REUTERS/Benoit Tessier / REUTERS
VATRENI PRIDOBILI VJEČNE KRITIČARE

HRVATSKA JE MNOGIMA POSTALA PRAVI UZOR 'Realno, Srbi mogu dosta naučiti od Hrvata!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. lipanj 2016. 20:41

Kako god na kraju završilo Europsko prvenstvo, a završilo je prije nego što smo očekivali, Hrvatska je ostavila trag u Francuskoj. U prvome krugu Eura sigurno nije bilo reprezentacije koja je za svoju igru dobila toliko komplimenata, koja je toliko impresionirala nogometne promatrače kao “Čačićeva vojska”. “Najbolja momčad prvog kruga”, “ubojita kontra kakvu nema nitko u Europi”, “gomila talenata, spoj iskustva i mladosti”’... samo su neki od epiteta koje su diljem Europe prišivali Vatrenima. Naravno, pobjeda protiv Španjolske, na onakav način, posebno je odjeknula, u tom je trenu Hrvatska za mnoge postala jedan od glavnih favorita turnira.

- Najviše uživam gledajući Hrvatsku, koja je po meni igrala najdojmljiviji nogomet u skupinama. Luka Modrić je genijalan igrač koji Hrvatsku čini vrhunskom momčadi. Zaista me impresionirao - izjavio je, primjerice, Wayne Rooney u najavi drugoga kruga, a puno je toga o Vatrenima izgovorio i Diego Maradona.

Katanec znao što priča

Iako često priča svašta, ponekad glumi i klauna, lijepo je uvijek čuti velikog majstora da se nekom divi. Pogotovo što puno češće kritizira.

- Način na koji se Hrvatska vratila protiv Španjolske, bez Modrića i Mandžukića, to je čudesno. U utakmici ranije vodili su 2:0 i odigrali 2:2, zatim primili gol od Španjolske. Mnoge bi to slomilo, međutim, njih nije i to je dokaz koliko su čvrsti i odlučni. Posebnost je Hrvatske ubitačna kontra i otvaranje u samo nekoliko dodira lopte - analizirao je Maradona, koji je Hrvatskoj prognozirao i status favorita u sudaru s Portugalom koji “previše ovisi o Ronaldu”. Je li pogodio, znate i sami.

I, dalo bi se nabrajati do sutra. Od pristojnog markiza Del Bosquea, preko Pavela Vrbe, do uglednog twitteraša, pardon, nogometne legende Garryja Linekera. Nekima Modrić, drugima senzacionalni Perišić, trećima sjajni egezkutor Kalinić, nesalomljivi Srna... Nekome momčadski duh, karakter, atmosfera. Svatko je odabrao svoj faktor, ali svima je Hrvatska bila apsolutni hit prvog kruga.

A kažu da si uspio kad se dopadneš susjedima. Kad te oni hvale, e, onda je to nešto posebno. Znate, obično su susjedni najveći rivali, često i jalnuši, kritiziraju poslovično i iz nekih drugih razloga. No, kad oni kažu “dobri ste, najbolji”, onda to uistinu znači mnogo.

Prvi je, na neki način, na to ukazao Srečko Katanec. Nerijetko komplimentima neskloni slovenski izbornik jako je dobro detektirao rasplet naše skupine, nakon što je Turcima bio sparing partner uoči dvoboja s Hrvatskom na startu Eura.

- Turska nema nikakve šanse s Hrvatskom, ako se danas nije skrivala, nego igrala u pravom izdanju. Hrvatska je za mene jedan od favorita Eura. Zašto? Zato što ima odlične igrače, u najboljim klubovima, ti igrači su tamo nositelji. Ima spoj iskusnih i mladih igrača, k tome je jezgra momčadi već godinama zajedno. A i ono najvažnije, nisu ozlijeđeni, svi su zdravi. Hrvatsku vidim daleko - govorio je uoči Eura Katanec, pokazalo se da je u puno toga bio u pravu.

Zadnjih dana u euforiju je zapao i Matjaž Kek. Dobro, on je naš, domaći Slovenac, ali ipak “’sosed” koji rijetko zapada u takvo stanje. Priznao je da ga Hrvatska fascinira.

- Euforičan sam kao i cijela Hrvatska, a Čačiću treba priznati ne samo da je ušutkao sve kritičare i negativiste nego da je u reprezentaciji stvorio izvanredno ozračje - kazao je Kek neki dan u intervjuu za Novi list.

