nikada se nije mogao do kraja izraziti i pokazati sve što zna.

Sada je u prilici uživati i konačno pobrati posve zaslužene komplimente, barem dok ne dođe prva sljedeća obveza, a doći će brzo, što u reprezentaciji, što u Real Madridu, današnji nogomet ne pita, raspored je uvijek natrpan.

l Asensio na putu

Osim sjajnog Isca, još jedan igrač Real Madrida mogao bi puno reći i u nacionalnom dresu, a to je Marco Asensio. Neosporni talent, možda i ponajveći u Španjolskoj, se slično poput Isca preko Reala probio do reprezentacije. Malo-pomalo skuplja minute i utakmice, još nije zabio, ali je protiv Talijana prvi put startao u natjecateljskoj utakmici i 21-godišnji krilni napadač je na pravom putu da postane nova zvijezda i snaga španjolske reprezentacije.

Stvari se lijepo razvijaju za društvo izbornika Julena Lopeteguija, Rusija je sve bliže, konture momčadi su jasne, igra prepoznatljiva, a iskaču i nove snage.

Linker
19. travanj 2024 09:06