REUTERS
KOMENTAR LIJEČNIKA VATRENIH

ĆORLUKA ĆE SE VRATITI JAČI NEGO IKAD Hrvatskog stopera operirat će stručnjak kojeg su prozvali 'Bogom': To je najbolja odluka koju je mogao donijeti!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 26. travanj 2017. 17:24

Ivan Rakitić je perfektnim potezom u “el clasicu”, koji je Thierry Henry prozvao superinteligentnim, zaokružio sjajni vikend, u kojem su kao na traci curile vijesti o golovima i/ili asistencijama Mandžukića, Perišića, Perice, Rebića, Čopa i Milića, no da sve ne bude fantastično, pobrinuo se “ruski front”, s kojeg je stigla najgora moguća informacija: Vedran Ćorluka doživio je rupturu Ahilove tetive desne noge...

Radi se o jednoj od težih ozljeda u nogometaša, ali samo zbog vremenskog okvira. Naime, nogometaši se redovito vraćaju nakon takve ozljede, štoviše, nakon operacije i adekvatne rehabilitacije ta tetiva u pravilu postaje čvršća od one druge, međutim za kompletni oporavak nužno je strpljenje. Kapetan Lokomotiva je, dakle, tijekom utakmice s Amkarom (3-3), u kojoj je upisao i asistenciju, u jednome času bez ikakvog kontakta u trku osjetio veliku bol u desnoj tetivi. Trener ga je odmah izvadio, a prvi pregled pokazao se prokleto točnim...

Zagreb, 290816.
Igraliste Hitrec-Kacian.
Prvi trening hrvatske nogometne reprezentacije prije utakmice protiv Turske u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 godine.
Na fotografiji: Vedran Corluka i Dejan Lovren.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Nema dvojbe, Vedran Ćorluka će se sigurno vratiti u odličnom stanju, nogometaši se bez problema vraćaju nakon tih operacija - reći će u startu naš vrsni ortoped i liječnik reprezentacije Boris Nemec, uz objašnjenje...

- Važno je znati sljedeće: nakon operacije tetive potrebno je vrijeme, u pravilu nekoliko mjeseci da tetiva zaraste, a u tome periodu valja izbjegavati bilo kakve treninge. Potom se može krenuti lagano, a uz fizikalnu terapiju nakon šest mjeseci od operacije pacijent može ući u puni trening. Čvršći nego je bio prije - otkriva Nemec.

BORDEAUX, FRANCE - JUNE 21:  Nikola Kalinic (R) of Croatia celebrates scoring his team's first goal with his team mate Vedran Corluka (L) during the UEFA EURO 2016 Group D match between Croatia and Spain at Stade Matmut Atlantique on June 21, 2016 in Bordeaux, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Vedran Ćorluka Hrvatska

Pogotovo kada ga “obradi” profesor Sakari Orava, Finac koji je u sportskoj medicini izgradio status legende. Kroz njegov skalpel prošli su brojni velikani, poput Barzaglija, Deschampsa, Guardiole, Vermaelena, Gebreselassieja, Merlene Ottey, a španjolska trkačica Marta Domínguez opisala ga je u dvije riječi: “como díos”, dakle poput Boga...

- To je najbolja odluka koju je Čarli mogao donijeti. Radi se o izuzetnom stručnjaku, u čiju listu klijenata spadaju Real Madrid, Sevilla, Barcelona, Chelsea, Juventus i Milan i koji je, recimo, savršeno riješio slučaj Davida Beckhama. On ne spada u sam vrh, on doista je vrh ortopedije po pitanju ozljede Ahilove tetive - otkrit će dr. Nemec.

Deauville, Francuska, 140616.
Parc de Loisirs.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u kampu Deauville.
Na fotografiji: oziljak na glavi Vedrana Corluke.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Vedran Ćorluka na treningu hrvatske reprezentacije.

Prema, dakle, saznanjima iz Rusije, ali i iz liječničkog tabora “vatrenih”, 31-godišnji dokapetan “vatrenih” definitivno će propustiti ostatak kvalifikacija za SP, ali bi do Rusije morao biti spreman.

Što to znači za Hrvatsku? “Vatrene” do kraja kvalifikacija očekuje još pet dvoboja (Island, Kosovo, Turska, Finska, Ukrajina), a u njima je Ante Čačić ostao na Vidi i Mitroviću, koji su pokazali da su dobar tandem, dok iz drugog reda prigodu čekaju Jedvaj i Lešković.

Deauville, Francuska, 130616.
Parc de Loisirs.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u kampu Deauville.
Na fotografiji: Ante Cacic, Boris Nemec.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

U ovakvoj situaciji čini se idealnim tajmingom da se u A-vrstu pozove Duje Ćaleta-Car, koji je u vodećoj momčadi austrijskog prvenstva Red Bull Salzburgu skupio 27 nastupa. S obzirom da ima samo 20 godina, te da je najvredniji eksponat obrambenog dijela elitne austrijske momčadi, dionice tog Šibenčanina moraju rasti, pogotovo jer se radi o ulaganju u budućnost. Kako se u trening nakon ozljede koljena vratio Vrsaljko, za vjerovati je da će se on stići oporaviti do 11. lipnja i sudara s Islanđanima. No valja imati na umu i deficitarnost bekova, pa bi se u kadru trebalo pronaći mjesta i za nekog iz ešalona lijevih bekova “na čekanju”, Strinića i Leovca. Pogotovo kada se uzme u obzir Pivarićeva forma.

Linker
24. travanj 2024 09:29