REUTERS
KAD VATRENI ČASTE

ESTONCI SLAVE NESTVARNU POBJEDU Takav trijumf ne pamte još od pradavne 1925. godine: 'Ovo je naslovnica moje karijere!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. ožujak 2017. 22:50

Estonci su oduševljeni pobjedom nad Hrvatskom, ni daleko lošije reprezentacije nisu uspjeli matirati 3:0. U jednom dnevnom listu vidjeli smo konstataciju da toliko dojmljiv trijumf nemaju još od 1925. godine kad su tadašnju selekciju Kaunasa, dakako iz Litve, svladali 5:0. U tom su susretu prvi gol zabili već u 25. sekundi. S Hrvatskom im se otvorilo samo malo kasnije...

Izbornik Martin Reim govorio je:

- Momci su napravili sve što sam od njih tražio. Zbilja su bili sjajni.

Reim je 157 puta igrao za Estoniju i rekorder je te države, ali takav trijumf ne pamti.

- Ovo je naslovnica moje karijere.

No Estonci, iako su bučno proslavljali na stadionu, to nisu prenijeli u grad, barem ne u centar. U pubovima je u utorak navečer bilo i ljudi i dobre atmosfere, ali vrlo malo navijača s nacionalnim obilježjima.

- Svi smo iznenađeni, nakon boda na Cipru sada ovakva pobjeda, očito da je Reim pokrenuo Estoniju - kazao nam je mladić imena Aivar, koje smo sreli u irskom pubu.

Osjećaj ponosa

Priznajemo da nas je zanimalo kako dišu na Baltiku nakon ovakvih utakmica. Nisu baš navikli. Svakako će im pomoći da se poveća zanimanje za nogomet, premda 4.800 gledatelja nije loša brojka kad se zna koliko je hladno u Tallinnu. Stajati na vjetru i gledati nogomet, to je samo za najveće entuzijaste.

Odličan rezultat pomogao im je da se nogometna reprezentacija nađe na naslovnici jednog dnevnog lista, makar sitno prvi vrhu. Izvještaj s utakmice dobio je tek nešto više od pola stranice, glava bez ocjena i tekst s mnogo izjava Reima. Još koja takva pa će biti i čitava stranica o nogometašima. Valja im se potruditi. Zadovoljštinu su dobili već na stadionu, brojni mladi ljudi, pogotovo djeca, okupirali su izlaz i čekali igrače za autograme. Ne samo estonske, nego i hrvatske. No, koliko bi ih se doista našlo na tom mjestu zbog Estonaca da su poraženi 3:0? Imali su se zbog čega osjećati ponosno.

Linker
20. travanj 2024 01:55