REUTERS
MAKSIMALO KOMPLICIRANO

HRVATSKA NA RUBU PONORA Kalkulacije koje nas vode u dodatne kvalifikacije: Vatreni bi lako mogli završiti kao najlošiji drugi!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. listopad 2017. 01:30

Devet je kombinacija za dva posljednja dvoboja u skupini I, sudare u Reykjaviku i Kijevu. Od tih devet opcija, dvije bi za Hrvatsku bile potpuni jackpot; slavlje u Ukrajini uz kiks Islanda protiv Kosova, remi ili pobjedu gostiju.

Ako Hrvatska izgubi, sigurno je treća, dok se remijem osvaja drugo mjesto. Problem je u tome što Hrvatskoj opasno prijeti da bude najlošija druga reprezentacija u devet skupina, a tim bi raspletom kvalifikacijski put bio završen.

Hrvatska sad ima 11 bodova na toj ljestvici. Ako uzme bod, imat će 12, što bi moglo biti premalo. Da s bodom u Ukrajini Hrvatska izbjegne ispadanje, mora se dogoditi sljedeće; danas Škotska mora remizirati u Sloveniji i Slovačka kod kuće ne smije dobiti Maltu. To je prva opcija, a druga je ostavljena za ponedjeljak.

Screenshot

Wales i Republika Irska u Cardiffu obavezno moraju odigrati neriješeno. Ne samo to, jer Wales bi tada ostao drugi, imao na posebnoj tablici isti broj bodova kao i Hrvatska te istu, plus dva gol-razliku. No Velšani su dosad zabili više golova od Hrvata, razlika pogodaka im je 7:5, a hrvatska 6:4. Vatreni bi dakle morali odigrati remi s više golova da bi dostigli Velšane. U slučaju potpuno iste gol-razlike, gledali bi se fair-play bodovi. Uglavnom, ne miriše na dobro. I remi u Kijevu vjerojatno bi za Hrvatsku značio kraj sna o Rusiji.

Ždrijeb doigravanja održat će se 17. listopada u 14 sati u Zürichu, a utakmice se igraju od 9. do 11. studenog (prve) te od 12. do 14. studenog (uzvrati). Prije toga će FIFA obračunati bodove i napraviti svoju ljestvicu reprezentacija za listopad 2017. godine prema kojoj će se odrediti četiri nositelja za doigravanje.

A na toj ljestvici situacija Hrvatske nije savršena. Ako Dalićevi momci trijumfiraju u Kijevu, problema neće biti, Vatreni će sigurno završiti kao nositelji u ždrijebu. No ako Hrvatska uzme jedan bod i nekako se provuče, nositelj neće biti. U tom slučaju prijetit će u borbi snažniji suparnici, s druge strane travnjaka mogla bi se naći Italija ili netko iz dvojca Švicarska - Portugal.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
24. travanj 2024 06:59