REUTERS
FINALNE RUNDE KVALIFIKACIJA

HRVATSKA BI I SE I KAO DRUGA MOMČAD U SKUPINI MOGLA OPROSTITI OD RUSIJE Evo zašto će sudar u Kijevu za Vatrene biti utakmica svih utakmica

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. rujan 2017. 15:06

Hrvatsku bi pobjeda protiv Finske i poraz u Ukrajini doveli na 19 bodova, što bi za Vatrene u nekoliko opcija dovelo do direktnog ispadanja. Ako bi Ukrajina dobila i Kosovo i došla do 20 bodova tada bi za Hrvate bio koban jedan od sljedeća dva raspleta; kada bi Island ostao neporažen u Turskoj i dobio Kosovo (20 ili 22 boda) ili kada bi Turska dobila i Island i Finsku (20 bodova).

Postoji mogućnost da bi s 19 bodova Hrvatska završila na drugoj poziciji, tako da bi ušla na ljestvicu drugoplasiranih reprezentacija u devet skupina, od kojih reprezentacija s najlošijim učinkom neće izboriti dodatni play-off u studenom za SP u Rusiji.


Cenk Tosun Goal HD - Turkey 1 - 0 Croatia - 05...

Na toj se ljestvici brišu rezultati s najlošijom reprezentacijom u skupini, tako da bi Hrvatska u biti imala 13 bodova, a njena sada odlična gol-razlika 12:3 više i ne bi bila tako dobra, budući da bi se izbrisalo 7:0 iz dvije pobjede protiv Kosova.

Može li se Hrvatskoj u takvom raspletu dogoditi da bude najlošija drugoplasirana reprezentacija? U najcrnjem scenariju - može! U skupini A situacija nije razjašnjena, jer se ne zna hoće li posljednji na ljestvici biti Luksemburg ili Bjelorusija, koja je trenutačno na dnu. No, u svakom slučaju, Francuska, Švedska, Nizozemska ili Bugarska, sve one mogu preskočiti Hrvatsku. U skupini B od Hrvatske bi sigurno bili bolji i Švicarska i Portugal, kao i u skupini G Španjolska ili Italija. U skupini C vjerojatna drugoplasirana Sjeverna Irska također stoji bolje od Vatrenih, u skupini D i Wales ako dobije Gruziju i Irsku, kao i Irska ako dobije Moldaviju i Wales.

Poljska će vjerojatno osvojiti skupinu E, tako da će drugi biti Crna Gora ili Danska, koji također imaju bolju startnu poziciju od Hrvatske. Skupine F i H gdje se za drugo mjesto bore Slovačka, Slovenija i Škotska, odnosno BiH, Grčka i Cipar (tek teoretske šanse), čine se kao glavni kandidati za ‘najgoreg drugog’, iako i reprezentacije iz tih skupina mogu preskočiti Čačićevu vrstu. Uglavnom, taj Kijev u ponedjeljak 9. listopada bit će za Hrvatsku utakmica svih utakmica.

Linker
23. travanj 2024 19:09