REUTERS
LIVAJA EKSKLUZIVNO ZA SN

BRILJIRA U GRČKOJ I DOBRO POZNAJE SITUACIJU U NJIHOVOJ REPREZENTACIJI 'Sigurni su da će nas izbaciti, ali rekao sam im - pričat ćemo nakon utakmice'

MARKO LIVAJA ZA SN Napadač AEK-a, suigrač trojice Skibbeovih reprezentativaca, prenosi optimizam iz Grčke
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. studeni 2017. 15:57

Marko Livaja odigrao je već 17 utakmica za AEK u raznim natjecanjima, ima dva gola i četiri asistencije. Danas ih čeka derbi s PAOK-om Marina Leovca. Livaja je daleko bliže nego Riječani da prođe skupinu Europske lige, u Grčkoj mu je odlično, što i sam potvrđuje.

- Zadovoljan sam, sve jako dobro ide, stalno igram, zaista imam zbog čega biti sretan. Imamo dobre rezultate na svim frontama, odlično je. Igram veznog, recimo polušpicu, kao desetka, rijetko sam baš napadač. Najbitnije mi je da imam kontinuitet. Atena je odličan grad za život, klima je dosta slična dalmatinskoj, privikao sam se, suigrači su sjajni. Nemam nikakvih problema u komunikaciji, svi govore engleski, trener je Španjolac, a ja razumijem i španjolski. Liga po kvaliteti nije ni blizu Primeri, ali četiri-pet klubova svake godine ulaže u igrače i igra dobro - govori Livaja.

Bilo bi sukoba

Ima vatrene fanove, što ga asocira na Split.

- Tako je, to je sličan mentalitet, gdje god igramo, uz nas su, iako na neke gostujuće utakmice ne smiju ići.

Tako ni u Pireju na utakmici Grčka - Hrvatska neće biti tribine za gostujuće pristaše.

- To nije normalno za nogomet, ali svi znamo kako su UEFA i FIFA rigorozne, posljedica nereda može biti i izbacivanje sa Svjetskog prvenstva, pa je ta odluka sasvim u redu. Nikome nije tajna kakva je prošlost odnosa naših i grčkih navijača, sigurno bi bilo sukoba, ali sve je to normalno.

Kome dajete veće šanse u doigravanju?

- Dosta smo kvalitetnija momčad, imamo bolje igrače. Grčka igra obrambeno i logično je reći da neće biti lako. Opet, mi smo favoriti, ako budemo igrali kako znamo, trebali bismo proći.

Mantalos velik minus

Gledali ste Grke?

- Jesam, istina, na televiziji. Oni imaju kvalitetu, prije svih mislim na Fortounisa, obrambene igrače, nekoliko iskusnih vani poput Mitrogloua, tako da to nije ekipa za koju se može reći da ne zna igrati nogomet. No takav im je mentalitet, više se baziraju na obranu pa iz kontri pokušavaju raniti protivnika.

Ne dijelite mišljenje onih koji tvrde da će biti dvaput po 0:0?

- Ne mislim tako. Ako bi Hrvatska rano povela u Maksimiru, moglo bi biti pogodaka. Ujedno, svaka ekipa u play-offu želi dati pogodak u gostima.

Koliko je hendikep za Grke što nema Mantalosa, kapetana vašeg AEK-a?

- Mislim da im je to velik problem. Dvije-tri godine igra standardno u reprezentaciji, ima kvalitetu i iskustvo. Znači im dosta jer nemaju pravo krilo.

Manolas neće smjeti igrati prvu utakmicu. Je li to prednost za Vatrene?

- Je, jer je Manolas jedan od boljih stopera u Europi, nedostajat će im njegov doprinos, međutim imaju još dva-tri dobra stopera, pa mislim da unatoč njegovom izostanku neće biti drastične promjene u grčkoj igri.

Razgovarate li s kolegama iz AEK-a o reprezentaciji, ima li zadirkivanja?

- Ima, naravno, oni su uvjereni da će nas izbaciti i otići na Svjetsko prvenstvo. Rekao sam im samo - razgovarat ćemo nakon utakmice! Bolje čuvajte koncentraciju i energiju za klupske nastupe. Govore da su dobili jednog od dva najteža protivnika, uz Italiju, nisu zadovoljni ždrijebom, ali stvarno vjeruju da mogu u Rusiju. Oni su fanatici, vidjet ćemo na kraju sve, iako mislim da je Hrvatska dosta kvalitetnija reprezentacija.

Ako vjerujete toliko u Hrvatsku, možda im ponudite neku okladu? Da to naplatite?

- Pa, porazgovarat ćemo, samo da prođe PAOK.

Kriv je mentalitet

Zlatko Dalić pozvao je Vlašića, koji dosad nije bio u A vrsti, vratio Rebića, Strinića i Leovca, je li to i vama motiv da se nametnete, da možda i vas jednom priključi?

- Gledajte, ja imam motiv, svaku utakmicu igram 100 posto. Izbornik ima svoje opcije, koga želi i tko mu treba, sve je na njemu.

Može li Hrvatska to riješiti u Zagrebu ili će odluka pasti u Pireju?

- Mislim da Hrvatska može to riješiti u Zagrebu pobjedom 2:0 ili 3:0. U stanju je zabiti dva-tri gola Grcima, dakako, bude li igrala kako zna i može.

Ali opet je to mučenje u kvalifikacijama.

- Svi su mislili da je to laka skupina, da se trebamo prošetati, najviše je to javnost očekivala. Mentalitet je glavni razlog tome. Iako su rezultati Islanda senzacija, dok se nama namjestilo kako nije trebalo.

Klupski nogomet? Kao treći dočekujete drugu momčad na ljestvici, PAOK. Je li moguće da netko ove sezone skine Olympiacos s trona prvaka?

- Moguće je. Imamo stvarno jako dobru ekipu i mi i PAOK, naš predsjednik i ljudi u klubu nadaju se tituli. Prvenstvo nikad nije bilo neizvjesnije. Istina, napravili smo par kikseva, malo smo platili što igramo Europu. Olympiacos je izgubio od nas i Panathinaikosa, nije to momčad kakva je bila prije pet-šest godina.

U Euroligi ste u skupini s Rijekom, ali nakon Milana imate najveće šanse za prolaz. Vidite li i dalje Rijeku i Austriju kao prijetnju?

- Sve dok imaju šanse proći skupinu, oni su nam prijetnja. Igramo za mjesec dana s Rijekom kod kuće i ući ćemo 100 posto u taj susret; neodlučen rezultat, ako Milan pobijedi Austriju, vodi nas u drugi krug. Želimo biti prvi u skupini, otvori li se šansa. Doduše, nama je najvažnije da se pokuša osvojiti prvenstvo i kup, a u Europi su porasli apetiti nakon što smo dobili u Rijeci, tada su rekli - ova se skupina mora proći. Ali AEK 23 godine nije bio prvak i to je prioritet.

To bi slavlje vjerojatno trajalo tjedan dana. Možda bi svaki igrač dobio spomenik, ionako ih ima po Ateni o-ho-ho.

- Moguće, da. Ne bi bilo ništa čudno - zaključio je Livaja.

Linker
19. travanj 2024 01:51