REUTERS
PONOSAN NA PORAZ!?

ČAK NI APSOLUTNI VELIKAN NIJE NEDODIRLJIV Legenda na udaru nakon teškog poraza od Hrvatske, 'ruši' ga njegov Dinamo!?

UKRAJINA DAN POSLIJE Nakon što su Ukrajinci ostali bez SP-a u Rusiji, njihov izbornik ostao bez podrške jednog od dva najveća kluba u državi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. listopad 2017. 00:31

“Hrvatska je bila bolja”, “Zaslužena pobjeda Hrvata...”, samo su neki od komentara ukrajinskih medija i stručnih analitičara. Ševčenko je, očekivano, na udaru. Slavna igračka karijera brzo je pala u zaborav, samo se trenerski rad danas broji. Nije uspio Ukrajinu odvesti u dodatne kvalifikacije za SP i Ukrajince čeka žestoka “razmjena mišljenja” po pitanju statusa Ševčenka. Kapetan iz prošlog saziva reprezentacije drži stranu Ševčenku.

- Šteta, velika šteta. Reprezentacija je pokazala napredak, odigrali su odlično prvo poluvrijeme, ali ne znam što se dogodilo u nastavku. Ali, pružili su nam nadu - poručio je Vjačeslav Ševčuk, ukrajinski reprezentativac koji je na Euru 2016. nosio kapetansku vrpcu.

Nitko nije nedodirljiv

Najpopularniji ukrajinski sportski portal Sport.ua ponudio je svojim registriranim čitateljima anketu na temu “treba li Ševčenko ostati”. Tijesnih 51 % dobio je Ševčenko u prvih sat vremena glasovanja na uzorku od 300 glasača. Neće web anketa promijeniti izbornika, ali jasno ukazuje da nitko nije nedodirljiv. Artem Frankov, član Izvršnog odbora Ukrajinske nogometne federacije (FFU) naglasio je kako Ševčenko ipak nije čudotvorac.

- Ne znam tko bi s našim kadrom igrača napravio bolji rezultat - rezignirano je poručio Frankov.

Ukrajina je vjerovala, Ukrajina se nadala, ali ni podrška 70.000 ljudi na Olimpijskom stadionu u Kijevu nije pomogla. Ukrajina jednostavno nije dorasla Hrvatskoj i kvalifikacije je završila na pomalo razočaravajući način. Ševčenko ima zagovornika, ali ima i oponenata. Nije Ševa imun na kritike poslije deprimirajućeg poraza u susretu golemog uloga.

- Nismo imali snage za dva poluvremena. Mogu razumjeti da su igrači umorni posljednjih 15-20 minuta, ali da nemaju snage na početku drugog dijela, to ne shvaćam - kazao je Vadim Jevtušenko, nekoć igrač kijevskog Dynama, a potom i pomoćnik izbornika Mihajličenka u stožeru koji je vodio Ukrajince u kvalifikacijama za SP 2010. godine.

- Nakon odmora potpuno smo izgubili inicijativu. Neshvatljivo je da Modrić onako slobodan, potpuno neometan ubaci sjajan centaršut. Imao je vremena pogledati, namjestiti se, a gdje su bili naši veznjaci, kako nitko nije ušao u blok? - zapitao se Jevtušenko.

Ukraine National Football Team head coach Andriy Shevchenko gives a press conference on the eve of the team' s a day before their 2018 FIFA World Cup Qualifiers match against Turkey on September 01, 2017 in Kharkov, Ukraine., Image: 348000888, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for publication in Turkey., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Seskimphoto
Profimedia, Seskimphoto

Ponosan na poraz!?

Najvećim se kritičarom Ševčenka pokazao čovjek iz kluba u kojem je ponikao ukrajinski izbornik. Nikolaj Nesenjuk nema ime poznato široj javnosti, ali kada se zna da obnaša dužnost voditelja medijskog odjela Dynama Kijev, onda poruka ima težinu.

- Ševčenko je gotovo ponosan na poraz. Recite mi zašto su Hrvati promijenili izbornika nakon poraza od Turske i remija s Finskom? Zato što nije ispunio zadatak. Ali kod nas se ne može promijeniti izbornik, jer je on Ševčenko. U svim normalnim zemljama trener sam podnese zahtjev za razrješenjem. Ponudi ostavku iz moralnih razloga, zbog neuspjeha - poručio je Nesenjuk u ime Dynama Kijev.

Dvije su točke prijepora. Prva je pozivanje u reprezentaciju igrača Šahtara Brazilca Marlosa koji je praktički premjestio Jarmolenka s desnog krila u vrh napada, a drugi je neprikladna taktika za ključnu utakmicu. Ševčenko je “u sedlu”, ali nikada nije dobro kada nema podršku jednog od dva najveća kluba u državi. Dynamo Kijev definitivno ne drži “leđa” izborniku.

Ali, Ševčenko je svim kritičarima poručio: “Ako nastavim dalje, moja filozofija igre neće se promijeniti.”

Linker
18. travanj 2024 05:17