REUTERS/Valentyn Ogirenko
VJERUJE U VATRENE

DUGOGODIŠNJI STRUČNJAK U HNS-U I LEGENDA U GRČKOM NOGOMETU UPOZORAVA 'Grci su najteži protivnik, a Modrić ne smije biti jedini koji daje 100%'

MARTIN NOVOSELAC Dugogodišnji voditelj stručno-selektivnog procesa HNS-a, legenda u grčkom nogometu, iznio je svoje viđenje Skibbeove selekcije.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2017. 10:05

Martin Novoselac najviše je upamćen kao voditelj stručno-selektivnog procesa HNS-a, čak dva i pol desetljeća. Trenutačno je u mirovini, a za koji dan napunit će 68 godina. Kaže da ga i dalje zovu da se primi trenerskog posla iako je veća vjerojatnost da će napisati knjigu. Autobiografsku.

No Novoselac je i legenda u grčkom nogometu, nosio je dres Olympiacosa od 1979. do 1982. godine. Kako danas vidi Grke?

- Svi komentiraju grčku igru, zna se kakva je to igra, ali ne bih je označavao negativno. Svako ima pravo odigrati prema sposobnostima svojih igrača i napraviti rezultat. Svi tome težimo. Igraju kako mogu. Ipak, velika je razlika između te dvije reprezentacije, naši su igrači u najboljim europskim i svjetskim klubovima. Znam da je tamo vruća atmosfera, da Grci imaju jak domovinski naboj, kao i mi, i silno žele ići na ta natjecanja, ali hrvatski su reprezentativci naučili na takvu atmosferu i pritisak te je u dvije utakmice prednost na našoj strani. Mnogi ističu da je ta grčka obrana sjajna, ali u tim susretima odlučuje kvaliteta, jedan potez igrača, prava akcija...

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Cyprus vs Greece - GSP Stadium, Nicosia, Cyprus - October 7, 2017   Greece coach Michael Skibbe    REUTERS/Yiannis Kourtoglou
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Nijemac je izbornik - Michael Skibbe.

- On je nasljednik Rehhagela, prvaka Europe 2004. godine.

Tri ste sezone igrali u Olympiacosu, to naoko nije puno, ali stekli ste status ikone u klubu. Zovu li vas grčki novinari?

- Zovu me stalno, međutim sve ima svoje vrijeme i prostor. Mene je Olympiacos nekoliko puta htio angažirati za prvog trenera, no ostajao sam raditi u HNS-u jer mi je to pričinjavalo veliko zadovoljstvo, osjećao sam i odgovornost i obvezu. Ipak, ti kontakti slabe s godinama, ali i danas me novinari stavljaju na libera u najbolju momčad kluba svih vremena. Kad sam došao dolje s mladom reprezentacijom i dalje su me prepoznavali, što je, zapravo, čudno. I sad ću ići u Grčku na ovaj susret. Znate, Olympiacos pet godina nije bio prvak, a mojim smo dolaskom osvojili tri titule zaredom, pritom sam izostao samu jednu, zadnju utakmicu.

Grčka danas nema imena kao nekad, koga biste izdvojili?

- Fortounisa. Vidjeli ste kako je okrenuo rezultat s Rijekom. No ne samo njega, tu su i Manolas, Sokratis, Mitroglou, čujem da je Donis ozlijeđen. To su kvalitetni igrači, ne možemo govoriti da nisu dobri. Usto, uigrani su i opasni kao reprezentacija. Taktički će dobro odigrati, imaju maksimalan pristup i borbenost kao pravi Spartanci.

Sinj, 071014.
Gradski stadion Sinj.
Kvalifikacijska utakmica za Europsko nogometno prvenstvo U19, Hrvatska - Estonija. 
Na fotografiji: Luka Bonacic i Martin Novoselac.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kako vidite Hrvatsku? Tri je ciklusa zaredom vatra pred kraj kvalifikacija.

- Najvažnije je stvoriti atmosferu, za tri dana izbornik ne može mnogo napraviti na taktičkom planu i igri. I ove su nam kvalifikacije bile komotne do Islanda, tamo nam je trebao bod i gotovo. Ali mi se uvijek malo opustimo. No onda opet reagiramo u ekstremnim situacijama, takvi su naši ljudi i u sportu i u ratovima, kada treba, tada smo vrhunski. Što je sjajno, ali bolje bi bilo da smo ležerno otišli na Svjetsko prvenstvo. Naša reprezentacija spada, sigurno, među pet najboljih na svijetu. Bez ikakve dvojbe. I to ne samo sada, imat ćemo i kasnije odličnu ekipu. Stalno radimo dobru smjenu generacija, bit će uvijek vrhunskih igrača jer je naš sustav tako postavljen. Sve ima svoj početak i kraj.

S ovom tvrdnjom hvalite i svoj rad, vi ste ustoličili taj sustav.

- Ne bih želio da se tu mene nešto ističe, dakako da sam radio taj posao 25 godina, a cilj je u svakom trenutku bio izgraditi što više igrača za A reprezentaciju jer ona jedina donosi novac. Ako se naša nacionalna vrsta stalno kvalificira, to je znak kvalitete rada, ali ne samo mojeg nego i voditelja: Brnčića, Grnje, Gudelja, Vugrinca, Ćuka, Cukrova, Meštrovića, Ivančića, Bedija i klupskih škola nogometa. Jedan čovjek ne može ništa, možeš napraviti krasne programe, međutim treba ih realizirati.

Na kraju, kolike su šanse Hrvatske, a kolike Grčke u postocima?

- Nije Grčka reprezentacija koja se prođe lako. Ako budemo maksimalno unutra, očekujem da se Hrvatska plasira na SP. To je objektivno. Iako su oni nama najteži protivnik. U postocima se ipak ne bih izjasnio.

Novoselac o Daliću i Modriću

Bili ste šef mlađih kategorija u HNS-u kad je Zlatko Dalić radio kao pomoćnik Draženu Ladiću. Kako ga vidite kao stručnjaka?

- Znate od kada poznajem Dalića? Iz vinkovačkog Dinama, u doba Jugoslavije, kad sam bio trener, a Hajduk mi je poslao na posudbu Štimca, Dalića i Kneževića. Trojicu mladih igrača. Što se tiče trenerskog rada, rezultati govore da se radi o kvalitetnom stručnjaku. Utakmicu s Ukrajinom apsolvirao je na pravi način, isključio je Jarmolenka i Konopljanku, što je zanatski. A sad se s Grčkom treba ponovno pokazati. Ima šansu potvrditi da je kvalitetan. Nisam od onih koji daju ocjene po jednoj utakmici. Kažu - prije nego što pohvališ ronioca da dobro roni, pričekaj da izroni.

Ne smije Modrić biti jedini koji daje 100%

Martin Novoselac ističe:

- Mislim da je najbitniji odnos izbornika, vodstva i igrača. Za Grke znamo da će uvijek dati 100 posto. To moramo svaki put i mi, ne samo Modrić, jer ako su ostali na 40 ili 50 posto, to je premalo.

Linker
12. travanj 2024 02:30