CROPIX
SVE DOBRE I LOŠE STRANE

ČAK OSAM GODINA JE PROVEO U 'NJIHOVIM' REDOVIMA, O UKRAJINCIMA ZNA APSOLUTNO SVE 'Ševčenko ih je pokrenuo, ali protiv Hrvatske neće uspjeti'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2017. 20:54

Goran Sablić (37) osam je godina proveo u kijevskom Dynamu. O ukrajinskom nogometu zna praktički sve. Trenutačno je šef struke Širokog Brijega, plasirao se u polufinale Kupa BiH, na prvenstvenoj ljestvici je - sedmi. Pamti Široki i bolja vremena, ali odlaskom generala Mije Jelića s predsjedničke funkcije klub više nije tako moćan kao prije. Makar će nam Sablić kazati da po kvaliteti momčadi spada među četiri bosansko-hercegovačka kluba te da je ova sezona zapravo tranzicijska.

Zanimalo nas je kako on vidi reprezentaciju Andrija Ševčenka, mogu li nas Ukrajinci iznenaditi na Maksimiru?

- Ukrajina najveće nade polaže u Ševčenka! Promijenio je stručni stožer u kojem su Španjolac Riancho i Talijan Tassotti. Reprezentacija Ukrajine totalno se resetirala u smislu treninga i ophođenja igrača. Dolaskom Ševčenka sve je posve drukčije. Međutim, treba napomenuti da reprezentacija nije klub te da treba vremena da se usvoje novi postulati - kaže Sablić.

Mentalitet loša strana

Priča nam da se igra Ukrajine totalno promijenila, iako su reprezentativci uglavnom iz Šahtara i kijevskog Dynama.

- U Ukrajini se promijenio način igranja nogometa, pa se to pokušava prenijeti i na reprezentaciju. Teže pas igri, kombinatorici. Vidjet ćete u petak, neće Ukrajina igrati toliko na kontranapade što im je do sada bio forte.

Ipak, kaže da je zanimljivo da su im udarne snage dva krilna igrača, Jarmolenko i Konopljanka koji baš vole igru na kontre i polukontre.

- Oni vrlo dobro znaju da su ima ta dva krilna igrača najveća prilika u Maksimiru, na njima će temeljiti svoju strategiju jer znaju da imamo problema u obrambenom dijelu otpadanjem važnih braniča Ćorluke i Vrsaljka.

Kad se radi o jakim stranama Ukrajine, Sablić će navesti stoperski par Rakickij i Kučer, ali drži da Ukrajina nema što tražiti u sredini travnjaka.

- Ukrajinski reprezentativci u sredini travnjaka nisu se u stanju suprotstaviti Modriću, Rakitiću, Badelju... Ma, Hrvatska je objektivno kvalitetnija momčad, mnogo iskusnija u ovakvim utakmicama. Međutim, nikako ne smijemo podcijeniti Ševčenkovu momčad. Oni su u stanju dobro odigrati momčadski te bljesnuti preko Jarmolenka i Konopljanke. Taj dvojac svakome može napraviti probleme. Kad sam već spomenuo stopere, Rakickij je odličan, ima ekstra dobar dijagonalni pas.

Gdje Sablić detektira najslabije strane Ukrajine?

- Tu uopće ne treba ulaziti u posebne analize. Najslabija, debelo najslabija strana Ukrajine je njihov - mentalitet! Osam godina sam igrao u Dynamu, znam to jako dobro. Bili smo super u prvenstvu, a čim smo prešli granicu, bilo smo mnogo slabiji. Kad ukrajinski klubovi i reprezentacija igraju na gostovanjima, nisu goropadni, igraju mnogo plašljivije, izgore...

Dobro, možda je reprezentaciji Ševčenko vratio kuražu?

- On je donio dosta toga novoga, kao nogometnu legendu igrači ga slijede, donio je dosta toga novoga ne samo na travnjaku, nego i oko nogometa. Može se kazati da su u pozitivnom zamahu, ali dolaze na megdan Hrvatskoj, a mi smo kvalitetnija momčad. Prije su ukrajinski izbornici bili stariji, sad je došao čovjek s velikim imenom i ambicijom. Da, može ih bitno pokrenuti, ali sumnjam da će se to dogoditi protiv Hrvatske - zaključio je Sablić.

Linker
26. travanj 2024 06:13