Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA JL

ČAČIĆ OTVORENO O VRUĆIM TEMAMA Hrvatski izbornik 'objasnio' debakl, Perišićevo prozivanje Šukera, 'ignoriranje' pojedinaca

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. travanj 2017. 11:53

Zanimljivih pet dana u životu Ante Čačića. Nakon što je u petak apsolvirao Ukrajinu i zaslužio novi ugovor s HNS-om, već u utorak je izbornik izgubio nadzor nad upravljačem nacionalne momčadi i pretrpio težak karambol.

U ekskluzivnom razgovoru za JL objašnjava zašto je za poraz okrivio pijesak, što očekuje od izleta u L.A., zbog čega Pivarić ostaje njegov favorit i zašto u Ligi prvaka navija za Monaco...

Za blamažu u Tallinnu optužili ste nagaznu minu zakopanu u pijesku Le Coq Arene. Nije li ipak rezultatu kumovala prepotencija i slaba priprema utakmice?

- Nije, niti slučajno. Za početak moram pojasniti kontekst: uopće ne bismo išli na put u Estoniju u ovom terminu, uzimajući u obzir tamošnju temperaturu i uvjete, da nije bilo džentlmenskog dogovora s estonskim savezom. HNS je pristao uzvratiti uslugu Estoncima nakon njihova fer postupka prošle godine, a ovo je bio jedini ponuđeni termin u kalendaru. Nemam problema s preuzimanjem odgovornosti za visoki poraz, ali branit ću tvrdnju da se na takvoj podlozi nije moglo bolje. Pogotovo kada uzmete u obzir da smo u dvoboj ušli s hendikepom, nikada u povijesti hrvatska reprezentacija nije primila pogodak u 1. minuti - objašnjava Čačić.


Nikola Kalinić Goal HD - Croatia 1-0 Ukraine...

Sam po sebi poraz u test utakmici nije razlog za velike lamentacije, ali zbunjuju alibiji koje nudite nekim igračima. Što vam, recimo, znači ocjena “žao mi je Kovačića”? Malo je igrao u posljednje vrijeme u Realu, ovo je bila prilika da odmah zgrabi utakmicu za ovratnik?

- Da, bilo mi ga je žao, kao što mi je žao bilo Kramarića koji je inače izvrstan u pripremi napadačke završnice, i kao što mi je bilo žao Pjace koji do izlaska zbog ozljede nije uspio uhvatiti dobar ritam, zatim i Perišića... Hoću reći da ne možete vući ravne crte po hrapavom papiru, ništa drugo. Mi imamo tehnički puno potkovanije i plemenitije igrače od Estonaca, oni su naučili prirodnim putem, građenjem napada ‘od začeća’ dolaziti do prilika i golova, a u Tallinnu je to bilo nemoguće. Tamo do 40-i-neke minute to nam je još donekle uspijevalo, ali vidjeli ste alarmantne reakcije igrača nakon Pjacine ozljede, u tom trenutku je bilo teško i vratiti punu koncentraciju.

Je li Ivan Perišić u pravu kada proziva Davora Šukera? Dojam je da vam predsjednik HNS-a i inače prečesto dovlači liliputance poput San Marina ili Moldavije?

- Perišić je emotivan momak koji je definitivno želio da ova utakmica dobro završi po reprezentaciju, pogotovo kada znate da je prvi put istrčao s kapetanskom vrpcom oko ruke. Kao nekadašnji veliki igrač Davor Šuker lako će shvatiti, nema tu govora o dijeljenju lekcija ili narušavanju predsjednikova autoriteta. Što se tiče test utakmica, HNS ih dogovara uzimajući u obzir različite čimbenike, između ostalog konzultira se i moje mišljenje. Kritika ovdje nije opravdana jer igrali smo za mojeg mandata i s Rusijom, Izraelom ili Mađarskom kao sudionicom završnice Eura. Kalibar San Marina i Moldavije sam tražio uoči odlaska u Francusku i kasnije se pokazalo da sam ispravno rezonirao. Španjolci i Turci, naši suparnici u skupini, završnu glazuru su udarali protiv jakih suparnika, a mi smo ih pobijedili.

Što namjeravate dobiti od izleta u Los Angeles krajem svibnja?

- Nekolicini naših kandidata sezona završava 20. svibnja. Pitam vas trebaju li bez natjecateljskog podražaja čekati 11. lipnja i gostovanje na Islandu ili je bolje da odigraju provjeru s jakim Meksikom? Prvi put u povijesti reprezentacija odlazi na tu stranu globusa, mogu vam reći da su svi igrači zainteresirani za taj izlet i motivirani za meč s Meksikom. Na put se kreće 23. svibnja, utakmica je 27. svibnja, kući se vraćamo dan poslije. Ostaje nam dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu utakmice s Islandom.

Puno je medijskog prostora uoči Estonije potrošeno na analizu vašeg rostera. U takvim prilikama već po navici prekomjernom granatiranju biva izložen vaš “libling” Josip Pivarić...

- Josip Pivarić kod mene je za reprezentaciju odigrao šest kvalifikacijskih utakmica. U tih šest utakmica Hrvatska je ostvarila šest pobjeda, postigla je 14 golova, nije primila niti jedan. U posljednjem nastupu protiv Ukrajine protiv sebe je imao Jarmolenka, igrača za kojim trči pola Europe. Jarmolenko ga je probio jednom ili dva puta, što će se braniču dogoditi i u dvoboju s nižerazrednim krilnim napadačem, dok je Pivarić na drugoj strani imao više prodora i upotrebljivih ubačaja. Pametnom dosta. Taj je dečko, kako kažete, zaista bez pravog razloga izložen prekomjernom granatiranju.

