REUTERS/Bruno Kelly / REUTERS
NIJEMAC NA HRVATSKOM RADARU

AMERIKANCIMA JE UDIJELIO KOŠARICU, HNS MORA DOZNATI 'KOLIKO JE HRVAT' Kramarić o novom potencijalnom reprezentativcu: 'On ne govori hrvatski...'

 
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. srpanj 2017. 15:34

Jeremy Toljan (22) odigrao je 20 utakmica za Hoffenheim u Bundesligi protekle sezone, već četiri godine je najvišem rangu natjecanja, neobično je polivalentan defenzivac koji u U-21 vrsti Njemačke igra desnog, u klubu često lijevog braniča, a može i stopera. Njegov domet s reprezentacijom Njemačke, koji ga je vinuo na vrh Europe zagolicao je zanimanje Hrvata jer kad netko ima pravo nastupa za Vatrene, a bundesligaški je nogometaš, to ne bi smjelo proći ne zapaženo.

Rođen u Stuttgartu, od oca Amerikanca i majke Hrvatice, ima u nogama sve mlađe uzraste Elfa, jedino još nije dočekao poziv Joachima Löwa u A vrstu. Zato ga je mamio Jürgen Klinsmann pod američki barjak, što je odbio.

Srebrićeva poruka

Nisu česti igrači koji jednako dobro djeluju s obje noge, a kako su braničke pozicije u nas deficitarne, čini se logičnim da Ante Čačić i HNS odmah zauzmu konkretan stav - je li Toljan taj, i ako jest krenu u akciju. No, tko je uopće danas “ministar za dijasporu“ u Savezu? Negda je šef svega bio Zorislav Srebrić, nedavno 23. lipnja navršila se točno 10-godišnjica kako su on, Vlatko Marković i Slaven Bilić privoljeli Ivana Rakitića za potpiše za Vatrene, FIFA mu je odobrenje poslala 1. rujna 2007. godine. Potom se u te vode bacio Ivo Šušak, malo je nedostajalo da u suradnji s Nikom Kovačem obuče u naš dres Branimira Hrgotu iz Švedske, pa je konce preuzeo Romeo Jozak, ali danas?

Toljan je duboko infiltriran u njemački nogomet i čini se da su vrlo male šanse da ga se privuče u “kockice“, ali ne može se unaprijed konstatirati da bi udijelio “košaricu” kao Amerikancima, ako se ne proba.

- Moram razgovarati s izbornikom i da se zauzmemo mišljenje unutar Saveza - odgovorio nam je Zorislav Srebrić, sada viši savjetnik Davora Šukera, na upit hoće li HNS pokrenuti “akciju Toljan“.

Prezime Toljan iz okolice je Senja, Brinja, hrvatsko u svakom slučaju. Čim nosi mamimo, a ne tatino, razumljivije je što ga SAD ne veže. Dakako da se takve stvari moraju raditi potiho, diplomatski.

Suigrač je Andreja Kramarića, pitali smo Vatrenog zanima li Toljana igranje za Hrvatsku i govori li hrvatski jezik?

- Ne znam ništa o tome. Ne mogu reći bi li igrao za našu reprezentaciju. Ali naš jezik ne priča - odgovorio je Kramarić.

Što svakako nije dobar znak, koliko se uopće osjeća Hrvatom?

Podsjeća na Mikića

Toljan nije Rakitić, niti Petrić, ne radi se ni o kakvom španeru koji će gledatelje bacati sa stolca. Štoviše, redoviti pratitelji Hoffenheima će reći - mora još puno učiti. Brzinom, ali i nekim taktičko-tehničkim manjkavostima pomalo podsjeća na Mihaela Mikića, koji se u karijeri nakitio trofejima, a igrao je i za reprezentaciju. No, silno je moćan, daleko moćniji, a to što mu centaršutovi nemaju radarsko navođenje možda još može popraviti. Nije igrač koji će šarmirati i sad je ključna ocjena izbornika Čačića - vrijedi li se za njega boriti.

Svojedobno je buknula kampanja oko Marija Gavranovića, koji je izabrao Švicarsku. Tadašnji vođa Vatrenih Slaven Bilić izložio je svoj stručni autoritet tvrdnjom da Hrvatska ima i bolje napadače. Iako Gavranoviću komplimenti na doprinosu koji je dao Rijekinoj tituli, definitivno je bio u pravu.

Toljan je tamnije puti, no imali smo Dudua, Sammira, nikakva novost ne bi bio za hrvatsku reprezentaciju. Zbog pravila FIFA-e gotovo je nemoguće da bi ga se na brzinu odjenulo u naš dres, već do rujna i nastavka kvalifikacija. Zato vremena još ima da se vidi je li prvak Europe s Njemačkom do 21 godine, budućnost Hrvatske. Barem da se dozna želi li o tome uopće razgovarati.

Odlični ofenzivni veznjak Borussije Dortmund Christian Pulišić izabrao je Ameriku. Šteta. Mladi Bayernov napadač Mario Crnički, kojeg Carlo Ancelotti vidi u širem krugu momčadi, kazao je - Hrvatska. I tako dalje. Perspektiva nacionalne vrste ovisi nam o radu u našoj državi i ligi, ali poneki “ukras“ sa strane svakako može dobro doći. Ionako sve više Hrvata živi u dijaspori.

Linker
25. travanj 2024 15:00