Da, taj dio je faktičan, bez obzira na rezultat. Definitivno, Hrvatska je svima postala uzor, pa, čak su i Turci nakon poraza od nas napisali.

- Nevjerojatno je kako nikako ne možemo izaći na kraj s državom koja ima stanovnika kao jedan kvart u Istanbulu, ali koja stalno izbacuje kvalitetne igrače, koliko god se mi trudili da je sustignemo i prestignemo. Turska ulaže u nogomet strašne milijune, a možda bi se trebala ugledati na Hrvatsku!

Karakter i snaga

Čuli smo već taj zaključak, ali on se ponavlja i godine u godinu, iz natjecanja u natjecanje.

- Kako je moguće da Hrvatska ima 15-16 kvalitetnih igrača, a mi samo 11? Pobijedili su nas s pričuvnom momčadi - jadikovali su i španjolski mediji, pitajući se je li možda Del Bosque pogriješio u procjenama ili doista Furija trenutno nema klupu dovoljno jaku da bi parirala “maloj” Hrvatskoj?

Dan poslije

Zašto je Hrvatska ispala s EURA?

Jednostavno - nesreća

Nismo imali pravog strijelca

Izbornik se gubio u presudnim trenucima

Sve pomalo

Tri utakmice odzvonile su i u susjednom BiH.

- Hrvatska je najviše pokazala u prvom krugu, pobijedila, imala još puno šansi. Za mene je otprije prvenstva bila favorit iz sjene, sad je pogotovo u tom krugu - komentirao je BiH izbornik Mehmed Baždarević, a neki su naši mediji objavili i vijesti i snimke kako se Hrvatska pobjeda protiv Španjolske slavila u Sarajevu pred velikim video zidovima. Način na koji je Hrvatska pobijedila aktualnog europskog prvaka, nakon što je gubila 0:1, zadivio je i neutralne, možda čak i nesklone navijače u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska je pokazala kako se igra kad je najteže, naši susjedni pobijedili su veliku reprezentaciju, pokazali karakter i snagu. Dosad su pokazali više od svih reprezentacija na Euru”, pišu i mediji u BiH.

A baš je i ta pobjeda protiv Furije natjerala i neke medije u Srbiji da podignu palac gore Hrvatskoj. Jedan tekst na Telegrafu izazvao je razne komentare, da ga sad čitavog ne prepričavamo, sukus je glasio:

- Ljubomorni smo na Hrvate, jer imaju to što mi nemamo. Zajedništvo, želju kad igraju za svoju zemlju, imaju i odlične igrače i igraju fantastičan nogomet. Navijamo za Hrvatsku.

Jasno, bilo je mnogo onih, i među našim kolegama u Srbiji s kojima smo kontaktirali koji su malo ublažili ovo “navijamo za Hrvatsku”, ali su potvrdili ostalo.

- Stvarno igrate odličan nogomet, pokazali ste najviše od svih na Euru i ljudi vas vole gledati - kazao nam je jedan od uglednih beogradskih novinara.

Euforija izvan granica

I tako, ne bismo imali dosta mjesta da nabrajamo sve komplimente. Samo ćemo dodati još jedan, koji je stigao s Kosova. Zapravo, iz Njemačke, ali od Kosovara, Kujtima Shale.

- Pozdravite mi sve hrvatske reprezentativce, oduševili su me, želim im puno sreće u svim budućim utakmicama, pred njima je još puno velikih pobjeda!

Skoro bismo rekli da je euforija i nadišla naše granice. Kad te susjedi toliko hvale znači da i morao oduševiti, dirnuti u žicu. Hrvatska to u prve tri utakmice, svakako, je bila.

I to se ne bi trebalo promijeniti sa sinoćnjim porazom. I on je, realno, bio nezaslužen, jer bili smo bolji od Portugala.

Rječit je na temu Hrvatske bio i Predrag Mijatović.

- Srbija ima dosta sličnosti s Hrvatima - talent, mentalitet, kvalitetu igrača, ali srpski igrači moraju ostaviti individualne ambicije po strani i stvoriti kult reprezentacije. Srbi mogu dosta naučiti od Hrvata. Trenutno je Srbija dosta daleko od Hrvatske i njenog kontinuiteta. Uspjeh Hrvatske nije iznenađenje. Uvijek sudjeluje na velikim natjecanjima, imaju odlične pojedince i dobra su momčad. Jako mi je drago zbog njezinih igara u Francuskoj - izjavio je i Mijatović nakon kraja prvog kruga, uoči sraza s Portugalom.

Linker
19. travanj 2024 06:04