Više smo vas zapravo granatirali zbog ignoriranja Pašalića i Andrijaševića. Zar u protokolu prijateljske utakmice nema mjesta za igrača Milana i najboljeg pojedinca 1. HNL?

- Da bi njih dvojica ušla u najuži krug, druga dvojica moraju ispasti iz momčadi, a govorimo o veznom redu, segmentu u kojem smo najbolje pokriveni. Nemojte od mene očekivati da budem populist, neću popuštati pod pritiskom medija i javnosti, kriteriji za odabir bit će isključivo sportski. U ovom konkretnom slučaju Andrijaševiću i Pašaliću više će koristiti trening s matičnim momčadima, brušenje forme za kraj sezone, nego tih pola sata ili 45 minuta u Tallinnu.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Novi ugovor kojim ste nagrađeni već na polovici kvalifikacijskog puta prema Rusiji mora predstavljati veliku osobnu satisfakciju?

- Naravno, iako znam da u našem poslu ugovori vrijede do sljedećeg poraza. Do danas nisam shvatio način na koji je u javnosti dočekano moje imenovanje, to podcjenjivanje i zgražanje. Pitao sam ljude u Savezu - pa kako su to bivali imenovani moji prethodnici? Rekli su mi - isto kao i vi. OK, prihvatio sam taj križ i krenuo raditi u onoj klimi antinogometne i antihaenesove histerije. Kada danas rekapituliram učinak, vidim da su igrači odradili ogroman posao. Sretan sam zbog njih, nema više u meni velike gorčine niti zbog onakvog frustrirajućeg oproštaja od Eura, jer vidim da u tom trenutku jednostavno nismo imali sreće. Pogodili smo vratnicu 23 sekunde prije nego što ćemo primiti gol protiv Portugala. Ispali smo, ali smo na svojem putu senzibilizirali hrvatskog čovjeka za reprezentaciju kao nikada prije. Nitko tih dana nije bio ravnodušan...

Ugovor ste ipak dobili zbog uvjerljivog nastavka priče u ovom ciklusu?

- Nisam se bojao da će momčad zaroniti u depresiju. Znao sam da posjedujemo kvalitetne igrače i sjajnu atmosferu u svlačionici, jedino je zebnju izazivao taj nastavak igranja pred praznim tribinama. Na startu smo protiv Turske odigrali možda i najbolju utakmicu ovih kvalifikacija, pogodili smo četiri vratnice, završilo je 1-1, ali bio sam siguran da će se stvari pozitivno odvijati. Matematika kaže da smo u vrhu, među najčvršćim europskim momčadima, po broju primljenih golova uz bok Englezima i Nijemcima. Brojem osvojenih bodova odmah iza Švicarske i Francuske koje imaju maksimalan učinak.

Upoznali ste sve konkurente u skupini. Tko je najopasniji suparnik u borbi za prvo mjesto?

- Teško mi je odlučiti. Island, Turska i Ukrajina imaju i kvalitete i mane, zato neću birati. Radije podsjećam igrače da utakmice s Kosovom i Finskom također počinju rezultatom 0-0. Znam da zvuči kao fraza, ali nema u nogometu više unaprijed dobivenih utakmica. U tom smislu dobro bi bilo da nam ova Estonija treperi negdje u podsvijesti, neka bude neke koristi od te utakmice. Ostajem optimist, na kursu one najave uoči Eura da ova generacija treba izaći iz sjene ‘vatrenih’ na velikom natjecanju, ali moram učiti iz iskustava mojih prethodnika. Na polovici kvalifikacijskih ciklusa su Igor Štimac i Niko Kovač također imali jako dobra prolazna vremena, pa je kasnije ipak zavladala panika i događale su se smjene izbornika.

Koprivnica, 270516
Na Gradskom stadionu u Koprivnici igra se utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Moldavije u sklopu priprema za Euro 2016.
Na fotografiji: Alen Halilovic
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Zapinje li negdje s integracijom mlađih igrača u A-reprezentaciju? Pjaca, Halilović, Ćorić, Pašalić ili Vlašić više su dekoracija u priči, nego igrači spremni naslijediti naslovne uloge od Modrića, Mandžukića i Rakitića?

- Njihov talent i tretman u klubovima nije sporan, sve je na njima. Reprezentaciji niti ovako ne manjka mladih i već afirmiranih igrača, ako se slažemo s ocjenom da su igrači sa 23 ili 24 još uvijek mladi kada govorimo u kontekstu reprezentacije. Unutra su otprije Kovačić, Brozović, Kramarić, Jedvaj, Vrsaljko, sada i Mitrović, a od sutra Pašalić ili Brekalo...

Sedmorica reprezentativaca pripremaju se za završne krugove u Ligi prvaka. Čiji nogomet preferirate?

- Danas me oduševljava nogomet kakav igra Monaco, to je najbliže onoj filozofiji koju sam prigrlio kada sam ušao u trenerske vode. Uvijek za gol više, napadački, ofenzivno, atraktivno. Posljednji visoki rezultati u Ligi prvaka i inače pokazuju da je taj trend zavladao vrhunskim nogometom. Favorita nemam, ali dominacija španjolskih klubova već duže vrijeme ukazuje da pobjednika treba tražiti u krugu njihovih klubova.

Linker
26. travanj 2024 21:01