Profimedia, Sputnik
MUKE ZA ČAČIĆA

DANIJEL SUBAŠIĆ ZA SN OTKRIO KAKO SE OZLIJEDIO 'Ma, nevjerojatno. Peh, sramota, nemogući peh...Da je bilo na utakmici rekao bih, ali ovako...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. rujan 2017. 18:15

Niti Danijel Subašić neće moći pomoći Vatrenima u listopadskim kvalifikacijskim utakmicama s Finskom i Ukrajinom, iako on to silno želi i sve će učiniti da se oporavi na vrijeme, no s obzirom na dijagnozu to bi bilo čudo. Realno je, na vrata će morati Lovre Kalinić ili možda Dominik Livaković, kojeg izbornik Čačić odabere. Subašić nam se javio u četvrtak poslijepodne nakon što je napravio pregled magnetskom rezonancom.

- U gležnju desne noge jedan mi je ligament pukao, a jedan napukao. Liječnicu kažu da mi trebaju tri tjedna da to zaraste i za rehabilitaciju. Na okupljanje reprezentacije bih se praktično morao javiti za dva tjedna, jasno da je to teško očekivati. Vidjet ćemo što će biti, radit ću non-stop terapije, ali zaista teško.

Znači da objektivno nećete moći?

- Da, ali nisam ja važan, bitna je momčad. Ima tko igrati, na mlađima svijet ostaje.

Michael Steele/Getty Images
Getty Images

Kako se to dogodilo na treningu u Leipzigu?

- Ma nevjerojatno. Na kraju treninga, ostali smo za zadnjih deset šuterskih minuta. Bio sam na golu, odradio seriju, pa stao sa strane da drugi vratar također to obavi. On je jednu loptu obranio, letjela je prema meni po zraku, išao sam skočiti na nju, napravio dva koraka unatrag, i dok sam bio u skoku druga je lopta, odakle se samo stvorila, prošla ispod, nisam je vidio, u doskoku sam na nju stao i izvrnuo zglob. Eto, to se zbilo.

Pa zaista peh. Kao na filmu.

- Peh sramota, nemogući peh. Što reći? Da se ozlijedim na utakmici rekao bih, ali ovako, u zadnjoj minuti treninga, kad trebaš već ići u svlačionicu. Ozlijedio sam se na ništa. Šteta, šteta...

Srećom ne traži mjesece stanke...

- Točno, ali žao mi je zbog reprezentacije. Radit ću non-stop terapcije pa ćemo vidjeti hoću li uopće moći razmišljati o reprezentaciji.

Nakon poraza od Nice 4:0 uzeli ste bod kod RB Leipziga.

- Nije nam bilo lako nakon Nice, gdje smo bili totalno dezorijentirani, nikakvi, neorganizirani, a odigrali smo OK utakmicu. Sljedeće kolo igramo s Portom, probat ćemo uzeti tri boda, cilj je da prođemo skupinu.

Danijel Subašić
Reuters / Phil Noble / REUTERS

Kakav je osjećaj igrati u takvoj očerupanoj ekipi bez toliko igrača koji su otišli?

- I došli su kvalitetni nogometaši, samo treba vremena, nije lako to sve opet uštimati. Nekima jedan ode pa se ne mogu sastati, mi smo ostali bez sedam-osam...

Nama je daleko važnije Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kako vidite aktualni trenutak reprezentacije? Razne su analize, Mario Mandžukić kaže da ste se uljuljkali, da ste mislili kako će SP doći samo od sebe na račun kvalitete, nije bilo angažmana kao na startu ciklusa. Jeste li vi to tako doživjeli?

- Što ja znam, mislim da se uvijek ide kako treba, dajemo sve od sebe. Kad ne ide, ne ide. Nedostaju golovi, malo smo primili, ali nismo zabijali, osim Kosovu vani i Islandu doma. Svi mi moramo se staviti u svrhu ekipe i gledati reprezentaciju kao kolektiv, da svaki svoj ego ostavi sa strane. I to je to.

