CROPIX
'UHLJEBLJIVANJE ME NE ZANIMA'

EKSKLUZIVNO ZA SPORTSKE NOVOSTI - ZLATKO DALIĆ NAJAVIO OSVJEŽAVANJE HRVATSKE REPREZENTACIJE Stižu čak četiri igrača koja je Čačič 'zaboravio'!

ZLATKO DALIĆ ZA SN Novi izbornik vodit će Hrvatsku do kraja kvalifikacija bez ugovora
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2017. 12:51

Kad je Davor Šuker objavio da će Zlatko Dalić voditi Hrvatsku do kraja kvalifikacija bez ugovora i nagrade, bilo je začuđenih pogleda novinara i upita prema predsjedniku HNS-a. No, takva odluka nije došla zato što Savez ne vjeruje u Dalića. Nipošto. Upravo je novi izbornik inzistirao na tome. Čini se čudno? S aspekta onih koji žele što prije imati potpisani papir u ruci, koji jamči barem otpremninu ako ne ispune rezultatska očekivanja, definitivno neobično. No Dalić drugačije gleda na funkciju hrvatskog izbornika.

Poruka igračima

- To je moja odluka, njome želim poslati poruku igračima i javnosti koliko vjerujem u igrače i u hrvatsku reprezentaciju. Isto tako do koje mjere sam uvjeren da će hrvatski narod stati uz reprezentaciju i biti dvanaesti igrač, te koliko vjerujem u sebe. Dakle, ako prođemo u Rusiju, lako se, za minutu dogovorimo oko ugovora, a ukoliko ne prođemo, onda je to moj neuspjeh, i tada neka HNS odlučuje o mojoj sudbini, hoće li mi dati ugovor ili ne - kazao nam je Dalić nakon sjednice Izvršnog odbora te dodao:

- Ne želim potpisati na tri-četiri godine, pa da ukoliko se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo imam mir gotovo godinu dana, stavim ruke u džepove i čekam. Ne igramo nikakve ozbiljne utakmice sve do jeseni sljedeće godine kad kreće Liga nacija, a tek potom europske kvalifikacije. To mene ne zanima. Hoću pokazati što je normalno, da se rezultat mora cijeniti i poštovati, zato tako nastupam. Nije mi cilj da se uhljebim u reprezentaciji, da budem izbornik dvije i pol ili tri godine, nego mi je cilj rezultat.

Zagreb, 071017.
Zracna luka dr. Franjo Tudjman.
Novi izbornik Zlatko Dalic odlazi s reprezentacijom u Ukrajinu.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zvučite kao čovjek s romantičnim pogledom na domovinu i nogomet.

- Svi mi dobro znamo, kako kaže naš narod - ako imaš rezultat, svaka čast, ako nemaš, makni se. Što bih trebao, uhljebiti se, uzimati plaću… To mene ne zanima, a time ujedno iskazujem i koliku imam vjeru u svoje igrače.

Šuker je kazao da nećete dobiti nagradu, hoće li to značiti da ćete besplatno odvesti Hrvatsku na SP, uspijete li u tome?

- Da razgovaram s klubom u Aziji, moja cijena se zna, ljudi tamo su dobro upoznati koliko je to. Ali to je druga stvar. Hrvatskoj reprezentaciji nikad neću postavljati uvjete, pogotovo ne financijske, jedini moj uvjet je da sam samostalan, da odlučujem o svemu i da odgovaram za sve. To mi je najvažnije. A ako dođu nagrade, OK, bit će nagrade, no novac mi nije primaran. U Hrvatsku sam došao raditi za Hrvatsku. Možda je to s moje strane malo glupo, nije uobičajeno, ali odlučio sam tako. I to je to.

Stvari u glavi

Čujemo da je razgovor trajao tri minute i da su u HNS-u bili ugodno iznenađeni takvim razmišljanjem, što zaista nije česta pojava u našoj državi.

- Naša država se pati i muči na svim poljima, pa ne treba i u nogometu.

Stručni stožer? U kojoj je fazi njegovo definiranje? Sigurno je da u njemu ostaje Marjan Mrmić kao trener vratara...

- Imam u glavi stvari koje mislim napraviti, ali ne mogu govoriti o imenima jer prije toga moram obaviti razgovore. Ne bih htio sada ljude povlačiti iz klubova da budu sa mnom, i samim time uđu u neizvjesnost što se će se dogoditi nakon play-offa. Evo kad malo vidim što i kako, objavit ću, bit će vremena.

U Kijevu ste dobili utakmicu s kadrom koji ste zatekli. Dosta je bilo ozlijeđenih, hoćete li uzeti neke nove igrače koji nisu bili u konkurenciji u zadnje vrijeme?

- Već sam razgovarao s dvojicom igrača u nedjelju, to su Marin Leovac i Ivan Strinić. Obojica su jako dobro igrali za klubove, jedan je dao gol, a drugi namjestio. Nama treba najbolje rješenje na lijevom beku, Vrsaljko to nije, igrao je na tom mjestu silom prilika. Njegova prava pozicija je na desnoj strani. Rekao je “šefe, igrat ću što treba, ako je nužno spreman sam i braniti”. No, jasno da na duge staze to nije rješenje, treba naći novo. Tu su dakle, Leovac, Strinić, Pivarić, a vidjet ću kakvo je stanje s Barišićem iz Osijeka, kad će ozdraviti, najave su da će igrati sljedeću utakmicu. Od njih četvorice naći ću startera na lijevom braniču. Isto tako hoću vidjeti što je s mlađim igračima, koji su potentni, moćni i mogu pomoći. To su prije svih Ante Rebić i Nikola Vlašić. Možda još netko.

U goste Vatrenima

Bit će, dakle, svježe krvi?

- Zanimaju me samo potentni igrači i oni koji su u najboljoj formi.

Od ozlijeđenih, neki će se opraviti, Jedvaj će igrati ovaj vikend.

- Kovačić neće moći. Što mi koristi ako dođe i nakon duge stanke bude mu prva utakmica za reprezentaciju. Ne gledam tako, meni je bitno da imam igrače koji su u formi, spremni, koji mogu. Nikola Kalinić će igrati sljedeći vikend, vidjet ćemo s Brozovićem… Pratit ću sve u predstojećih dvadesetak dana.

Hoćete li nekoga posjetiti?

- Posjetit ću ove koji bi trebali biti novi, obići ću ih, pogledati njihove utakmice, u kratkom vremenu puno je posla, možda ću nekoga poslati na neke susrete, ako ne stignem sam.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

-------------------------------------------------------------------

UŽIVO: Prijenos ždrijeba dokvalilifikacija za Svjetsko prvenstvo pratite OVDJE od 14.00.

Linker
17. travanj 2024 01:19