Dakle, ega su se osjećala, privatne priče iskakale su ispred ekipe?

- Općenito je u svim reprezentacijama uvijek problem to. Mi moramo djelovati kao što smo na Euru.

Tada se bili odlučni da napravite što bolji rezultat, kasnije se to razvodnilo.

- U kvalifikacijama gotovo nikad nismo igrali kompletni, bilo je ozljeda, pada forme, nije bilo idilično ni oko momčadi. Imamo stvarno dobre igrače, ali svi se trebamo skupiti, napraviti sve kao ekipa i to je to. A kolektiv će izbaciti pojedince.

Na Islandu i Turskoj pali smo s jednim golom, u Reykjaviku je branio Kalinić, pa vi ste primili samo jedan pogodak, taj u Eskisehiru.

- Dobili smo tri gola, svi su odbijanci. Protiv Turske smo imali šanse, nismo zabili, poslije primiš glupi odbijanac. Da sam je odbio tri centimetra na stranu nikome ništa. Tako je tako, to je nogomet, zato ga nekad jako volimo, nekad ga i mrzimo, ne možemo ništa. I dalje imamo sve u svojim rukama, ali da će biti teško, bit će.

Optimist ste, čak i ako nećete moći pomoći?

- Naravno da sam optimist, imamo dobru ekipu, kvalitetu, samo moramo dati i više od sto posto. U tom slučaju će nam se možda i vratiti svi ti pehovi, glupi golovi, neiskorištene šanse, grede i vratnice protiv Turske. A čitam da nema atmosfere, ona je uvijek između nas bila dobra i bit će. Stvarno. Nekad samo fali sreće. Nismo mi bogomdani. Svi igraju nogomet, treniraju, rade, prave stadione, imaju terene za trening, a mi nemamo ništa. Još smo i dobri kakve imamo uvjete i kakvo je okruženje oko reprezentacije. Koliko smo već puta išli na ta natjecanja, a nisu napravljena dva terena za trening. Vidi se da imamo kvalitetu i po dečkima iz Osijeka, Hajduka i Rijeke, kako su igrali u Europi ove godine. Bitno je, ne samo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo, nego da se nešto i izgradi u državi, da bude dugoročne koristi za nogometaše, da ostane za sljedeće generacije, da se vidi da smo bili na Svjetskom prvenstvu.

Što se tiče Lovre Kalinića i Livakovića možemo mirno spavati?

- Kod nas nema problema s kvalitetom, ni vratara ni igrača. Kale je pokazao da brani na visokoj razini, on je golman za veliki klub, a i Livi će doći na taj nivo. Ja ću sve učiniti da se oporavim, ali realno teško - zaključio je Subašić.

Nemec o ozljedama

Šef liječničke službe reprezentacije profesor Boris Nemec u četvrtak je radio prekovremeno. Otpali su i Mateo Kovačić i Danijel Subašić, za prvog je to definitivno jasno, zapravo niti za drugog nije dvojbeno, osim što Subašiću nitko nema pravo oduzeti nadu da u tri tjedna napravi čudesan i neočekivan oporavak. Prema su svi svjesni da će izbornik Čačić morati posegnuti za drugim rješenje, što će biti Lovre Kalinić.

- Kod Kovačića se radi o parcijalnoj rupturi tetive aduktora, to je ozljeda za koju vidim da španjolski liječnici predviđaju šest do osam mjeseci oporavka, ja bih kazao da će se vratiti na teren za četiri do šest tjedana, ali u svakom slučaju neće moći igrati s Finskom i Ukrajinom - kazao nam je Nemec, a o Subašiću istaknuo:

- Niti on, objekivno, neće biti spreman za reprezentaciju. Riječ je distorziji koja traži dva-tri tjedna terapija, pa potom postupan ulazak u treninge.

Linker
21. travanj 2024 04:42